POÄŚETNA ONLINE prodaja stari FORUM Tekstovi Galerija AKVARIJUM CENTAR FB stranica FB slike akvarijuma August 19 2022 19:20:09
Akvarijum Centar

 
Juwel akvarijumi
 
Ponuda ribica - cene

 
Baner

 
Atman EF-4

 
Izrada akvarijuma

 
 Baza biljaka: Ludwigia
Ludwigia arcuata
Ludwigia arcuata je biljka koja vodi poreklo iz Severne Amerike. Biljka se sastoji od tankog nežnog stabla na kojem se parno raspoređeno nalaze uski šiljati listovi, boja biljke može da ide od zelene do jarko crvene boje, boja u mnogome zavisi od inteziteta svetla.
U idealnim uslovima i stabljika i listovi poprimaju jarko crvenu boju. Potrebno je naglasiti da ova vrsta ima prilično slabo razvijen koren, iz tog razloga nije baš preporučljiva za akvarijume u kojima se nalaze velike aktivne ribe.
Prija joj dodavanje CO2 i dodavanje hranljivih materija u podlogu, čak šta više preporučuje se uspeva na temperaturama od 24 c do 28 c. Bez svega ovoga biljke može da raste ali onda će Ludwigia arcuata da stagnira i neće se pokazati u pravoj lepoti.
Kao i većina biljaka razmnožava se sa bočnim izdancima ili jednostavnim odsecanjem vrha matične biljke i njenim sađenjem u podlogu, na mestu gde je odsečena matična biljka izrastaju novi pelceri ovo doprinosi lepšem izgledu biljke. Ludwigia arcuata je izuzetno lepa i efektna biljka koja se nažalost retko sreće kod naših akvarista.
Max.visina: Od 10 cm do 60 cm TeĹľina gajenja: Srednje zahtevna Osvetljenje: Jako / Srednje
Datum dodavanja u bazu: 09.03.07 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Ludwigia brevipes
Ludwigia brevipes je biljka za koju se može reći da je starosedelac Jugoistočnog dela Sjedinjenih Američkih Država, u ovim predelima možemo je pronaći uz obalu Atlantika.
Ovo nije klasična biljka koja može biti dostupna posredstvom distributera na malo sa vodenim biljkama, ali zato se njeno uzgajanje i sama distribucija vrši putem specijalizovanih firmi čije je sedšte u Singapuru.
Za uspešno držanje potreban je izrazito jak intezitet svetla, ovo je od velike važnosti za uspešno držanje Ludwigia brevipes. Potrebna je hranljiva podloga, obavezno je dodavanje CO2, može uspešno da se razvija u temperaturnom rasponu od 20 c do 26 c, uspešno se razvija kako u tvrdoj tako i u mekoj vodi, biljka spade u grupu biljaka koje su lake za držanje.
Nizak nivo nitrata i visok nivo fosfata će na biljci Ludwigia brevipes da se odrazi u vidu boje, odnosno u zavisnosti od parametara koji vladaju biljka će da poprimi narandžastu odnosno crvenu boju.
Ludwigia brevipes je biljka koja se može uzgajati i izvan vode u vlažnoj sredini, ali je potrebno i u takvim uslovima da je svetlo jakog inteziteta.
Ludwigia brevipes je biljka koja se sadi u grupi više biljaka zajedno,možemo da je sadimo u srednjem delu akvarijuma. Svojom bojom stvara lep kontrast zelenim ili crvenim biljkama koje se nalaze u akvarijumu.
Max.visina: Od 15 cm do 30 cm TeĹľina gajenja: Nezahtevna biljka Osvetljenje: Jako svetlo
Datum dodavanja u bazu: 09.03.07 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Ludwigia glandulosa
Ludwigia Glandulosa je prelepa akvarijumska biljka, pripada porodici "Onagraceae", potiče iz Severne Amerike.
Odlikuju je čvrsti izduženi listovi sa jakom purpurnom bojom listova.
Ludwigia Glandulosa spade u spororastuće biljke zahtevna je po pitanju dodavanja CO2, redovnim dodavanjem CO2 pospešuje se rast ove prelepe biljke, bez dodavanja biljka može lako da propadne.
Ukoliko svetlo nije dovoljno jakog inteziteta biljka će da ima zelene listove.
Ludwigia Glandulosa može da raste u tvrdoj i u mekoj vodi u pH rasponu od 5,5 do 8, temperatura vode može da se kreće od 20 c do 28 c.
Sadi se u grupama od nekoliko pelcera zajedno.
Pošto raste dosta visoko treba je saditi u zadnjem planu ili na bočnim stranama akvarijuma. Kao i većina biljaka razmnožava se sa bočnim izdancima ili jednostavnim odsecanjem vrha matične biljke i njenim sađenjem u podlogu, na mestu gde je odsečena matična biljka izrastaju novi pelceri ovo doprinosi lepšem izgledu biljke.
Max.visina: Od 10 cm do 60 cm TeĹľina gajenja: Zahtevna biljka Osvetljenje: Jako svetlo
Datum dodavanja u bazu: 09.03.07 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Ludwigia inclinata
Ludwigia inclinata je brzorastuća biljka, listovi su joj izduženi raspoređeni su duž stable.
Boja biljke može da ide od zelene do crvenkaste boje, boja u mnogome zavisi od inteziteta svetla. U idealnim uslovima i stabljika i listovi poprimaju crvenu boju.
Prija joj dodavanje CO2 i dodavanje hranljivih materija u podlogu.
Biljka svojim razvijanjem traži više hranljivih materija ukoliko ih nema dovoljno u podlozi pokušava da ih dobije iz vode, to je i razlog pojavljivanja korenčića duž stable, uspeva na temperaturama od 24 c do 26 c.
Sadi se u grupama od nekoliko pelcera zajedno.
Pošto raste dosta visoko treba je saditi u zadnjem planu ili na bočnim stranama akvarijuma.
Kao i većina biljaka razmnožava se sa bočnim izdancima ili jednostavnim odsecanjem vrha matične biljke i njenim sađenjem u podlogu, na mestu gde je odsečena matična biljka izrastaju novi pelceri ovo doprinosi lepšem izgledu biljka.
Ludwigia inclinata je izuzetno lepa i efektna biljka nažalost retko se viđa kod naših akvarista.
Max.visina: Od 10 cm do 60 cm TeĹľina gajenja: Srednje zahtevna Osvetljenje: Jako / Srednje
Datum dodavanja u bazu: 09.03.07 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Ludwigia inclinata var. verticillata "Araguaia"

