POÄŚETNA ONLINE prodaja stari FORUM Tekstovi Galerija AKVARIJUM CENTAR FB stranica FB slike akvarijuma August 15 2022 11:26:13
Akvarijum Centar

 
Juwel akvarijumi
 
Ponuda ribica - cene

 
Baner

 
Atman EF-4

 
Izrada akvarijuma

 
 Baza biljaka: Limnophila
Limnophila aquatica
Limnophila aquatic je biljka sa nežnom stabljikom i sa iglišastim listovima, listovi su gusto raspoređeni duž stabla. Biljka potiče iz područja Indije, vrlo je slična biljci Cabomba aquatic pa ih akvaristi često mešaju.
Limnophila aquatic se zbog brzine rasta a ujedno i zbog same visine rasta preporučuje se za akvarijume sa većom zapreminom.
Za uspešan i pravilan rast ove biljke od velikog značaja je intezitet svetla, optimalna temperature za uspešan rast biljke se kreće od 25 c do 29 c, preporučljivo je doziranje CO2 na taj način biljka će brže da raste. Uspeva podjednako dobro u tvrdoj i u mekoj vodi.
Limnophila aquatic je biljka koja traži čestu zamenu vode, voda u akvarijumu treba da bude čista, u protivnom čestice prljavštine mogu da joj uspore rast, iz tog razloga ovu biljku bi trebalo gajiti u akvarijumima sa mirnim ribama.
Biljka može da se razmnožava na dva načina i to presecanjem stabla na dva dela, u tom slučaju odvojeni deo od matične biljke se sadi zasebno u podlogu ili uz pomoć mladih bočnih izdanaka kojih će biti ukoliko biljci budu odgovarali uslovi u akvarijumu.
Sadi se u zadnjem planu akvarijuma, biljka najbolje dolazi do izražaja ako se sadi u grupama od nekoliko pelcera zajedno.
Max.visina: Od 20 cm do 60 cm TeĹľina gajenja: Srednje zahtevna Osvetljenje: Jako svetlo
Datum dodavanja u bazu: 09.03.07 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Limnophila aromatica
Limnophila aromatica je biljka močvarnih teritorija, stanište ove biljke je Jugoistočne Azije, pripada porodici biljaka "Scrophulariaceae" prelepa biljka debelog stabla na kome su rasporođeni uski listovi.
Boja listova sa gornje strane može da varira u zavisnosti od uslova koji vladaju, odnosno boja može da se kreće od zelene preko žute, narandžaste do crvene dok su sa donje strane ljubičasti, na prvi pogled biljka podseća na biljku Eustralis stellata.
Za uspešan i pravilan rast ove biljke od velikog značaja je intezitet svetla, optimalna temperature za uspešan rast biljke se kreće od 25 c do 29 c, hranljiva podloga je takođe bitna za uspešan rast ove biljke, doziranje CO2 u akvarijum je obavezno ukoliko želimo da držimo ovu biljku, pripada grupi brzorastućih biljaka.
Limnophila aromatica je biljka koja se sadi u zadnjem planu akvarijuma ili u srednjem planu lepše dolazi do izražaja ukoliko je sadimo u grupi.
Bilo gde da se odlučimo da zasadimo ovu biljku u akvarijumu moramo da obratimo pažnju da Limnophila aromatica bude direktno pod izvorom svetla, intezitet svetla je od velike važnosti za ovu biljku.
Limnophila aromatica je biljka koja jedno vreme u akvarijumu može sasvim uspešno da se razvija, nasuprot tome u nekom periodu stagnira i izbacuje zelene i nerazvijene listove. Ova pojava na Limnophila aromatici može da se desi bez obzira na održavanje stabilnih parametara vode, taj period traje jedno vreme i biljka se posle tog perioda povrati u prvobitno stanje.
Razmnožava se vrlo lako, iz bočnih izdanaka ili odsecanjem vrha matične biljke, tako dobijene izdanke zatim sadimo u podlogu da se ukorene.
Ova biljka može da se uzgaja i izvan vode što je i jedan od najčešćih načina, biljka uzgajana na ovaj način lako se prilagođava novonastalim uslovima u akvarijumu.
Interesantan podatak za ovu biljku je i da se u Vijetnamu ova biljka koristi kao začinska biljka, naime od njenih listova se pravi ukusan aromatični čaj.

