POÄŚETNA ONLINE prodaja stari FORUM Tekstovi Galerija AKVARIJUM CENTAR FB stranica FB slike akvarijuma September 28 2021 06:52:04
Akvarijum Centar

 
Juwel akvarijumi
 
Ponuda ribica - cene

 
Baner

 
Atman EF-4

 
Izrada akvarijuma

 
 Baza biljaka: _Hyphessobrycon
Hyphessobrycon agulha
Hyphessobrycon agulha je endemična vrsta reke Madeira, Južna Amerika. Reka Madeira izvire u Manausu, u Brazilu, i uliva se u Amazon.

Ova živahna ribica naraste i do malo preko 4cm u akvarijumskim uslovima. Ističe se svojom jakom crnom linijom duž čitavog tela, počevši od škrga pa sve do analnog peraja. Peraja su providna, staklasta, ponekad sa plavičastim odsjajem na prednjoj ivici. Gornja četvrtina oka je jarko crvena, i ta boja se ponavlja u jednoj tački na početku repnog peraja.

H. agulha je društvena, jatna ribica, lepa za oko dok jurca po akvarijumu u jatu koje ne bi trebalo da broji manje od 6 komada. Treba im dosta prostora za plivanje u dobro ubiljenom akvarijumu koji nije kraći od 70cm. Biljke sa malim listovima bi trebalo rasporediti u zadnji plan i po bokovima. Vole tamniju podlogu, a na taj način im i boja bolje dolazi do izražaja. Vodu bi trebalo održavati na temperaturi od 23 - 26°C, sa 7,0 - 8,0 pH i 7-12 dH.

U prirodi svaštojedi, rado će prihvatiti bilo šta od ponuđene hrane. Pogotovo sitnu živu ili smrznutu hranu treba davati bar 2 puta nedeljno, zbog izgleda i kondicije.

Mresti se slično ostalim pripadnicima svoje vrste. Mreste se kao jednogodišnje ribe, za pripremu im treba obezbediti dovoljne količine žive hrane (larve insekata) dve do tri nedelje pre mresta. Mresni akvarijum treba da bude zatamnjen i bez bilo kakve podloge, sa blagom filtracijom i aeracijom i par biljaka tipa Javanska mahovina.
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 10.10.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Hyphessobrycon amapaensis
Hyphessobrycon amapaensis - Red Line Tetra naseljava male potoke i rečice šljunčanog i peščanog dna u državi Amapa, u Brazilu.

Red Line Tetra je mala riba, naraste od 2,5 do 3cm ukupne dužine. Naziv je dobila po jednoj od dve linije koja joj se prostire duž tela: jedna je crne boje a druga metalik crvena. Obe linije počinju kod škrga, a završavaju se u korenu repa. Gornja polovina oka kod Red Line Tetre je takođe ove crvene boje. Imaju mala usta, blago okrenuta naviše. Peraja su providna, analno peraje je malo produženo. Idealan je stanovnik biljnih akvarijuma zbog svoje veličine i društvenosti. Jatne su ribe i dobri plivači te im treba obezbediti dovoljno prostora za plivanje.

Prihvatiće društvo ostalih ribica slične veličine, ukoliko im odgovara temperatura vode od 24 - 27°C, sa idealnih 6,8pH i 1 - 10dH

Hrane se svom hranom koja im se ponudi - od suve lisnate do male žive ili smrznute hrane. Zbog malih usta treba im usitniti hranu.

Nema detaljnih podataka o načinu mresta, pa bi se trebalo držati generalnog recepta koji važi za sve ostale tetre.
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 10.10.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Hyphessobrycon sweglesi
Hyphessobrycon sweglesi - Red Phantom Tetra obitava isključivo u Kolimbijskom delu basena reke Orinoko. Obično se nalazi u sporim delovima reke kao i u malim zalivima uz obodnu vegetaciju.

Red Phantom Tetra ima okrugle crne fleke iza škrga na obe strane. Telo je staklaste rubin crvene boje. Na leđnom peraju ima crnu traku sa krem završetkom. Ostala peraja su iste crvene boje kao i gornji deo oka. Naraste do 4cm u punoj veličini. Za dostizanje te veličine potrebno je da je riba zdrava i u dobroj kondiciji. Temperatura vode bi trebalo da se kreće od 22-28°C sa pH od 5,5 - 7,5 i tvrdoće od 1-12. Ipak, bolje da je voda mekša nego tvrđa, jer na gornjoj granici lako gube boju. Hraniće se skoro svime što joj se ponudi. Ipak, zbog življih boja bi trebalo češće nuditi malu živu ili zamrznutu hranu.