Uskoro više podataka o ovoj biljci.
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 02.06.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Ludwigia inclinata var. verticillata "Curly"

Uskoro više podataka o ovoj biljci
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 02.06.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Ludwigia inclinata var. verticillata “Cuba”
Ludwigia inclinata var. verticillata “Cuba” ova biljka je nekada bila vođena pod nazivom Ludwigia sp “Cuba”, ovo je jedna izuzetno privlačna i upadljiva biljka, u prirodnom staništima je možemo naći kako se razvija ispod vode i iznad vode na močvarnim područjima.
Ova biljka se može pronaći u Južnoj Americi odnosno preciznije njeno prirodno stanište su močvare u Jugozapadnom delu Kube, pripada porodici biljaka “Onagraceae”, u pitanju je brzorastuća biljka.
Većina biljaka iz grupe Ludwigia imaju ovalne listove za ovu biljku to nije karakteristično, ova biljka razvija dugačke uske listove sa narandžastom i crvenom bojom.
Ludwigia inclinata var. verticillata “Cuba” je biljka koja ima nekoliko zahteva za uspešan i pravilan razvoj. Jedan od zahteva ove biljke je jak intezitet svetla, hranljiva podlog, redovno i konstantno doziranje CO2 u vodu, pod ovim uslovima biljka će vrlo brzo da napreduje. Bez svega ovoga biljka će imati zelene zakržljale listove, rast biljke će znatno da se uspori.
Ludwigia inclinata var. verticillata “Cuba” može uspešno da se razvija u temperaturnom rasponu od 18 c do 28 c.
Ovo je biljka koja se sadi u manjo grupi, može biti zasađena u srednjem ili u zadnjem delu akvarijuma. Bilo gde da je zasadimo biće centralna tačka jer ova biljka jednostavno pleni pogled zbog oblika listova i boje, uz pomoć nje stvara se odličan kontrast.
Max.visina: Od 20 cm do 50 cm TeĹľina gajenja: Srednje zahtevna Osvetljenje: Jako svetlo
Datum dodavanja u bazu: 28.09.07 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Ludwigia inclinata var. verticillata “Pantanal”
Ludwigia inclinata var. verticillata “Pantanal” je jedna od novih biljaka koja je proistekla kao varijitet od biljke Ludwigie inclinata.
Biljka potiče iz delova Južne Amerike, najčešće je možemo naći u rekama Brazila, pripada porodici biljaka “Onagraceae”.
Ludwigia inclinata var. verticillata “Pantanal” je biljka koja može i najčešće se uzgaja (Proizvodi) u vlažnoj sredini tada ova biljka ima svetlo zelene listove, ovako uzgajana biljka lakše se prilagođava novo nastalim uslovima u sredini. Ukoliko ovoj biljci odgovaraju uslovi u akvarijumu lišće poprima predivnu nežnu roza nijansu listova.
Ova biljka se u skorije vreme pojavila u akvarističkim krugovima, ali zahvaljujući svom izgledu sve više stiče popularnost kod akvarista širom sveta. Trenutno se uzgajanjem ove biljke u komercijalne svrhe bave jedino odgajivačnice u Istočnoj Aziji.
Ludwigia inclinata var. verticillata “Pantanal” je biljka koja zahteva nekoliko stavki koje su neophodne za pravilan rast i razvoj. Zhteva izuzetno jako svetlo, visok i konstantan nivo CO2 u vodi, od velike je važnosti pratiti u kojim se granicama kreću makro i mikro elementi. Ukoliko u vodi nema dovoljno Gvožđa to će se odraziti na biljci u vidu niskog rasta i blede boje listova, može uspešno da se razvija u temperaturnom rasponu od 22 c do 30 c.
