POÄŚETNA ONLINE prodaja stari FORUM Tekstovi Galerija AKVARIJUM CENTAR FB stranica FB slike akvarijuma August 19 2022 19:29:36
Akvarijum Centar

 
Juwel akvarijumi
 
Ponuda ribica - cene

 
Baner

 
Atman EF-4

 
Izrada akvarijuma

 
 Baza biljaka: _Danio
Celestial Pearl Danio

Celestial Pearl Danio (Celestichthys margaritatus) je riba novijeg datuma u akvarističkim krugovima, otkrivena je 2006. Celestial Pearl Danio je riba sa karakterističnim bojama i oznakama po telu, upravo to je ono što ovu ribu čini vrlo upadljivom i interesantnom.

Celestial Pearl Danio pripada porodici “Cyprinidae”, vodi poreklo iz Indije u pitanju je izuzetno mirna i plašljiva riba koja najbolje dolazi do izražaja ukoiko se drži u jatu.

Zbog svoje male veličine i mirne prirode, Celestial Pearl Danio najbolje se oseća u mirnom zajedničkom akvarijumu koji je dobro zasađen biljkama. Kao dekorativne materijale u akvarijumu može se koristiti kamen ili drvo, bez obzira na kakav tip uređenja se odlučimo neophodno je ostaviti prostora da bi ribe mogle da plivaju.

Celestial Pearl Danio spada u vesele riba i ovo je kao što je već u tekstu navedeno jatna riba koja bi trebala da se čuva u grupama od najmanje 6 do 10 riba, po mogućnosti i više. U zavisnosti od grupe jata koje želimo da držimo neophodno je i nabaviti odgovarajući akvarijum.

Mužjak Celestial Pearl Danio za razliku od ženke ima nešto svetliju nijansu pored razlike u boji analna peraja kod mužjaka su izraženije narandžaste boje.

Celestial Pearl Danio je riba koja spade u kategoriju omnivora po pitanju ishrane odnosno svaštojeda. Iz ovog se da zaključiti da se ishrana ovih riba sastoji od suve ili žive hrane koja može da bude biljnog porekla ili u vidu larvi i račića.

Generalno Celestial Pearl Danio spade u izuzetno lepe jatne ribe koje ukoliko se u akvarijumu drže sa još nekim ribama dominira u odnosu na to drugo jato. Spada u ribe koje nisu teške za držanje jedino na šta treba obratiti pažnju jeste kvalitet vode.
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 18.09.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Glowlight Danio

Glowlight Danio (Danio choprai) je riba koja je najbliži rođak popularne ribe Zebra Danio. U odnosu na Zebra Danio ribu ova riba ima jednu liniju duž tela koja je naglašene boje i poprečne crne linije po telu, sama nijansa tela može da varira između zelene zlatne ili crvenkaste nijanse.

Glowlight Danio vodi poreklo iz potoka i jezera sa Azijskog kontinenta, pripada porodici “Cyprinidae”. Glowlight Danio se odlično slaže sa drugim Danio vrstama i drugim mirnim ribama slične veličine. Glowlight Danio će biti vrlo aktivna kada se čuva u grupi od deset ili više jedinki. Spada u ribe koje su aktivne i stalno su u pokreto što znači da im se trebao obezbediti prostor za preplivavanje u akvarijumu.

Glowlight Danio najbolje se oseća u mirnom zajedničkom akvarijumu koji je gusto ubiljen i ima prostora za sakrivanje i igru. Kao dekorativne materijale u akvarijumu možemo koristiti podjednako i kamen i drvo, bez obzira na kakav tip uređenja se odlučimo neophodno je ostaviti prostora da bi ribe mogle da plivaju.

Glowlight Danio spada u ikrašice koja svoja jajašca razbacuje u plitkoj vodi preko krupnije podloge.Dobro zasađen akvarijum može pomoći odnosno podstaknuti nagon ovih riba na razmnožavanje. Nakon izlijeganja, obično u roku od 36 sati nakon mresta, mlađ treba hraniti sitnom živom hranom.
Glowlight Danio je riba koja spade u kategoriju omnivora po pitanju ishrane odnosno svaštojeda. Iz ovog se da zaključiti da se ishrana ovih riba sastoji od suve ili žive hrane koja može da bude biljnog porekla ili u vidu larvi i račića.
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 18.09.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Moustached Danio

Uskoro više podataka o ovoj ribi
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 18.09.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Bengal Danio

Bengal Danio poznata u akvarističkim krugovima i kao Devario Devario.
Bengal Danio pripada porodici “Cyprinidae”, vodi poreklo iz Indije u pitanju je izuzetno mirna i plašljiva riba koja najbolje dolazi do izražaja ukoiko se drži u jatu.