Jatna je riba, i treba je držati u jatima od 6-10 primeraka. Jako interesantno izgledaju u većim jatima, sa bojom koja je u potpunom kontrastu sa zelenilom dobro ubiljenog akvarijuma. Dobri su plivači i traže akvarijum čija dužina nije manja od 60cm.

Mresti se slično svim drugim tetrama, može se mrestiti i u grupi. Mresni akvarijum treba pripremiti i zatamniti kako ikra ne bi propala. Voda bi trebalo da je meka i kiselija u rasponima pH 5,5-6,5 sa gH 1-5. Mogu se mrestiti i u parovima: pripremljene ribe treba držati odvojeno. Kad se uoči najdeblja ženka i mužjak sa najintenzivnijim bojama njih treba uveče prebaciti u mresni akvarijum i mrest se onda desi sledećeg jutra. Ono što je interesantno je da se za vreme mrešćenja par često okrene potpuno naglavačke. Roditelje treba odvojiti od ikre da je ne bi pojeli. Ikra se obično izleže nakon 24-36 sata.
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 10.10.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Hyphessobrycon rosaceus
Hyphessobrycon rosaceus - Rosy Tetra je tetra koja nastanjuje više rečnih tokova i sistema u Gvajani, Surinamu i Brazilu. Pretežno se nalazi u šumovitim delovima, u sporim tokovima kanala glavnih reka.

Prosečna dužina Rosy Tetre je oko 4cm. Malo jato ovih riba će se lepo uklopiti u biljni akvarijum koji ne bi trebalo da bude kraći od 60cm. Vodu treba održavati blago kiselom (5,5 - 7,5pH) i relativno mekom (1-12°H), u temperaturnom opsegu od 24-28°C. Društvene su ribe i dobro će prihvatiti društvo drugih riba slične veličine.

Iako se u prirodi hrani malim, živim beskičmenjacima i insektima, od veštačke hrane će prihvatiti bilo šta - od listića do granulica. Radi boje i kondicije im treba davati sitnu živu ili zamrznutu hranu.

Mresti se slično i lako kao i većina drugih tetri. Zapravo, većina tetri, uključujući i Rosy, koja se može naći na tržištu i u akvarijumima je iz veštačkog odgoja što govori u prilog tome da je prilično lako izmrestiti.
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 10.10.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Hyphessobrycon pulchripinnis
Hyphessobrycon pulchripinnis - Lemon Tetra je prirodni stanovnik basena reke Tapajós u Brazilu, Južna Amerika. Vode ove reke su bistre, sa dosta biljnog sveta, blage kiselosti. Najčešće se može naći u plićim, priobalnim delovima, uvek blizu guste biljne mase.

Lemon Tetra naraste između 4 i 5cm ukupne dužine. Odlikuje se prozračno žutom bojom tela koja se biserno presijava kod naročito lepih primeraka. Leđno i analno peraje imaju na sebi jako žutu i crnu boju na vrhu. Posebno je analno peraje staklastog izgleda, vrh je oivičen crnom bojom. Oko Lemon Tetre je ipak vrlo značajna karakteristika ove ribe: gornja polovina je intenzivno crvene boje i ova obojenost je siguran pokazatelj zdravstvenog stanja. Ukoliko je ova boja bleda, ili ide ka sivoj - to je siguran znak da je riba bolesna.

U prirodi se kreće u velikim jatima koje često broje i više hiljada primeraka kako bi se lakše odbranile od predatora. U tome im pomažu i boje koje nose na sebi, jer kontrast žute i crne na ribama koje se u jatu sklanjaju zbune predatora. U većem (ne kraći od 70cm) akvarijumu im treba obezbediti puno biljaka i slobodnog prostora za plivanje kao i da bi se mogle šepuriti jedna pred drugom. Treba ih držati u jatima koje nikako ne bi smele da budu manja od 6 primeraka, poželjno je da ih bude 10. Temperatura vode koja im odgovara treba da bude od 22 - 28°C, sa pH 5,5 - 7,5. Tvrda voda im neće previše prijati, ni boje im neće biti upečatljive kao u mekšoj vodi. Treba im obezbediti manje od 8° dH. Miroljubive su prema drugim vrstama te ih ne treba držati samo sa znatno krupnijim ribama kojima bi mogle da posluže kao hrana.