Ludwigia inclinata var. verticillata “Pantanal” je biljka koja je po uslovima u kojima se razvija vrlo slična biljkama iz grupe Tonina sp ili biljkama iz grupe Eriocaulon. Preferira meku vodu, u filteru ili u samoj podlozi je preporučljivo da se nalazi treset koji će blago da zakiseli vodu, spade u grupu brzorstućih biljaka, ukoliko biljci odgovaraju uslovi u akvarijumu može da se pojavi cvet žute boje.
Dobijanje novih pelcera je vrlo lako, oni se dobijaju odsecanjem vrha biljke i ponovnim sađenjem u podlogu, na ovaj način i sama biljka dobija na svojoj lepoti jer će na mestu presecanja da izrastu nova dva odnosno tri izdanka.
Ludwigia inclinata var. verticillata “Pantanal” je svakako biljka koja ukoliko se sadi u akvarijumu može da služi kao fokusna tačka prilikom uređivanja akvarijuma.
Max.visina: Od 30 cm do 50 cm TeĹľina gajenja: Zahtevna biljka Osvetljenje: Jako svetlo
Datum dodavanja u bazu: 27.09.07 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Ludwigia ovalis
Uskoro više podataka o ovoj biljci
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 18.01.08 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Ludwigia palustris
Ludwigia palustris je biljka iz porodice biljaka “Onagraceae”, ova je biljka široko rasprostranjena na više kontinenata i to u Americi, Evropi, Aziji, u pitanju je brzo rastuća biljka laka za uzgajanje.
Ovo je vrlo prilagodljiva biljka u prirodi se može pronaći u različitim sredinama, u tokovima sporotekuće reke, zatim u rukavcima gde je voda napravila male bazene u kojima se zadržava do sledeće jače poplave i na sličnim mestima gde je voda sporotekuća ili voda stagnira.
Ludwigia palustris je biljka koja se često može naći pod imenom Crvena Ludwigia, mada je ponekad vode i pod pogrešnim imenom Ludwigia mullertii. Različiti varijateti ove biljke uglavnom su sa listovima zelene boje, za Evropsko tržište ovu biljku u komercijalne svrhe uzgaja I distributira Nemačka firma Dennerle.
Jedan elemenat je od velike važnosti za uspešan rast i razvoj ove biljke a to je svetlo, svetlo mora biri jačeg intizeteta ukoliko želimo ovu biljku da uzgajamo u akvarijumskim uslovima. Preporučuje se da se sadi u hranljivu podlogu, takođe se preporučuje i redovno doziranje CO2. Hranljiva podloga i doziranje CO2 pospešuje rast i samu boju listova biljke ali biljka može i bez svega ovog da se razvija mada se neće pokazati u pravoj lepoti, može uspešno da se razvija u temperaturnom rasponu od 20 c do 26 c, razvija se i u mekoj i u tvrdoj vodi.
Ludwigia palustris je biljka koja se vrlo lako prilagođava višim temperaturama, tako da je pogodna za ovakve tipove akvarijuma, sa bogatom podlogom i zasađena ispod jakog svetla biljka se razvija u visinu sa puno bočnih izdanaka.
Ukoliko ovoj biljci odgovaraju uslovi sredine u kojoj se uzgaja pojaviće se cvet, cvet se formira bez latica, zapravo cvet se sastoji od zelene čašice u kojoj se formiraju žuti prašnici.
Ludwigia palustris je biljka koja može da se sadi pojedinačno ili da se sadi u grupi više biljaka zajedno. Bilo kako da je sadimo ovo je biljka za veće akvarijume u kojima se sadi u zadnjem delu akvarijuma.
Ovo je lepa i dekorativna biljka, koju svakako ne bi trebalo propustiti priliku ukoliko se uspe doći do pelcera ove biljke jer ova biljka jako malo traži a puno doprinosi svojim izgledom u akvarijumu.
