POÄŚETNA ONLINE prodaja stari FORUM Tekstovi Galerija AKVARIJUM CENTAR FB stranica FB slike akvarijuma September 28 2021 06:01:00
Akvarijum Centar

 
Juwel akvarijumi
 
Ponuda ribica - cene

 
Baner

 
Atman EF-4

 
Izrada akvarijuma

 
 Baza biljaka: Lagarosiphon
Lagarosiphon madagascariensis

Lagarosiphon madagascariensis , jedna od elemenata slagalice unutar mnogobrojnih Takashi Amano radova, prirodno stanište ove biljke je jugoistočni deo Afrike, odnosno kako se da zaključiti iz samog imena biljke sa područja ostrva Madagaskar, pripada porodici biljaka ’’Hydrocharitaceae’’.
Lagarosiphon madagascariensis spade u brzorastuće biljke, mnogi koji je imaju je opisuju kao korovsku biljku, najviše joj odgovara meka voda, podrazumeva se da ukoliko želimo da se ova biljka pokaže u pravom svetlu neophodno je da dodajemo CO2. Podloga u koju se sadi Lagarosiphon madagascariensis treba da je bogata hranljivim materijama.
Da bi se Lagarosiphon madagascariensis pravilno razvijao neophodno je da obezbedimo jak intezitet svetla, ovo je nežna biljka i poželjno je da je voda čista jer se u suprotnom na listiće biljke hvataju nečistoće i to narušava sam izgled biljke ali i ometa njen pravilan rast i razvoj.
Lagarosiphon madagascariensis je biljka koja hranljive materije uzima i iz vode a ne samo iz podloge, iz tog razloga je preporučljivo da se u vodu dodaju tečni preparati koji sadrže makro i mikro elemente, preporučljiva koncentracija se kreće za NO3 5 do 15 ppm dok je za PO4 preporučljiva koncentracija 1 do 2 ppm.
Ukoliko dodajemo tečne fertilizatore koji su bogati sa gvožđem, oni će pomoći samoj biljci da zadrži svoju specifičnu smaragdno zelenu boju, u suprotnom biljka može da propadne u relativno kratkom vremenu.
Ukoliko biljci Lagarosiphon madagascariensis pružimo sve uslove za pravilan rast vrlo brzo dolazimo do uverenja da se raste o biljci koja za kratko vreme zauzima velike površine akvarijuma u svim pravcima, iz tog razloga je neophodno da se redovno oblikuje.
Lagarosiphon madagascariensis je biljka koja se sadi u većim grupama na taj način možemo da dobijemo vrlo atraktivnu žbunastu formu. Prilikom redovnog orezivanja, orezane delove sadimo u podlogu da bi dobili nove mladice, na orezanim delovima formiraju se novi pelceri.
Lagarosiphon madagascariensis je odlična biljka za male akvarijume, u njima je treba saditi u zadnjem planu, u malim akvarijumima lakše je kontrolisati ovu biljku. Smaragdno zelena boja i mehurići vazduha koji se stvaraju na njenim igličastim listovima dalu poseban čar ovoj biljci.
Max.visina: Od 10 cm do 40 cm TeĹľina gajenja: Srednje zahtevna Osvetljenje: Jako svetlo
Datum dodavanja u bazu: 26.01.08 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Lagarosiphon major
Lagarosiphon major pripada biljkama koja se u prirodnom habitatu može naći kako pluta po površini vode ili je urasla u podlogu. Često se može naću u hladnim vodama gde neke druge biljke zbog nižih temperatura ne uspevaju.
Stanište ove biljke je ograničeno na jug Afrike, koja je karakteristična po hladnijim klimatskim uslovima za razliku od ostatka pretežno tropskog dela Afričkog kontinenta.
Ova biljka se takođe može naći u delovima Zapadne Europe i Novog Zelanda.
Dugi niz godina se ova biljka vodila po nekim tumačenjima pod pogrešnim nazivom poznata kao Lagarosiphon muscoides var. i Elodea crispa.
Samo održavanje Lagarosiphon major je slično kao kod njenog bliskog srodnika Egeria dense.
Savršena je biljka za početnike nije preterano zahtevna, optimalna temperature za uspešan rast biljke se kreće od 18 c do 24 c, hranljiva podloga je bitna za uspešan rast ove biljke, dodavanjem CO2 u vodu pospešujemo rast same biljke.
Brzina rasta ove biljke uglavnom je vezana za intezitet svetla, ukoliko je svetlo jače biljka lepše napreduje ili obnuto.
Čak i ako je svetlo u akvarijumu slabo i nema dovoljno hranljivih sastojaka u podlozi biljka će da uspeva ali gubi na lepoti, zbog slabog svetla biljka će da se izdužuje ima tendenciju rasta prema svetlu, boja listova će da bude u braonkastoj nijansi dok će donji listovi da otpadaju.
Lagarosiphon major je biljka koja može biti posađeno u podlogu ili se može ostaviti da pluta po površini.
Lagarosiphon major je biljka koja se ne koristi često prilikom uređenja akvarijuma ali njena specifičnost kod biotopskih akvarijuma sa nižim temperaturama je od presudnog značaja za korišćenje.
Max.visina: Od 15 cm do 50 cm TeĹľina gajenja: Nezahtevna biljka Osvetljenje: Jako / Srednje
Datum dodavanja u bazu: 09.03.07 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Meni
ONLINE prodaja
stari FORUM
AKVARIJUM CENTAR
Akvarijum Centar
Izrada akvarijuma
OdrĹľavanje akvarijuma
Juwel akvarijumi
Slike akvarijuma
AKCIJE, AC
Akvarijumske ribice
3D pozadine
PostExpress
KATEGORIJE PROIZVODA - najprodavanije
Kompresori Resun LP
Kanister filteri za akvarijum
Pumpe za fontane
Tetra Diskus
Kvarcni pesak za akvarijum
Oprema za akvarijum
 