Vrlo je proždrljiva i ješće sve što se ponudi. Za poštovanje je prizor kada kidiše na Daphnia ili posebno Bloodworms koji su joj omiljena hrana. Tom i sličnom živom kao i zamrznutom hranom ih treba hraniti da bi osigurali lepe boje i zdravu ribu. U nedostatku žive hrane može da posluži i bilo koja druga, od listića do granulica. Očekivani životni vek je oko 6 godina, što se može produžiti na čak 8 ukoliko se zdravo i kvalitetno hrani.

Mresti se slično svim ostalim tetrama, mada je pravo uživanje posmatrati međusobno šepurenje mužjaka pred sami mrest, kada na najlepši način ispoljavaju svoje skromne boje.
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 10.10.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Hyphessobrycon megalopterus
Hyphessobrycon megalopterus - Black Phantom Tetra je jedna od najpopularnijih tetri u akvaristici. Obitava u rekama Guaporé, Paraguay i basenima reke Mamore u Brazilu i Boliviji. Reka Guaporé i Paraguay su reke bistrih voda i, za razliku od često tamnih voda koje protiču kroz Amazonsku kišnu šumu, u njima buja vegetacija. Velike količine plutajućeg bilja kao što su Eichhornia i Salvinia su redovna pojava. Takođe, razne vrste Echinodorusa su prisutne ispod površine vode i na to treba obratiti pažnju kada se priprema biljna postavka za držanje ovih tetri.

Ova riba ima grubi četvorougaoni oblik, svetlo sive je boje sa crnom flekom koju okružuje presijavajuća siva ivica, počevši od škrga sa obe strane. Peraja mužjaka su crna, kao i leđno peraje kod ženke. Grudno, analno i karlično peraje kod ženke ima crvenkastu boju. U prodaji često ima i primeraka sa dužim perajima. Iako nije posebno živopisna u bojama, njihovo ponašanje nadoknađuje taj nedostatak. Mužjaci su izrazito teritorijalni i brane svoj prostor od ostalih tako što se šepure, stajući ispred protivnika u profilu i šireći svoja leđna i analna peraja. Tada se i boja pojača, tako da se ona ivica oko crne fleke dodatno intenzivira. Ponekad i razmene par udaraca od čijih posledica se ponekad pocepa neko peraje, ali to brzo zaceli.

Black Phantom Tetra naraste do 4,5cm u punoj veličini. Za dostizanje te veličine potrebno je da je riba zdrava i u dobroj kondiciji. Temperatura vode bi trebalo da se kreće od 22-28°C sa pH od 6.0 - 7,5 i tvrdoće od 2-20. Ipak, bolje da je voda mekša nego tvrđa, jer na gornjoj granici lako gube boju. Hraniće se skoro svime što joj se ponudi. Ipak, zbog življih boja bi trebalo češće nuditi malu živu ili zamrznutu hranu.

Za razliku od drugih tetri koje obično žive u jatima, ova tetra će se jako dobro osećati u grupi od 4-5 individualnih primeraka, pod uslovom da imaju dovoljno prostora u akvarijumu. Akvarijum iz ovih razloga ne bi trebalo da bude kraći od 60cm, i poželjno je da bude dobro osmišljen i ubiljen kako bi ribe lakše oformile svoju teritoriju.

Mresti se slično svim drugim tetrama, može se mrestiti i u grupi. Mresni akvarijum treba pripremiti i zatamniti kako ikra ne bi propala. Voda bi trebalo da je meka i kiselija u rasponima pH 5,5-6,5 sa gH 1-5. Mogu se mrestiti i u parovima: pripremljene ribe treba držati odvojeno. Kad se uoči najdeblja ženka i mužjak sa najintenzivnijim bojama njih treba uveče prebaciti u mresni akvarijum i mrest se onda desi sledećeg jutra. Ono što je interesantno je da se za vreme mrešćenja par često okrene potpuno naglavačke. Roditelje treba odvojiti od ikre da je ne bi pojeli. Ikra se obično izleže nakon 24-36 sata.
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 10.10.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Hyphessobrycon heterorhabdus
Hyphessobrycon heterorhabdus - Flag Tetra je poreklom iz donjeg sliva reke Amazon. Može se naći u malim zalivima, potocima kao i poplavljenim šumskim područjima. Voda u takvim područjima je kisela i često obojena taninima i drugim materijama koje nastaju truljenjem drveta. U akvarijumu će joj odgovarati i Amazonski biotop.