Ova riba spada u veće ribe ukoliko u akvarijumu vladaju odgovarajući uslovi naraste na veličinu od 10cm do 12cm, Bengal Danio najbolje se oseća u mirnom zajedničkom akvarijumu koji je dobro zasađen biljkama.
Bengal Danio će se osećati dobro u različito uređenim akvarijumima, ono što je važno je da je voda bogata sa O2. Preporučuje se da se na akvarijumu u kojem želimo da držimo ove ribe postavi poklopac jer su ove ribe poznate kao odlični skakači pa se shodno tome ovo preporučuje kao preventiva. Kao dekorativne materijale u akvarijumu može se koristiti kamen ili drvo, bez obzira na kakav tip uređenja se odlučimo neophodno je ostaviti prostora da bi ribe mogle da plivaju.

Voda u akvarijumu u kojem želimo da držimo ovu ribu trebala bi da se kreće u temperaturnom opsegu od 15c do 26c, što se tiče ostalih parametara pH od 6 do 8, Gh od 5 do 19. Posebno se traba naglasiti da kvalitet vode mora biti na visokom nivou jer je ova riba osetljiva na povećane količine nitrata u vodi.

Bengal Danio spada u vesele riba i ovo je kao što je već u tekstu navedeno jatna riba koja bi trebala da se čuva u grupama od najmanje 6 do 10 riba, po mogućnosti i više. U zavisnosti od grupe jata koje želimo da držimo neophodno je i nabaviti odgovarajući akvarijum.

Bengal Danio je riba koja spade u kategoriju omnivora po pitanju ishrane odnosno svaštojeda. Iz ovog se da zaključiti da se ishrana ovih riba sastoji od suve ili žive hrane koja može da bude biljnog porekla ili u vidu larvi i račića.
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 18.09.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Devario Assemensis

Uskoro više podataka o ovoj ribi
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 18.09.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Leopard Danio

Leopard Danio (Danio frankei) je još jedna od bliskih rođaka ribe Zebra Danio koja umesto karakterističnih linija po telu ima šare u vidu tačaka koje podsećaju na leopardove šare iz kog razloga je i dobila samo ime. Telo ove ribe ima boju zlatne nijasnu koja uz šare na telu izaziva pažnu na ovu živahnu ribu u mirnoj zajednici akvarijuma.

Leopard Danio pripada porodici “Cyprinidae”, void poreklo iz Indije ali se u svrhe hobista intezivno se uzgaja u Sjedinjenim Američkim Državama. Prirodno stanište ovih riba se kreće od brzih do sporih tokova, mogu se naći kako u barama tako i u jezerima

Kao i ostale ribe iz ove grupacije Leopard Danio najbolje se oseća u mirnom zajedničkom akvarijumu koji je dobro zasađen sa biljkama. Kao dekorativne materijale u akvarijumu može se koristiti kamen ili drvo, bez obzira na kakav tip uređenja se odlučimo neophodno je ostaviti prostora da bi ribe mogle da plivaju.

Leopard Danio spada u vesele riba, ovo je kao i sve ribe iz ove grupacije jatna riba i kao takva u jatu najviše dolazi do izražaja koja bi trebala da se čuva u grupama od najmanje 6 do 10 riba, po mogućnosti i više. U zavisnosti od grupe jata koje želimo da držimo neophodno je i nabaviti akvarijum adekvatne veličine. Izuzetno se dobro slaže sa ribama iz grupacije Danio ali se može držati i sa ostalim mirnim ribama slične veličine.

Mužjaci Leopard Danio za razliku od ženki imaju više torpedni oblik tela, dok ženke imaju veći i izraženiji stomak. Uopšteno mužjaci Leopard Danios kada se spare sa ženkom ostaju samo sa jednom ženkom za vreme mresta i ostaju sa njom do kraja života.

Par koji se odvoji kao mresni par bi trebao biti smešten u zaseban uzgojni akvarijum sa zasađenim biljkama. Ženke polažu između 300 i 400 jaja koja se izležu u male jedinke u roku od 48 sati. Mlade jedinke Leopard Danio je neophodno hraniti sa sitnom živom hranom.

Leopard Danio spada u izuzetno lepe jatne ribe koje ukoliko se u akvarijumu drže sa još nekim ribama vrlo lako mogu da dobiju dominaciju u odnosu na tu drugu vrstu riba. Spada u ribe koje su lake za držanje i zasigurno će nagraditi svakog hobistu koji se odluči za držanje ovih riba.
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 18.09.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Zebra Danio

Zebra Danio (Brachydanio rerio) je riba koja može da se pronađe u rekama koje se odlikuju velikom bistrinom, naseljava reke Jugistočne Azije, pripada porodici "Cypriniformes". Ovo je jedna od najpoznatijih riba u akvaristici ujedno spada i u ribe koje se najčešće mogu pronaći u specijalizovanim radnjama.

U nauci su poznate dve vrste ovih riba u okviru ove grupacije. To se prvenstveno odnosi na Danio i Devario. Izuzetno je teško razlikovati koja riba pripada kojoj grupaciji i vrlo često u specijalizovanim radnjama dolazi do pogrešnih informacija prilikom razvrstavanja ovih vrsta.

