POÄŚETNA ONLINE prodaja stari FORUM Tekstovi Galerija AKVARIJUM CENTAR FB stranica FB slike akvarijuma August 04 2020 16:06:56
Akvarijum Centar

 
Juwel akvarijumi
 
Ponuda ribica - cene

 
Baner

 
Atman EF-4

 
Izrada akvarijuma

 
 Baza biljaka: Rotala
Rotala Indica
Rotala Indica je biljka koja pripada porodici Lythraceas, poznata je i pod nazivom Ammannia sp. "Bonsai", prirodno stanište ove biljke je Azijiski kontinent konkretno predeli Japana.
Rotala Indica je biljka koja svojim izgledom odskače od ostalih biljaka iz ove porodice, ali to se odnosi samo na izgled po uslovima držanja ne odskače mnogo u odnosu na većinu biljaka iz ove porodice, Rotala Indica može da se uzgaja u emerznoj formi.
Uskoro više podataka o ovoj biljci
Max.visina: Od 10 cm do 30 cm TeĹľina gajenja: Zahtevna biljka Osvetljenje: Jako / Srednje
Datum dodavanja u bazu: 27.02.10 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Rotala macrandra
Rotala macrandra je biljka koja vodi poreklo iz Indije, izuzetno lepa i dekorativna biljka.
Za uspešno držanje Rotala macrandre preporučuje se držanje u temperaturnom opsegu od 22 c do 28 c. Pri nižem temperaturama Rotala macrandra staje sa rastom i polako vremenom počinje da propada.
Pri nedovoljnom intezitetu svetla i nedostatku hranljivih materija biljka obrazuje sve manje listove a donje listove počinje ubrzano da odbacuje.
Najviše joj odgovara meka voda, za lepu boju biljka bi trebala da bude posađena direktno ispod osvetljenja, podloga u koju se sadi bi trebala da bude hranljiva prija joj dodavanje CO2 u vodu.
Ima nežan korenski sistem tako da bi podloga trebala da je sitnije granulacije od 1 mm do 2 mm.
Rotala macrandra se sadi u srednji plan akvarijuma ili sa strane, u svakom slučaju ova biljka mami pogled sa svojim izgledom, ukoliko je posedujemo u akvarijumu postaje fokusna tačka.
Sadi se u grupi od nekoliko pelcera zajedno, na taj način ova biljka biva prikazana u svoj svojoj lepoti.
Biljka se razmnožava deljenjem stabla ili odvajanjem bočnih izdanaka koji će se pojaviti ako su uslovi u akvarijumu odgovarajući za ovu biljku. Izdanci ili vrh biljke se odvajaju od matične biljke i sade u podlogu. Prilikom odvajanja novih mladih pelcera treba da budemo izuzetno pažljivi pošto je sama biljka vrlo krhka i slaba.

Max.visina: Od 10 cm do 40 cm TeĹľina gajenja: Zahtevna biljka Osvetljenje: Jako svetlo
Datum dodavanja u bazu: 09.03.07 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Rotala macrandra "Green narrow leaf"
Rotala macrandra "Green narrow leaf" je biljka koja pripada porodici Lythraceas, biljka nema svoje pririodno stanište dobijena je uzgajanjem u labaratorijama.
Uskoro više podataka o ovoj biljci
Max.visina: Od 10 cm do 30 cm TeĹľina gajenja: Zahtevna biljka Osvetljenje: Jako / Srednje
Datum dodavanja u bazu: 22.01.08 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Rotala macrandra "Green"
Rotala macrandra "Green" je biljka koja pripada porodici Lythraceas, prirodno stanište ove biljke je Azijiski kontinent konkretno predeli Indije. Rotala macrandra "Green" može da se uzgaja u emerznoj formi
Uskoro više podataka o ovoj biljci
Max.visina: Od 10 cm do 30 cm TeĹľina gajenja: Zahtevna biljka Osvetljenje: Jako / Srednje
Datum dodavanja u bazu: 22.01.08 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Rotala Macrandra "mini type 2"
Rotala Macrandra "mini type 2" je biljka koja pripada porodici Lythraceas, biljka nema svoje pririodno stanište dobijena je uzgajanjem u labaratorijama. Rotala Macrandra "mini type 2" može da se uzgaja u emerznoj formi
Uskoro više podataka o ovoj biljci.
Max.visina: Od 10 cm do 30 cm TeĹľina gajenja: Zahtevna biljka Osvetljenje: Jako svetlo
Datum dodavanja u bazu: 27.02.10 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Rotala macrandra "Narrow leaf"
Rotala macrandra “Narrow Leaf”, ponekad poznat kao Rotala “Cyan” ili Rotala macrandra "Florida", je biljka koja je mutacijom dobijena iz Rotala macrandre. Mutacija nije u potpunosti stabilno izvedena, međutim, kao što proizlazi iz ove biljke dobijaju se povremeno uskolisna forma.

