POÄŚETNA ONLINE prodaja stari FORUM Tekstovi Galerija AKVARIJUM CENTAR FB stranica FB slike akvarijuma February 02 2023 11:34:57
Akvarijum Centar

 
Juwel akvarijumi
 
Ponuda ribica - cene

 
Baner

 
Atman EF-4

 
Izrada akvarijuma

 
 Baza biljaka: Aponogeton
Aponogeton crispus
Aponogeton crispus je biljka koja važi za nezahtevnu biljku, u pitanju je spororastuća biljka sa vrlo tankim i šiljatim listovima, pripada porodici “Aponagetonaceae”. Ovoj biljci prirodno stanište je Azija odnosno okolina Šri Lanke, preferira kao i većina biljaka mekanu vodu, opstaje na temperaturama od 22 c do 26 c.
Sadi se u drugom odnosno trećem planu u akvarijumu, možemo je zasaditi i kao cenralnu biljku zbog njenih interesantnih listova lako postaje centralna tačka u akvarijumu.
Ukoliko je sadimo pod slabim intezitetom svetla ili u senci neke višlje biljke listovi Aponogeton crispusu izbijaće izduženi listovi, listovi će težiti da se probiju bliže svetlu. Nasuprot tome ukoliko ovu biljku zasadimo direktno ispod svetla dobijamo sasvim drugačiju formu odnosno listovi će da budu kraći i biljka dobija gušći izgled.
Aponogeton crispus traži bogatu podlogu sa hranljivim materijama, sama biljka ima dug period prilagođavanja novom akvarijumu. Razmnožava se iz semena koji se dobija nakon cvetanja biljke, takođe može da se razmnožava i iz izdanaka koje pušta sama biljka ukoliko su uslovi u akvarijumu odgovarajući.
Ovo je još jedna u nizu od izuzetno lepih i dekorativnih biljaka koja ukrašava akvarijume.
Max.visina: Od 20 cm do 50 cm TeĹľina gajenja: Nezahtevna biljka Osvetljenje: Jako / Slabo svetlo
Datum dodavanja u bazu: 09.03.07 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Aponogeton longiplumolosus
Aponogeton longiplumolosus je još jedna biljka iz porodice “Aponagetonaceae”, u pitanju je brzorastuća biljka koja važi za nezahtevnu biljku.
Sadi se u drugom odnosno trećem planu u akvarijumu, možemo je zasaditi i kao cenralnu biljku zbog njenih interesantnih listova lako postaje centralna tačka u akvarijumu. Odgovara joj mekša blago kisela voda, mada biljka toleriše i ako je voda tvrda, dodavanje CO2 pospešuje rast biljke, odgovara joj temperature od 22 c do 26 c.
Ukoliko je sadimo pod slabim intezitetom svetla ili u senci neke višlje biljke listovi Aponogeton crispusu izbijaće izduženi listovi, listovi će težiti da se probiju bliže svetlu. Nasuprot tome ukoliko ovu biljku zasadimo direktno ispod svetla dobijamo sasvim drugačiju formu odnosno listovi će da budu kraći i biljka dobija gušći izgled.
Aponogeton longiplumolosus je biljka koja bi trebala da se sadi u podlogu koja je bogata sa hranljivim materijama, ova biljka kao i ostale biljke iz ove grupe ima dug period prilagođavanja novom akvarijumu.
Max.visina: Od 20 cm do 50 cm TeĹľina gajenja: Nezahtevna biljka Osvetljenje: Jako / Slabo svetlo
Datum dodavanja u bazu: 09.03.07 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Aponogeton rigidifolius
Aponogeton rigidifolius je biljka uskih listova koji su na obodu blago naborani, pripada porodici “Aponagetonaceae”.
Odgovara joj mekša blago kisela voda, mada biljka toleriše i ako je voda tvrda, dodavanje CO2 pospešuje rast biljke, odgovara joj temperature od 22 c do 26 c.
Ukoliko je sadimo pod slabim intezitetom svetla ili u senci neke višlje biljke listovi Aponogeton rigidifolius imaće izduženije listove, listovi će težiti da se probiju bliže svetlu. Nasuprot tome ukoliko ovu biljku zasadimo direktno ispod svetla dobijamo sasvim drugačiju formu odnosno listovi će da budu kraći i biljka dobija gušći izgled.
Aponogeton rigidifolius je biljka koja deluje vrlo atraktivno ukoliko se sadi u grupi, sadeći ovu biljku jako dobro možemo da napravimo prelaz između drugog i trećeg plana u akvarijumu.
Aponogeton rigidifolius je biljka za koju se preporučuje da se sadi u podlogu koja je bogata sa hranljivim materijama, ova biljka kao i ostale biljke iz ove grupe biljaka ima dug period prilagođavanja novom akvarijumu, nakon tog perioda ukoliko biljci odgovaraju uslovi biljka lepo napreduje.
Max.visina: Od 20 cm do 40 cm TeĹľina gajenja: Nezahtevna biljka Osvetljenje: Jako / Slabo svetlo
Datum dodavanja u bazu: 09.03.07 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Aponogeton ulvaceus