Max.visina: Od 20 cm do 50 cm TeĹľina gajenja: Nezahtevna biljka Osvetljenje: Jako svetlo
Datum dodavanja u bazu: 09.03.07 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Ludwigia peruensis
Ludwigia peruensis je biljka koja izgledom podseća na Ludwigiju inclinatu, akvaristi ih često mešaju. Razlika je u izgledu listova Ludwigia peruensis nema toliko naborane ivice listova kao što je to slučaj sa Ludwigiom inclinatom, listovi su joj izduženi i raspoređeni su duž stable.
Boja biljke može da ide od zelene do crvenkaste boje, boja u mnogome zavisi od inteziteta svetla. U idealnim uslovima i stabljika i listovi poprimaju crvenu boju. Prija joj dodavanje CO2 i dodavanje hranljivih materija u podlogu.
Biljka svojim razvijanjem traži više hranljivih materija ukoliko ih nema dovoljno u podlozi pokušava da ih dobije iz vode, to je i razlog pojavljivanja korenčića duž stable, uspeva na temperaturama od 24 c do 26 c.
Sadi se u grupama od nekoliko pelcera zajedno.
Pošto raste dosta visoko treba je saditi u zadnjem planu ili na bočnim stranama akvarijuma.
Kao i većina biljaka razmnožava se sa bočnim izdancima ili jednostavnim odsecanjem vrha matične biljke i njenim sađenjem u podlogu, na mestu gde je odsečena matična biljka izrastaju novi pelceri ovo doprinosi lepšem izgledu biljke.
Max.visina: Od 10 cm do 60 cm TeĹľina gajenja: Srednje zahtevna Osvetljenje: Jako / Srednje
Datum dodavanja u bazu: 09.03.07 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Ludwigia repens
Ludwigia repens je biljka koja vodi poreklo iz Severne Amerike.
Ovo je brzorastuća biljka, listovi su joj sa gornje strane zeleni sa donje strane crvenkasti, boja biljke može da ide od zelene do crvene boje, boja u mnogome zavisi od inteziteta svetla.
U idealnim uslovima i stabljika i listovi poprimaju crvenu boju. Prija joj dodavanje CO2 i dodavanje hranljivih materija u podlogu, uspeva na temperaturama od 24 c do 28 c.
Bez svega ovoga biljke može da raste ali onda će Ludwigia repens da stagnira i neće se pokazati u pravoj lepoti.
Sadi se u grupama od najmanje 5 do 6 pelcera zajedno.
Pošto raste brzo i dosta visoko treba je saditi u zadnjem planu ili na bočnim stranama akvarijuma.
Kao i većina biljaka razmnožava se sa bočnim izdancima ili jednostavnim odsecanjem vrha matične biljke i njenim sađenjem u podlogu, na mestu gde je odsečena matična biljka izrastaju novi pelceri ovo doprinosi lepšem izgledu biljke. Ludwigia repens je izuzetno lepa i efektna biljka.
Ludwigia repens je najzastupljenija biljka kod naših akvarista. Često se koristi pri formiranju i dekoraciji biljnih akvarijuma. Za akvaristu koji želi dekorativnu biljku, koje pritom nije teške za održavanje Ludwigia repens je idealna biljka.
Max.visina: Od 10 cm do 60 cm TeĹľina gajenja: Srednje zahtevna Osvetljenje: Jako / Srednje
Datum dodavanja u bazu: 09.03.07 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Ludwigia repens Rubin
Ludwigia repens ''Rubin'' je još jedna od varijateta iz grupe biljaka Ludwigia, karakteristična je po tamno crvenim listovima raspoređenim duž stabljike. Pripada porodici "Onagraceae", biljka poreklom potiče iz Severne Amerike.