Rotala macrandra “Narrow Leaf”, je nešto manje osjetljiva na uslove koji vladaju u akvarijumu u odnosu na ostale biljke iz ove porodice, međutim to ne znači da je ova biljka lakša za uzgajanje.
Rasvjeta treba da ima srednji do jači intenzitet u suprotnom donji delovi biljke odumiru. Redovno dodavanje CO2 se podrazumeva za uspešno uzgajanje ove biljke, nitrati treba da se kreću od 5 do 15 ppm, fosfati od 1 do 2 ppm, nedostatak gvožđa dovodi do izbleđivanja listova.
Rotala macrandra “Narrow Leaf” je biljka koja u toku razvoja formira mnoštvo bočnih izdanaka na matičnoj biljci. Rotala macrandra “Narrow Leaf” se razmnožava deljenjem stabla ili odvajanjem bočnih izdanaka koji će se pojaviti ako su uslovi u akvarijumu odgovarajući za ovu biljku. Izdanci ili vrh biljke se odvajaju od matične biljke i sade u podlogu. Novi mladi pelceri se mogu dobiti u većoj količini ukoliko dozvolimo biljci da se razvija po površini akvarijuma.
Rotala macrandra “Narrow Leaf” je biljka koja može da se sadi u srednji plan akvarijuma ili sa strane, gde god da se odlučimo da je zasadimo ova biljka mami pogled sa svojim izgledom, ukoliko je posedujemo u akvarijumu postaje fokusna tačka. Obavezno se sadi u grupi od nekoliko pelcera zajedno, na taj način ova biljka biva prikazana u svoj svojoj lepoti, kao sama jedna stabljika ne privlači pažnju.
Max.visina: Od 10 cm do 50 cm TeĹľina gajenja: Zahtevna biljka Osvetljenje: Jako / Srednje
Datum dodavanja u bazu: 22.01.08 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Rotala macrandra "Variegated"
Rotala macrandra "Variegated" je biljka koja pripada porodici Lythraceas, biljka nema svoje pririodno stanište dobijena je uzgajanjem u labaratorijama. Rotala Macrandra "mini type 2" može da se uzgaja u emerznoj formi
Uskoro više podataka o ovoj biljci.
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 22.01.08 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Rotala Mexicana "Araguaia"
Rotala Mexicana "Araguaia" je relativno nova biljka koja se pojavila u akvarističkim krugovima. Ova biljka je porijeklom iz mnogih tropskih i suptropskih krajeva sveta uključujući Južnu Ameriku, Zapadnu Afriku, Australiju i Japan. Ne iznenađuje onda, da se ta biljka javlja u različitim varijacijama. Sasvim je normalno da biljka koja ima toliko puno prirodnih habitat ima i različite nazive usled velikog broja distributera, ova biljka je poznata i pod nazivom Rotala pusilla.
Ova biljka je postal dostupna akvarističkim krugovima najviše zaslugom dostupne Japanske firme Rayon Vert kao Rotala Mexicana "Araguaia", oblik prikazan na fotografiji sada je sve više dostupna putem među hobistima.
Uslovi koji su bitni za pravilno uzgajanje ove biljke odnose se na neometano dopiranje svetla do svih delova biljke, redovno dodavanje CO2 se podrazumeva, takođe je poželjno dodavanje mikro i makro elemenata. Ukoliko uslovi u akvarijumu odgovaraju Rotala Mexicana "Araguaia" ima brz i snažan rast.
Kao i srodna sorta Rotala rotundifolia, Rotala Mexicana "Araguaia" je odlična pozadina biljka, može da se sadi i kao biljka srednjeg plana ali tada zahteva više posla oko čestog trimovanja i oblikovanja forme.
Max.visina: Od 10 cm do 50 cm TeĹľina gajenja: Zahtevna biljka Osvetljenje: Jako svetlo
Datum dodavanja u bazu: 22.01.08 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Rotala mexicana "Goias"
Uskoro više podataka o ovoj biljci
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 26.01.08 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Rotala nanjenshan
Postoje neke nesigurnosti i nejasnoće oko određivanja pravog imena ove biljke. Jedno vreme je bila poznata pod imenom Mayaca sellowiana, i pod tim imenom se i danas može naći u nekim bazama podataka pa zbunjuje neke akvariste prilikom tačnog određivanja naziva biljke ali u suštini se radi o istoj biljci.
Rotala nanjenshan pripada istoj porodici kao i Rotala wallichii a to je porodica Lythraceae, radi se o brzorastućoj biljci koja vodi poreklo iz Jugistočnog dela Azije.
Rotala nanjenshan može pravilno da se razvija i raste u mekoj i u tvrdoj vodi, sa ph tolerancijom od 5,5 do 8, u temperaturnom dijapazonu od 20 c do 30 c.
Ovo je zahvalna biljka sa gusto razvijenim igličastom formom listova zelene boje, ona zahteva veliki intezitet svetla, i redovno dodavanje CO2 se preporučuje za brže i lepo razvijanje biljke.
Rotala nanjenshan je izuzetno dekorativna biljka koja najviše dolazi do izražaja ukoliko se sadi u grupama od nekoliko biljaka zajedno.
Razmnožava se sa mladim izdancima koji izrastaju iz samog korenskog sistema biljke, putem odvajanja bočnih izdanaka ili jednostavnim odsecanjem vrha matične biljke i njenim sađenjem u podlogu.
Max.visina: Od 10 cm do 40 cm TeĹľina gajenja: Srednje zahtevna Osvetljenje: Jako svetlo
Datum dodavanja u bazu: 09.03.07 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Rotala ramosior
Rotala ramosior je jedna od tri vrste biljaka iz porodice “Lythraceae” koje nastanjuju Sjedinjene Američke Države ujedno je i jedina koja je poreklom severno od Mexica.
Rotala ramosior je biljka koj amože da se razvija u emrznoj formi ili potpuno potopljena u vodu, za ovu biljku je karakteristično da se javlja na staništima gde često varira nivo vode. Trenutno je ovo biljka koja se uglavnom nabavlja prikupljanjem iz prirodnog staništa ili se nabavlja od malog broja akvarista koji ih uspešno uzgajaju, zasad ne postoji zvanični uzgajivač ili diler ove biljke.

