POÄŚETNA ONLINE prodaja stari FORUM Tekstovi Galerija AKVARIJUM CENTAR FB stranica FB slike akvarijuma August 19 2022 19:36:12
Akvarijum Centar

 
Juwel akvarijumi
 
Ponuda ribica - cene

 
Baner

 
Atman EF-4

 
Izrada akvarijuma

 
 Baza biljaka: Eriocaulon
Eriocaulon cinereum
Eriocaulon cinereum je još jedna od biljaka između 400 vrsta iz grupe Eriocaulon, pripada porodici “Eriocaulonaceae”.Ovu biljku možemo naći na području Jugoistočne Azije biljka raste na vrlo vlažnim terenima. Ovo je biljka koja se u skorije vreme često može naći u akvarijumima zbog svog interesantnog izgleda, pošto je u pitanju niskorastuća biljka sadi se u prvom planu akvarijuma.
Za uspešan rast Eriocaulon cinereum neophodan je bogat sloj supstrata u samoj podlozi, ima izuzetno razgranat korenski sistem sa kojim crpi hranljive materije iz podloge. Ovako jak razgranat korenski sistem može da predstavlja problem za druge biljke koje žalimo da sadimo u prvom ili u srednjem planu.
Svetlo treba da je jačeg inteziteta, obavezno je dodavanje CO2 u vodu, neophodno je redovno kontrolisati količinu nitrata i fosfata. I pored svega ukoliko ovoj biljci obezbedimo sve uslove za rast ne treba da nas zbuni ukoliko biljka sporo raste ili se sporo prilagođava novo nastalim uslovima u akvarijumu. Isto tako sama biljka može da razvija neke od svojih listova u zlatno žutoj nijansi ni ovo ne treba da nas zabrinjava.
Max.visina: Od 3 cm do 5 cm TeĹľina gajenja: Srednje zahtevna biljka Osvetljenje: Jako svetlo
Datum dodavanja u bazu: 09.03.07 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Eriocaulon setaceum
Eriocaulon setaceum je biljka koja se može naći u predelima jugoistočne Azije i severne Australije, možemo je naći u rekama čiji su tokovi mirni, pripada porodici biljaka “Eriocaulonaceae”.
Eriocaulon setaceum je biljka koja ima relativno dugačak period prilagođavanja u akvarijumskim uslovima slično biljci Tonina spp.
Eriocaulon setaceum je biljka kojoj je neophodno obezbediti kvalitetnu podlogu, voda je poželjno da je meka oko 5dGH, Intezitet svetla treba da je jak, naravno preporučuje se i dodavanje CO2 u vod. U pitanju je biljka koja raste srednjom brzinom
Dodavanje tečnih preparata za rast biljaka treba da bude umeren, poželjno je da se nitrati kreću od 5-15 PPM, fosfati 1-2 PPM, dodavanjem gvožđa pospešuje se rast biljke.
Poneki akvaristi ovu biljku ne mešaju sa drugim biljkama kada žele da uređuju akvarijum, odnosno baziraju se na biljke kao što su Eriocaulon setaceum i Tonina sp. “Belem” naravno ovo sve proističe zbog njihovih specifičnih uslova za držanje u akvarijumu.
Eriocaulon setaceum je izuzetno lepa i interesantna biljka koja se najčešće postavlja u srednjem planu akvarijuma preporučuje se iskusnim akvaristima.
Max.visina: Od 10 cm do 30 cm TeĹľina gajenja: Zahtevna biljka Osvetljenje: Jako svetlo
Datum dodavanja u bazu: 14.09.07 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Eriocaulon sp. "Goias"

Eriocaulon sp. "Goias" je biljka iz porodice “Eriocaulonaceae” potiče iz Brazila ova biljka je malo tolerantnija kada je reč o njenom uspešnom uzgajanju u akvarijumu.
To ne znači da se mogu zanemariti uslovi koje ova interesantna biljka zahteva.
Preferira da je podloga bogata hranljivim materijama, podloga bi trebala da je nekoliko centimetara debela jer ova biljka ima jak razgranat korenski sistem iz koga crpi sve što joj je potrebno za pravilan rast.
Eriocaulon sp. "Goias" ima veoma jak i razgranat korenski sistem to može da predstavlja problem za druge biljke koje žalimo da sadimo u prvom ili u srednjem planu, lako dolaizi do oštećivanja ostalih biljaka u njenom okruženju.
Iz gore navedenih razloga se preporučuje da se Eriocaulon sp. "Goias" ako je to moguće ogradi sa pregradama unutar podloge kako bi se ograničilo širenje njenog korenskog sistema.
Temperatura vode može da ide u veoma širokom rasponu čak od 20c pa sve do 30c, pH od 5.0 do 6.5 ukoliko joj i pored svega obezbedimo odgovarajuće uslove ne treba da nas iznenadi ukoliko se ova biljka sporo razvija, to je normalno za ovu biljku.
Osvetljenje ima veliku ulogu u pravilnom razvoju ove biljke, potrebno je da izaberemo izvor svetla koji može da prodire do samog dna da bi za ovu biljku bila zadovoljavajuća količina svetla, obavezno je dodavanje CO2 u vodu.
Eriocaulon sp. "Goias" je biljka koja se sadi u prednjem delu akvarijuma, ovo je biljka koja se preporučuje samo za malo iskusnije akvariste.