Ukoliko se odlučimo za uzgajanje ove biljke u našem akvarijumu možemo da napravimo lep kontrast biljkama sa zelenim listovima, najlepše dolazi do izražaja ukoliko se sadi u grupama od nekoliko biljaka zajedno. Pošto se radi o brzorastućoj biljci koja ima tendencija da raste u visinu nije pogodna za držanje u malim akvarijumima. Ukoliko se odlučimo za njeno držanje u većem akvarijumu onda je sadimo u zadnjem delu akvarijuma.
Ludwigia repens ''Rubin'' nije preterano zahtevna biljka, jedini uslov je da je svetlo većeg inteziteta, dobro bi bilo da se sadi direktno ispod svetla ukoliko želimo da biljka ima jarko crveno izražene listove.
Ludwigia repens ''Rubin'' može da se drži u tvrdoj i u mekoj vodi, u širokom temperaturnom rasponu od 15 c do 30 c, sa pH tolerancijom od 5 do 8.
Ovo je laka biljka za držanje, vrlo lako se razmnožava sa bočnim izdancima ili jednostavnim odsecanjem vrha matične biljke i njenim sađenjem u podlogu, na mestu gde je odsečena matična biljka izrastaju novi pelceri. Odsecanjem gornjeg dela matične biljke dolazi do grananja samim tim doprinosimo lepšem i dekorativnijem izgledu biljke.
Max.visina: Od 20 cm do 50 cm TeĹľina gajenja: Nezahtevna biljka Osvetljenje: Jako svetlo
Datum dodavanja u bazu: 09.03.07 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Ludwigia sedoides
Uskoro više podataka o ovoj biljci
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 18.01.08 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Ludwigia senegalensis
Od svih novih nedavno uvedenih biljaka u svetu akvaristike Ludwigia senegalensis je jedna od biljaka koja je pobudila najveće interesovanje među akvaristima širom sveta.
Ludwigia senegalensis je poznata još i pod nazivom kao Ludwigia sp. "Gvineje '.
Pre svega jak intezitet svetla je na prvom mestu od svih faktora koji su neophodni za uspešno držanje ove biljke prigušeno osvjetljenje i zasjenjivanje ne tolerišu.
Pored adekvatnog izvora svetlosti neophodno je da je podloga hranljiva, preporučuje se dodavanje CO2 u vodu.
Ludwigia senegalensis je biljka koja više preferira meku vodu što ne znači da se ne može uspešno uzgajati i u tvrdoj vodi ali tada neće biti prezentovana u svom punom sjaju.
Čak i kada raste optimalno odnosno u optimalnim uslovima, rast je umeren. Iako Ludwigia senegalensis spada u grupu spororastućih biljaka bočni izdanci se redovno javljaju i samu biljku čine bogatijom u svom razvoju.
Čak i više nego mnoge druge biljke iz ovog roda, Ludwigia senegalensis je biljka koja jednostavno ne može nikoga da ostavi apsolutno ravnodušnim ukoliko se zasadi u blizini zelenih biljaka svih oblika i veličina.
Ludwigia senegalensis je biljka čije se sađenje preporučuje u grupama od nekoliko biljaka na taj način se najlepše prezentuje ova biljka.
Max.visina: Od 20 cm do 50 cm TeĹľina gajenja: Zahtevna biljka Osvetljenje: Jako svetlo
Datum dodavanja u bazu: 18.01.08 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Meni
ONLINE prodaja
stari FORUM
AKVARIJUM CENTAR
Akvarijum Centar
Izrada akvarijuma
OdrĹľavanje akvarijuma
Juwel akvarijumi
Slike akvarijuma
AKCIJE, AC
Akvarijumske ribice
3D pozadine
PostExpress
KATEGORIJE PROIZVODA - najprodavanije
Kompresori Resun LP
Kanister filteri za akvarijum
Pumpe za fontane
Tetra Diskus
Kvarcni pesak za akvarijum
Oprema za akvarijum
 