Rotala ramosior je biljka koja zahteva da bude zasađena direktno ispod izvora svetlosti, nikako ne sme biti u senci neke druge biljke jer u tom slučaju dolazi do defomisanja ili odumiranja same biljke. Zahteva veće količine dodavanja CO2 i pojačano dodavanje Fe.
Max.visina: Od 5 cm do 10 cm TeĹľina gajenja: Srednje zahtevna Osvetljenje: Jako svetlo
Datum dodavanja u bazu: 22.01.08 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Rotala rotundifolia
Rotala rotundifolia prekrasna biljka koja se često koristi u uređivanju biljnih akvarijuma.
Biljka se sastoji od tankog nežnog stabla na kojem se parno raspoređeno nalaze uski šiljati listovi, boja biljke može da ide od narandžaste do jarko crvene boje, boja u mnogome zavisi od inteziteta svetla.
Rotala rotundifoliji najviše odgovara meka voda pod jačim svetlom dobijamo lepše crvenije listove u suprotnom biljka se izdužuje i gubi na svojoj lepoti. Prija joj dodavanje CO2 i dodavanje hranljivih materija u podlogu, čak šta više preporučuje se uspeva na temperaturama od 24 c do 28 c.
Bez svega ovoga biljka može da raste ali onda će Rotala rotundifolia da stagnira i neće se pokazati u pravom svetlu. Kao i većina biljaka razmnožava se sa bočnim izdancima ili jednostavnim odsecanjem vrha matične biljke i njenim sađenjem u podlogu, na mestu gde je odsečena matična biljka izrastaju novi pelceri ovo doprinosi lepšem izgledu biljke. Rotala rotundifolia je izuzetno lepa i efektna biljka koja se nažalost retko sreće kod naših akvarista.
Max.visina: Od 10 cm do 60 cm TeĹľina gajenja: Srednje zahtevna Osvetljenje: Jako / Srednje
Datum dodavanja u bazu: 09.03.07 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Rotala sp. "Colorata"
Rotala sp. "Colorata" je biljka koja pripada porodici Lythraceas, prirodno stanište ove biljke je Azijiski kontinent konkretno predeli nisu poznati. Rotala sp. "Colorata" može da se uzgaja u emerznoj formi.