Max.visina: Od 15 cm do 60 cm TeĹľina gajenja: Zahtevna biljka Osvetljenje: Jako svetlo
Datum dodavanja u bazu: 09.03.07 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Limnophila sessiliflora
Limnophila sesiliflora je poreklom iz Južne Azije pripada porodici biljaka "Scrophulariaceae", ovo je biljka sa glatkom stabljikom na kojoj se nalaze raspoređeni listovi u razmaku od po par santimetara.
Limnophila sesiliflora je nezahtevna biljka, može da bude dobra zamena za Cabombu koja je puno zahtevnija po pitanju svetla i kvaliteta vode. Uspeva podejednako dobro u tvrdoj i u mekoj vodi, razvija se na temperaturama od 21 c do 28 c.
Ukoliko biljci Limnophila sesiliflori odgovaraju uslovi u akvarijumu može da procveta, cvet se obrazuje direktno iz listova, purpurne je boje.
Biljka može da se razmnožava na dva načina i to presecanjem stabla na dva dela, u tom slučaju odvojeni deo od matične biljke se sadi zasebno u podlogu ili se biljka razmnožava iz semena, seme se dobija iz kapsule koju razvija sama biljka nakon cvetanja. Dovoljan je mali deo stabljike pa da se biljka u potpunosti osamostali i ukoreni.
Limnophila sesiliflora se u Aziji odakle vodi poreklo smatra za veoma problematičnu biljku, zauzima velike površine u rekama i samim tim uskraćuje prostor drugim biljkama. Limnophila sesiliflora je odlična biljka za početnike, preporučuje se sađenje ove biljke u akvarijume u kojima se nalaze ribe čija se ishrana bazira na biljnoj hrani.
Limnophila sesiliflora u svojim listovima i u stabljici sadrži jednu vrstu toksina zbog čega je ribe izbegavaju.
Sadi se u zadnjem planu akvarijuma, biljka najbolje dolazi do izražaja ako se sadi u grupama od nekoliko pelcera zajedno.
Max.visina: Od 10 cm do 50 cm TeĹľina gajenja: Nezahtevna biljka Osvetljenje: Jako / Srednje
Datum dodavanja u bazu: 09.03.07 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Limnophila sp "gigantea"
Uskoro više podataka o ovoj biljci
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 17.01.08 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Limnophila sp "mini"
Uskoro više podataka o ovoj biljci
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 17.01.08 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Meni
ONLINE prodaja
stari FORUM
AKVARIJUM CENTAR
Akvarijum Centar
Izrada akvarijuma
OdrĹľavanje akvarijuma
Juwel akvarijumi
Slike akvarijuma
AKCIJE, AC
Akvarijumske ribice
3D pozadine
PostExpress
KATEGORIJE PROIZVODA - najprodavanije
Kompresori Resun LP
Kanister filteri za akvarijum
Pumpe za fontane
Tetra Diskus
Kvarcni pesak za akvarijum
Oprema za akvarijum
 
Prijava
Korisničko ime

LozinkaZaboravili ste lozinku?
Zatražite novu OVDE.
 
Online
Gosti: 16
Nema ÄŤlanova prisutnih

Registrovanih: 2,771
Neaktiviranih ÄŤlanova: 0
Najnoviji: Akvarijum Studio
 
Zadnji ÄŤlanci
Vrste i uzgajanje sl...
Proizvodjac za CO2 (...
Kozice za akvarijum ...
Lepljenje (pravljenj...
Kompakt Fluorescentn...
Postizanje efekta du...
Vodene paprati - Tip...
Filtracija u nature ...
T5 (HO) i T8 rasvjeta
Trimovanje biljaka u...
CO2 drop checker
Trimovanje stabljika...
Iwagumi - odrzavanje...
Alge i biljke
Iwagumi - kreiranje ...
Principi i tehnike u...
Iwagumi - principi p...
PPS-pro na?in doziranja
Odgovarajuce doziran...
Put do finalnog izgl...
Razvoj supstrata u "...
Identifikacija mahovina
Nature aquarium, aqu...
Tajne holandskog sti...
DIY Makroelementi st...
Principi aquascapinga
Low light biljni akv...
Biljke prednjeg plan...
Zid od mahovine
Dugorocno odrzavanje...
Filtracija u biljnom...
Metal halogena - MH ...
Drvo i bilje na njemu
Neocaridina denticul...
Rastvorljivost gasov...
EI sistem doziranja
Kontrola algi u bilj...
Cryptocoryne - prepo...
Znacaj mikro i makro...
DIY neonsko osvetljenje
Podloga u akvarijumu
Slama u borbi protiv...
Biotopski akvarijum ...
Supstrat za cvece ka...
Uzgoj biljaka u Hydr...
Aquascaping
Kamen i drvo - dekor...
Sezona biljaka
Razmnozavanje akvari...
Otvoren akvarijum
Osvetljenje za akvar...
Dodavanje CO2 u akva...
Makro i mikro elementi
Vrste algi
 
Akvarijum Centar 1, ADRESA: Ugrinovačka 116 f, Zemun, Beograd, PAK 200461, Srbija, TELEFON: 065 / 82 52 755 FAX: 065 / 82 52 755 EMAIL: akvarijumcentar1@gmail.com MATIČNI BROJ: 64401467 PIB: 109748569 RADNO VREME: radnim danima 10:00–20:00, subotom 10:00–16:00,