Prijava
Korisničko ime

LozinkaZaboravili ste lozinku?
Zatražite novu OVDE.
 
Online
Gosti: 11
Nema ÄŤlanova prisutnih

Registrovanih: 2,771
Neaktiviranih ÄŤlanova: 0
Najnoviji: Akvarijum Studio
 
Zadnji ÄŤlanci
Vrste i uzgajanje sl...
Proizvodjac za CO2 (...
Kozice za akvarijum ...
Lepljenje (pravljenj...
Kompakt Fluorescentn...
Postizanje efekta du...
Vodene paprati - Tip...
Filtracija u nature ...
T5 (HO) i T8 rasvjeta
Trimovanje biljaka u...
CO2 drop checker
Trimovanje stabljika...
Iwagumi - odrzavanje...
Alge i biljke
Iwagumi - kreiranje ...
Principi i tehnike u...
Iwagumi - principi p...
PPS-pro na?in doziranja
Odgovarajuce doziran...
Put do finalnog izgl...
Razvoj supstrata u "...
Identifikacija mahovina
Nature aquarium, aqu...
Tajne holandskog sti...
DIY Makroelementi st...
Principi aquascapinga
Low light biljni akv...
Biljke prednjeg plan...
Zid od mahovine
Dugorocno odrzavanje...
Filtracija u biljnom...
Metal halogena - MH ...
Drvo i bilje na njemu
Neocaridina denticul...
Rastvorljivost gasov...
EI sistem doziranja
Kontrola algi u bilj...
Cryptocoryne - prepo...
Znacaj mikro i makro...
DIY neonsko osvetljenje
Podloga u akvarijumu
Slama u borbi protiv...
Biotopski akvarijum ...
Supstrat za cvece ka...
Uzgoj biljaka u Hydr...
Aquascaping
Kamen i drvo - dekor...
Sezona biljaka
Razmnozavanje akvari...
Otvoren akvarijum
Osvetljenje za akvar...
Dodavanje CO2 u akva...
Makro i mikro elementi
Vrste algi
 
Akvarijum Centar 1, ADRESA: Ugrinovačka 116 f, Zemun, Beograd, PAK 200461, Srbija, TELEFON: 065 / 82 52 755 FAX: 065 / 82 52 755 EMAIL: akvarijumcentar1@gmail.com MATIČNI BROJ: 64401467 PIB: 109748569 RADNO VREME: radnim danima 10:00–20:00, subotom 10:00–16:00,