Uskoro više podataka o ovoj biljci
Max.visina: Od 10 cm do 60 cm TeĹľina gajenja: Nezahtevna biljka Osvetljenje: Jako / Srednje
Datum dodavanja u bazu: 22.01.08 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Rotala sp. "Vietnam"
Rotala sp. "Vijetnam" je biljka koja pripada porodici Lythraceas u početku u akvaristički hobi uvedena je od strane japanske firme Rayon Vert, danas je široko raširena u akvarističkom hobiju.
Prirodno stanište ove biljke je kao što se i iz samog imena vidi Vijetnam, ovde se ova biljka može naći da raste u plitkim delovima vode.

Kultura Rotala sp. "Vijetnam" je slična po izgledu svojoj srodnoj kulturi odnosno biljci Rotala wallichii. Ono što je bitno naglasiti kod ove biljke je da ukoliko je uzgajamo ispod slabijeg izvora svetla kao rezultat dobija se većinom zelena biljka sa crvenim stabljikama, pod intenzivnom rasvetom dobija se crvenija nijansa sa primesama zlatne nijanse.
U akvarijumima gde planiramo da uzgajama ovu biljku obavezno je redovno dodavanje CO2, fosfati bi trebali da se kreću oko 1 do 2 ppm, gvožđe i ostali elementi su takođe neophodni u vodi da bi ova biljka pravilno napredovala. Od ostalih parametara koji su bitni za uzgajanje Rotala sp. "Vijetnam" može se navesti da joj odgovara temperaturni raspon od 22c do 28c, ph od 5,5 do 7, gH od 4 do 12.
Rotala sp. "Vijetnam" je biljka koja može da se sadi u srednji plan akvarijuma ili sa strane, gde god da se odlučimo da je zasadimo ova biljka mami pogled sa svojim izgledom, ukoliko je posedujemo u akvarijumu postaje fokusna tačka.
Obavezno se sadi u grupi od nekoliko pelcera zajedno, na taj način ova biljka biva prikazana u svoj svojoj lepoti, kao sama jedna stabljika ne privlači pažnju.
Biljka se razmnožava deljenjem stabla ili odvajanjem bočnih izdanaka koji će se pojaviti ako su uslovi u akvarijumu odgovarajući za ovu biljku. Izdanci ili vrh biljke se odvajaju od matične biljke i sade u podlogu. Prilikom odvajanja novih mladih pelcera treba da budemo izuzetno pažljivi pošto je sama biljka vrlo krhka i slaba. Novi mladi pelceri se mogu dobiti u većoj količini ukoliko dozvolimo bilci da se razvija po površini akvarijuma.
Rotala sp. "Vijetnam" može formirati odličan kontrast za crvene i zelene boje biljaka koje se nalaze u njenom okruženju.
Max.visina: Od 10 cm do 50 cm TeĹľina gajenja: Zahtevna biljka Osvetljenje: Jako / Srednje
Datum dodavanja u bazu: 22.01.08 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Rotala sp. “Green”
Rotala sp. “green” je biljka koja se često koristi u uređivanju biljnih akvarijuma, u pitanju je brzorastuća biljka, poreklom potiče iz Asije, pripada porodici "Lythraceae".
Biljka se sastoji od tankog nežnog stabla na kojem se nalaze uski šiljati listovi, listovi su zelene boje, ovo je jedna od omiljenih biljaka Japanskog uređivača Takashi Amana.
Rotala sp. “green” može da se razvija i u mekoj i u tvrdoj vodi, pH tolerancija od 5 do 8, odgovara joj dodavanje CO2 mada nije neophodno, uspeva na temperaturama od 18 c do 30 c.
Kao i većina biljaka razmnožava se sa bočnim izdancima ili jednostavnim odsecanjem vrha matične biljke i njenim sađenjem u podlogu, na mestu gde je odsečena matična biljka izrastaju novi pelceri ovo doprinosi lepšem izgledu biljke.
Max.visina: Od 15 cm do 60 cm TeĹľina gajenja: Nezahtevna biljka Osvetljenje: Jako svetlo
Datum dodavanja u bazu: 09.03.07 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Stranica 1 od 2 1 2 >
Meni
ONLINE prodaja
stari FORUM
AKVARIJUM CENTAR
Akvarijum Centar
Izrada akvarijuma
OdrĹľavanje akvarijuma
Juwel akvarijumi
Slike akvarijuma
AKCIJE, AC
Akvarijumske ribice
3D pozadine
PostExpress
KATEGORIJE PROIZVODA - najprodavanije
Kompresori Resun LP
Kanister filteri za akvarijum
Pumpe za fontane
Tetra Diskus
Kvarcni pesak za akvarijum
Oprema za akvarijum
 