Max.visina: Od 5 cm do 7 cm TeĹľina gajenja: Srednje zahtevna biljka Osvetljenje: Jako svetlo
Datum dodavanja u bazu: 22.12.08 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Eriocaulon sp. “Mato Grosso”

Eriocaulon sp. “Mato Grosso” je prvi put otkrivena u Brazilu tačnije u Matu Grosu po čemu je sama biljka i dobila ime.
Prvi primerci ove biljke su uveženi u Japan, može se reći da su je upravo japanski akvaristi prvi uvrstili ovu interesantnu biljku u ovaj hobi. Među evropske i američke akvariste je tek kasnije dospela, danas je slično i dalje ovu biljku većinom uzgajaju akvaristi iz Japana, Tajlanda, Kine Singapura.
Eriocaulon sp. “Mato Grosso” je vrlo zahtevna biljka, preporučuje se samo iskusnim akvaristima. Zahteva kiselu hranljivu podlogu bogatu nitratima, fosfatima, gvožđe ima veliku ulogu u pravilnom razvoju ove biljke. Gvožđe je neophodno jer u suprotnom listovi poprimaqju bledo žutu boju.
Eriocaulon sp. “Mato Grosso” preferira pH 6,0; tvrdoću vode 4kH ili manje, visoku koncentraciju CO2 i intezivan izvor svetla. Ukoliko ne ispunimo uslove za uzgajanje ove zahtevne biljke vrlo brzo dolazi do otapanja listova ove interesantne biljke.
Eriocaulon sp. “Mato Grosso” je biljka koja se često koristi prilikom uređenje malih ili srednjih akvarijuma, tada pleni pogledom na prvi pogled, malo ko može da ostane ravnodušan kada je prvi put ugleda u akvarijumu.
Max.visina: Od 5 cm do 10 cm TeĹľina gajenja: Zahtevna biljka Osvetljenje: Jako svetlo
Datum dodavanja u bazu: 05.11.09 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Meni
ONLINE prodaja
stari FORUM
AKVARIJUM CENTAR
Akvarijum Centar
Izrada akvarijuma
OdrĹľavanje akvarijuma
Juwel akvarijumi
Slike akvarijuma
AKCIJE, AC
Akvarijumske ribice
3D pozadine
PostExpress
KATEGORIJE PROIZVODA - najprodavanije
Kompresori Resun LP
Kanister filteri za akvarijum
Pumpe za fontane
Tetra Diskus
Kvarcni pesak za akvarijum
Oprema za akvarijum
 
Prijava
Korisničko ime

LozinkaZaboravili ste lozinku?
Zatražite novu OVDE.
 
Online
Gosti: 15
Nema ÄŤlanova prisutnih

Registrovanih: 2,771
Neaktiviranih ÄŤlanova: 0
Najnoviji: Akvarijum Studio
 
Zadnji ÄŤlanci
Vrste i uzgajanje sl...
Proizvodjac za CO2 (...
Kozice za akvarijum ...
Lepljenje (pravljenj...
Kompakt Fluorescentn...
Postizanje efekta du...
Vodene paprati - Tip...
Filtracija u nature ...
T5 (HO) i T8 rasvjeta
Trimovanje biljaka u...
CO2 drop checker
Trimovanje stabljika...
Iwagumi - odrzavanje...
Alge i biljke
Iwagumi - kreiranje ...
Principi i tehnike u...
Iwagumi - principi p...
PPS-pro na?in doziranja
Odgovarajuce doziran...
Put do finalnog izgl...
Razvoj supstrata u "...
Identifikacija mahovina
Nature aquarium, aqu...
Tajne holandskog sti...
DIY Makroelementi st...
Principi aquascapinga
Low light biljni akv...
Biljke prednjeg plan...
Zid od mahovine
Dugorocno odrzavanje...
Filtracija u biljnom...
Metal halogena - MH ...
Drvo i bilje na njemu
Neocaridina denticul...
Rastvorljivost gasov...
EI sistem doziranja
Kontrola algi u bilj...
Cryptocoryne - prepo...
Znacaj mikro i makro...
DIY neonsko osvetljenje
Podloga u akvarijumu
Slama u borbi protiv...
Biotopski akvarijum ...
Supstrat za cvece ka...
Uzgoj biljaka u Hydr...
Aquascaping
Kamen i drvo - dekor...
Sezona biljaka
Razmnozavanje akvari...
Otvoren akvarijum
Osvetljenje za akvar...
Dodavanje CO2 u akva...
Makro i mikro elementi
Vrste algi
 
Akvarijum Centar 1, ADRESA: Ugrinovačka 116 f, Zemun, Beograd, PAK 200461, Srbija, TELEFON: 065 / 82 52 755 FAX: 065 / 82 52 755 EMAIL: akvarijumcentar1@gmail.com MATIČNI BROJ: 64401467 PIB: 109748569 RADNO VREME: radnim danima 10:00–20:00, subotom 10:00–16:00,