Naziv "Flag tetra" je dobila po specifičnim prugama duž tela koje podsećaju na boje zastave Belgije (crna-crvena-žuta). Otud je sve češći naziv - Belgian Flag Tetra. Boje pruga se nastavljaju na predeo oka, sa trakama slično kao kod Hyphessobrycon herbertaxelrodi. Standardna ukupna dužina Flag tetre je oko 4cm.

Jatna je riba, i dobar plivač. Odgovara joj život u akvarijumu koji nije kraći od 60cm, na temperaturi vode od 23-28°C, blago kiseloj. Privići će se i na malo alkalniju vodu, ali je boravak u kiselijoj (5,5 - 7,5) zdraviji po nju i biće lepših boja.

Na lepu boju utiče i izbor hrane: u prirodi se hrani skoro isključivo malim insektima i beskičmenjacima, ali u akvarijumu nije toliko izbirljiva. Prihvatiće bilo koju ponuđenu hranu, od suve lisnate do male žive ili zamrznute hrane.

Razmnožava se prilično lako, i na sličan način kao i većina ostalih tetri. Mresni akvarijum treba pripremiti i zatamniti kako ikra ne bi propala. Voda bi trebalo da je meka i kiselija u rasponima pH 5,5-6,5 sa gH 1-5.

Izgledaju prelepo u većem jatu, u dobro ubiljenom akvarijumu sa dobro postavljenim, izuvijanim korenom drveta (Red Moor Wood, mangro, vinova loza...).

Prija im društvo drugih riba sličnog senzibiliteta jer su prilično miroljubive.
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 10.10.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Hyphessobrycon herbertaxelrodi
Hyphessobrycon herbertaxelrodi - Black Neon Tetra naseljava samo sliv reke Paraguay u južnom Brazilu. Može se naći u malim zalivima, potocima kao i plavnim šumskim područjima. Voda u takvim područjima je često obojena taninima i drugim materijama koje nastaju truljenjem drveta. Takva voda je i prilično kisela.

Naraste do blizu 4cm, i ima tipičan izduženi "tetra" izgled. Duž tela ima dve pruge koje reflektuju svetlost, belu iznad crne. Iznad oka ima dve tanke, ali naglašene, obojene trake i to crvenu iznad žute. Usled nekog stresa ponekad izgubi boju, koja se vrati čim se smiri.

Priodna ishrana se sastoji od malih insekata (invertebrates) i nekih biljaka. U akvarijumu će jesti gotovo sve što se ponudi, ali će pomno nadgledati povšinu vode u nadi da će se pojaviti neka neoprezna muva. Zbog boje i zdravlja treba često imati na meniju nešto od male žive ili smrznute hrane.

Jatna je riba i voli da ima društvo od bar 6 pripadnika iste vrste. Može se držati sa gotovo svim drugim vrstama koje je neće posmatrati kao hranu i kojima odgovara temperatura vode od 23-28°C, blago kisela. Akvarijum ne bi trebalo da bude kraći od 60cm, jer im treba ostaviti prostora da plivaju. Odgovara im i gusto zasađeni biljni akvarijum, ali i amazonski biotop sa slabim do srednjim osvetljenjem, izuvijanim korenjem, tamnom podlogom i po kojim listom hrasta ili bukve.

Mresti se slično svim drugim tetrama, može se mrestiti i u grupi. Mresni akvarijum treba pripremiti i zatamniti kako ikra ne bi propala. Voda bi trebalo da je meka i kiselija u rasponima pH 5,5-6,5 sa gH 1-5.

Black Neon Tetra je zahvalna za početnike i iskusne akvariste. Svojim izgledom i ponašanjem zna da drži pažnju i osveži izgled akvarijuma, izdržljiva je i zahvalna.
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 10.10.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Hyphessobrycon flammeus
Hyphessobrycon flammeus - The Flame Tetra se može još naći pod nazivima "Red Tetra" ili "Tetra of Rio". Prirodno stanište su joj priobalne vode Rio de Janeiro u istočnom Brazilu. Naseljava spore i plavne vode. U Brazilu je na crvenoj listi kao ugrožena vrsta, ali nije na međunarodnoj IUCN crvenoj listi. Tetre ove vrste koje se nalaze u prodaji su razmnožene u odgajivačnicama jer je njihov lov i izvoz iz Brazila zabranjen.