Aponogeton ulvaceus je biljka koja vodi poreklo sa Madagaskara, pripada porodici “Aponagetonaceae”.
Lepa biljka sa blago izduženim nežnim zelenim listovima, listovi su blago uvijeni na ivicama lista.
Ova biljka je posebno atraktivna bilo da se sadi kao jedinka ili u grupi više biljaka zajedno. Zahteva bogatu podlogu i potrebno je da joj obezbedimo dovoljno prostora u akvarijumu da bi njeni listovi mogli pravilno da se razvijaju, ujedno i da bi se sama biljka pokazala u pravoj lepoti.
Biljka opstaje i pravilno se razvija u opsegu temperature od 22 c do 28 c. Aponogeton ulvaceus ima period mirovanja dok se ne prilagodi novoj sredini u akvarijumu.
Podloga u koju se sadi biljka bi trebala da bude hranljiva, dodavanje CO2 nije obavezno ali se preporučuje da bi se biljka pravilno razvijala.
Razmnožava se iz semena koje se dobija nakon cvetanja biljke, takođe može da se razmnožava i iz izdanaka koje pušta sama biljka ukoliko su uslovi u akvarijumu odgovarajući.
Ovo je još jedna u nizu od izuzetno lepih i dekorativnih biljaka.
Max.visina: Od 20 cm do 50 cm TeĹľina gajenja: Zahtevna biljka Osvetljenje: Jako / Srednje
Datum dodavanja u bazu: 09.03.07 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Aponogeton boivinianus
Aponogeton boivinianus je biljak koja podseća na Cyptocoryne usterianu ali se od nje razlikuje po tome što se razvija iz lukovice, pripada porodici “Aponagetonaceae”.
Prirodno stanište ove biljke je je Afrika teritorija Madagaskasr, kao i sve biljke iz grupe Aponogetona zahteva bogatu podlogu i potrebno je da joj obezbedimo dovoljno prostora u akvarijumu da bi njeni veliki listovi mogli pravilno da se razvijaju, ujedno i da bi se sama biljka pokazala u pravoj lepoti.
Pogodna je za sađenje u zadnji plan akvarijuma ili na bočnim stranama.
Biljka opstaje i pravilno se razvija u opsegu temperature od 22 c do 28 c. Aponogeton boivinianus ima period mirovanja dok se ne prilagodi novoj sredini u akvarijumu.
Biljka nije preterano zahtevna po pitanju kvaliteta vode, podjednako dobro se razvija kako u tvrdoj tako i u mekoj vodi.
Razmnožava se iz semena koje se dobija nakon cvetanja biljke, takođe može da se razmnožava i iz izdanaka koje pušta sama biljka ukoliko su uslovi u akvarijumu odgovarajući.
Ovo je još jedna u nizu od izuzetno lepih i dekorativnih biljaka i pored svega retko se sreće u ukrasnim akvarijumima naših akvarista.
Max.visina: Od 30 cm do 50 cm TeĹľina gajenja: Nezahtevna biljka Osvetljenje: Jako / Srednje
Datum dodavanja u bazu: 23.03.07 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Aponogeton madagascariensis
Aponogeton madagascariensis je još jedna u nizu izuzetno atraktivnih biljaka gajenih u akavrijumskim uslovima. Karakteristična je po tome da joj se vidi jedino nervatura a ostali deo lista je providan.Ovo je jedna od najzahtevnijih biljaka. Aponogeton madagascariensis kako joj se i naslućuje iz imena vodi poreklo sa Madagaskara.
Biljka zahteva malo hladniju vodu do 22 c, za uspešan razvoj voda mora biti ispod 10 dh, i od 5.5 do 7 ph. Takođe neophodna je redovna zamena vode 60 % nedeljno. Za vreme perioda mirovanja, koji je karakterističan za sve biljke iz grupe Aponogetona, temperaturu treba sniziti i na 15 c do 18 c.
Kod Aponogeton madagascariensis se ne praktikuje vađenje iz akavrijuma, tako da se sve mora podrediti ovoj prelepoj biljci, u periodu mirovanja mora se biti strpljiv.
Razmnožava se bočnim izdancima koje pušta u podlozi, može da procveta, ako joj se obezbede adekvatni uslovi, biljka je izuzetno podložna algama.
Poznato je mnogo geografskih varijeteta i vrsta Aponogetona koji su slični Aponogeton madagascariensisu, tako da su zabune u vezi prepoznavanja biljke česte.
Max.visina: do 50cm TeĹľina gajenja: Zahtevna Osvetljenje: srednje
Datum dodavanja u bazu: 26.03.07 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Meni
ONLINE prodaja
stari FORUM
AKVARIJUM CENTAR
Akvarijum Centar
Izrada akvarijuma
OdrĹľavanje akvarijuma
Juwel akvarijumi
Slike akvarijuma
AKCIJE, AC
Akvarijumske ribice
3D pozadine
PostExpress
KATEGORIJE PROIZVODA - najprodavanije
Kompresori Resun LP
Kanister filteri za akvarijum
Pumpe za fontane
Tetra Diskus
Kvarcni pesak za akvarijum
Oprema za akvarijum
 