Zebra Danio spada u grupu srednjih po veličini riba naraste na veličinu od 4,5 cm do 7 cm. Voda u akvarijumu bi trebala da se kreće u temperaturnom opsegu od 18c do 24c.

Zebra Danio je riba koja je po prirodi izuzetno miroljubiva, najbolje se oseća u akvarijumu koji je dobro zasađen ukrasnim biljkama. Naravno podrazumeva se da imaju dovoljno prostora za preplivavanje. Da bi ove ribe došle još više do izražaja preporučuje se da je pozadina akvarijuma urađena od tamne boje takođe se preporučuje da je i podloga tamnije boje jer tada riba izlazi još više do izražaja sa svojim šarama na telu.

Protok vode u akvarijumu bi trebao da je sveden na minimum, takođe treba obratiti pažnju na kvalitet vode koji mora da se održava na visokom nivou.

Zebra Danio spada u vesele riba i ovo je kao što je već u tekstu navedeno jatna riba koja bi trebala da se čuva u grupama od najmanje 6 do 10 riba, po mogućnosti i više. U zavisnosti od grupe jata koje želimo da držimo neophodno je i nabaviti odgovarajući akvarijum.

U divljini ova riba se hrani malim insektima, račićima i crvićima iz ovog proizilazi da bi ishrana ovih riba trebala da bude prilagođena u akvarijumu na živu ili sušenu hranu. Ove ribe su inače ribe koje najčešće uzimaju hranu sa površine vode, gore navedeno u vezi ishrane ne znači da se one ne mogu hraniti sa tabletama spiruline i slično. Naprotiv one su vrlo prilagodljive po pitanju ishrane.

U nauci je poznato nekoliko vrsta Danio riba koje se prevenstveno razlikuju po veličini, ukoliko dođe do mešanja ovih vrsta međusobno nastaju hibridi koje su najčešće sterilne i samim tim nisu sposobne za dalje razmnožavanje.

Zebra Danio spada u ribe koje su lake za držanje životni vek im se krećeo od jedne do tri godine dok je njihov životni vek u prirodi sveden na svega jednu godinu.
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 18.09.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Meni
ONLINE prodaja
stari FORUM
AKVARIJUM CENTAR
Akvarijum Centar
Izrada akvarijuma
OdrĹľavanje akvarijuma
Juwel akvarijumi
Slike akvarijuma
AKCIJE, AC
Akvarijumske ribice
3D pozadine
PostExpress
KATEGORIJE PROIZVODA - najprodavanije
Kompresori Resun LP
Kanister filteri za akvarijum
Pumpe za fontane
Tetra Diskus
Kvarcni pesak za akvarijum
Oprema za akvarijum
 
Prijava
Korisničko ime

LozinkaZaboravili ste lozinku?
Zatražite novu OVDE.
 
Online
Gosti: 16
Nema ÄŤlanova prisutnih

Registrovanih: 2,771
Neaktiviranih ÄŤlanova: 0
Najnoviji: Akvarijum Studio
 
Zadnji ÄŤlanci
Vrste i uzgajanje sl...
Proizvodjac za CO2 (...
Kozice za akvarijum ...
Lepljenje (pravljenj...
Kompakt Fluorescentn...
Postizanje efekta du...
Vodene paprati - Tip...
Filtracija u nature ...
T5 (HO) i T8 rasvjeta
Trimovanje biljaka u...
CO2 drop checker
Trimovanje stabljika...
Iwagumi - odrzavanje...
Alge i biljke
Iwagumi - kreiranje ...
Principi i tehnike u...
Iwagumi - principi p...
PPS-pro na?in doziranja
Odgovarajuce doziran...
Put do finalnog izgl...
Razvoj supstrata u "...
Identifikacija mahovina
Nature aquarium, aqu...
Tajne holandskog sti...
DIY Makroelementi st...
Principi aquascapinga
Low light biljni akv...
Biljke prednjeg plan...
Zid od mahovine
Dugorocno odrzavanje...
Filtracija u biljnom...
Metal halogena - MH ...
Drvo i bilje na njemu
Neocaridina denticul...
Rastvorljivost gasov...
EI sistem doziranja
Kontrola algi u bilj...
Cryptocoryne - prepo...
Znacaj mikro i makro...
DIY neonsko osvetljenje
Podloga u akvarijumu
Slama u borbi protiv...
Biotopski akvarijum ...
Supstrat za cvece ka...
Uzgoj biljaka u Hydr...
Aquascaping
Kamen i drvo - dekor...
Sezona biljaka
Razmnozavanje akvari...
Otvoren akvarijum
Osvetljenje za akvar...
Dodavanje CO2 u akva...
Makro i mikro elementi
Vrste algi
 
Akvarijum Centar 1, ADRESA: Ugrinovačka 116 f, Zemun, Beograd, PAK 200461, Srbija, TELEFON: 065 / 82 52 755 FAX: 065 / 82 52 755 EMAIL: akvarijumcentar1@gmail.com MATIČNI BROJ: 64401467 PIB: 109748569 RADNO VREME: radnim danima 10:00–20:00, subotom 10:00–16:00,