Prijava
Korisničko ime

LozinkaZaboravili ste lozinku?
Zatražite novu OVDE.
 
Online
Gosti: 20
Nema ÄŤlanova prisutnih

Registrovanih: 2,771
Neaktiviranih ÄŤlanova: 0
Najnoviji: Akvarijum Studio
 
Zadnji ÄŤlanci
Vrste i uzgajanje sl...
Proizvodjac za CO2 (...
Kozice za akvarijum ...
Lepljenje (pravljenj...
Kompakt Fluorescentn...
Postizanje efekta du...
Vodene paprati - Tip...
Filtracija u nature ...
T5 (HO) i T8 rasvjeta
Trimovanje biljaka u...
CO2 drop checker
Trimovanje stabljika...
Iwagumi - odrzavanje...
Alge i biljke
Iwagumi - kreiranje ...
Principi i tehnike u...
Iwagumi - principi p...
PPS-pro na?in doziranja
Odgovarajuce doziran...
Put do finalnog izgl...
Razvoj supstrata u "...
Identifikacija mahovina
Nature aquarium, aqu...
Tajne holandskog sti...
DIY Makroelementi st...
Principi aquascapinga
Low light biljni akv...
Biljke prednjeg plan...
Zid od mahovine
Dugorocno odrzavanje...
Filtracija u biljnom...
Metal halogena - MH ...
Drvo i bilje na njemu
Neocaridina denticul...
Rastvorljivost gasov...
EI sistem doziranja
Kontrola algi u bilj...
Cryptocoryne - prepo...
Znacaj mikro i makro...
DIY neonsko osvetljenje
Podloga u akvarijumu
Slama u borbi protiv...
Biotopski akvarijum ...
Supstrat za cvece ka...
Uzgoj biljaka u Hydr...
Aquascaping
Kamen i drvo - dekor...
Sezona biljaka
Razmnozavanje akvari...
Otvoren akvarijum
Osvetljenje za akvar...
Dodavanje CO2 u akva...
Makro i mikro elementi
Vrste algi
 
Akvarijum Centar 1, ADRESA: Ugrinovačka 116 f, Zemun, Beograd, PAK 200461, Srbija, TELEFON: 065 / 82 52 755 FAX: 065 / 82 52 755 EMAIL: akvarijumcentar1@gmail.com MATIČNI BROJ: 64401467 PIB: 109748569 RADNO VREME: radnim danima 10:00–20:00, subotom 10:00–16:00,