Prijava
Korisničko ime

LozinkaZaboravili ste lozinku?
Zatražite novu OVDE.
 
Online
Gosti: 35
Nema ÄŤlanova prisutnih

Registrovanih: 2,771
Neaktiviranih ÄŤlanova: 0
Najnoviji: Akvarijum Studio
 
Zadnji ÄŤlanci
Vrste i uzgajanje sl...
Proizvodjac za CO2 (...
Kozice za akvarijum ...
Lepljenje (pravljenj...
Kompakt Fluorescentn...
Postizanje efekta du...
Vodene paprati - Tip...
Filtracija u nature ...
T5 (HO) i T8 rasvjeta
Trimovanje biljaka u...
CO2 drop checker
Trimovanje stabljika...
Iwagumi - odrzavanje...
Alge i biljke
Iwagumi - kreiranje ...
Principi i tehnike u...
Iwagumi - principi p...
PPS-pro na?in doziranja
Odgovarajuce doziran...
Put do finalnog izgl...
Razvoj supstrata u "...
Identifikacija mahovina
Nature aquarium, aqu...
Tajne holandskog sti...
DIY Makroelementi st...
Principi aquascapinga
Low light biljni akv...
Biljke prednjeg plan...
Zid od mahovine
Dugorocno odrzavanje...
Filtracija u biljnom...
Metal halogena - MH ...
Drvo i bilje na njemu
Neocaridina denticul...
Rastvorljivost gasov...
EI sistem doziranja
Kontrola algi u bilj...
Cryptocoryne - prepo...
Znacaj mikro i makro...
DIY neonsko osvetljenje
Podloga u akvarijumu
Slama u borbi protiv...
Biotopski akvarijum ...
Supstrat za cvece ka...
Uzgoj biljaka u Hydr...
Aquascaping
Kamen i drvo - dekor...
Sezona biljaka
Razmnozavanje akvari...
Otvoren akvarijum
Osvetljenje za akvar...
Dodavanje CO2 u akva...
Makro i mikro elementi
Vrste algi
 
Akvarijum Centar 1, ADRESA: Ugrinovačka 116 f, Zemun, Beograd, PAK 200461, Srbija, TELEFON: 065 / 82 52 755 FAX: 065 / 82 52 755 EMAIL: akvarijumcentar1@gmail.com MATIČNI BROJ: 64401467 PIB: 109748569 RADNO VREME: radnim danima 10:00–20:00, subotom 10:00–16:00,