Prijava
Korisničko ime

LozinkaZaboravili ste lozinku?
Zatražite novu OVDE.
 
Online
Gosti: 23
Nema ÄŤlanova prisutnih

Registrovanih: 2,771
Neaktiviranih ÄŤlanova: 0
Najnoviji: Akvarijum Studio
 
Zadnji ÄŤlanci
Vrste i uzgajanje sl...
Proizvodjac za CO2 (...
Kozice za akvarijum ...
Lepljenje (pravljenj...
Kompakt Fluorescentn...
Postizanje efekta du...
Vodene paprati - Tip...
Filtracija u nature ...
T5 (HO) i T8 rasvjeta
Trimovanje biljaka u...
CO2 drop checker
Trimovanje stabljika...
Iwagumi - odrzavanje...
Alge i biljke
Iwagumi - kreiranje ...
Principi i tehnike u...
Iwagumi - principi p...
PPS-pro na?in doziranja
Odgovarajuce doziran...
Put do finalnog izgl...
Razvoj supstrata u "...
Identifikacija mahovina
Nature aquarium, aqu...
Tajne holandskog sti...
DIY Makroelementi st...
Principi aquascapinga
Low light biljni akv...
Biljke prednjeg plan...
Zid od mahovine
Dugorocno odrzavanje...
Filtracija u biljnom...
Metal halogena - MH ...
Drvo i bilje na njemu
Neocaridina denticul...
Rastvorljivost gasov...
EI sistem doziranja
Kontrola algi u bilj...
Cryptocoryne - prepo...
Znacaj mikro i makro...
DIY neonsko osvetljenje
Podloga u akvarijumu
Slama u borbi protiv...
Biotopski akvarijum ...
Supstrat za cvece ka...
Uzgoj biljaka u Hydr...
Aquascaping
Kamen i drvo - dekor...
Sezona biljaka
Razmnozavanje akvari...
Otvoren akvarijum
Osvetljenje za akvar...
Dodavanje CO2 u akva...
Makro i mikro elementi
Vrste algi
 
Akvarijum Centar 1, ADRESA: Ugrinovačka 116 f, Zemun, Beograd, PAK 200461, Srbija, TELEFON: 065 / 82 52 755 FAX: 065 / 82 52 755 EMAIL: akvarijumcentar1@gmail.com MATIČNI BROJ: 64401467 PIB: 109748569 RADNO VREME: radnim danima 10:00–20:00, subotom 10:00–16:00,