Uobičajena veličina tela ove tetrice se kreće od 2,5 do 4cm. "Plamenom" tetrom je čini zadnji deo tela koji je vatreno crvene boje, dok je deo ispred leđnog peraja srebrn sa dve tamne vertikalne linije. Sva peraja, sem grudnih, su bezbojna. Kod mužjaka je vrh analnog peraja crne boje, dok je kod ženki crvena obojenost peraja manja, ali imaju tamnije vrhove grudnih peraja.

Naravno, pošto su jatne ribe, treba ih imati u grupi od najmanje 6 primeraka, u dobro ubiljenom akvarijumu koji ne bi trebalo da bude kraći od 60cm da bi imale dovoljno prostora za plivanje. Prijatno će im biti na temperaturi od 22-28°C, sa pH 5,8 - 7,8 i dH 5 - 25. Generalno je miroljubiva riba, te se može držati uspešno u raznovrsnoj zajednici sa ribama kojima odgovara sličan kvalitet vode.

U prirodi se Flame Tetre hrane larvama insekata, malim ljuskarima, biljnim materijama, dok će u akvarijumu prihvatiti svu hranu, od lisnate preko Daphnie, larvi komaraca do zamrznute hrane.

Mreste se slično drugim tetrama, mrestiće se i u tvrđoj i u mekšoj vodi. Poješće svoju ikru ako se ne razdvoje posle mresta. Obično "bace" 200-300 komada jaja koja se zalepe svuda po biljkama. Upravo zbog ovakvog mresta je idealno postaviti veću količinu Java moss. Jaja se izležu relativno brzo, za 24-36 sati.
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 10.10.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Hyphessobrycon erythrostigma
Hyphessobrycon erythrostigma - Bleeding Heart Tetra vodi poreklo iz basena Gornjeg Amazona u Peruu, Kolumbije i Brazila gde naseljavaju pritoke i zalive sa sporom vodom, češće u šumovitim delovima odakle voda i dobija veću kiselost i mekoću i obojenost taninima. Naziv je, očigledno, dobila po crvenim mrljama sa obe strane tela koje podsećaju na izgled srca koje krvari.

Spada u red krupnijih tetri, naraste najčešće do 6,5cm, mada je bilo primeraka i od 7-7,5cm. Kao takvoj, treba joj i akvarijum odgovarajućih dimanzija, ne kraći od 90cm, zapremine ne manje od 100l. Svoje boje će najbolje prikazati u biljnom, gusto zasađenom okruženju. Vole nešto topliju vodu, 23-28°C.

Očekivani životni vek je 5 godina, uz redovno održavanje higijene u akvarijumu i često menjanje dela vode. Podložne su Ich-u. Mužjaci znaju da budu teritorijalno nastrojeni, stoga treba pažljivo izabrati druge vrste riba za zajednicu. Kao i sve ostale tetre, i ova je izrazito jatna riba i treba ih držati u jatima ne manjim od 6. Imaju običaj da grickaju peraja drugim ribama te ih ne treba držati sa guppy ili betta-ma. Jako dobro podnose društvo riba dna, te im Corydorasi neće ni malo smetati.

Hrane se svime što im se ponudi, kao i veliki broj tetri. Ješće sve, od lisnate do žive hrane. Posebno je preporučljvo davati im smrznute račiće od 2-3 puta nedeljno od čega im boje postaju življe i intenzivnije, dajući fenomenalan kontrast u dobro ubiljenom akvarijumu.

U akvarijumskim uslovima se mresti među biljkama ili u posebnom mresnom akvarijumu koji je pripremljen (kiselija voda i biljke, ili varijanta sa mrežicom) a jaja se izležu nakon 24-36 sata. Ikru će roditelji pojesti ako im se ukaže prilika, pa je uvek dobro skloniti roditelje ili ikru nakon mresta.
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 10.10.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Hyphessobrycon eques
Hyphessobrycon eques - Serpae tetra je dobro poznata domaćim akvaristima. Može se reći da je više nego u redovnoj ponudi domaćih akvarističkih radnji.
Serpae tetra vodi poreklo iz Madeira i Guaporé regija reke Amazon, a ima je u prirodi i u gornjem Paragvaju. Obično se nalazi u sporim delovima pritoka i reka, kao i u malim zalivima uz obodnu vegetaciju. Najveća veličina koju mogu da dostignu je do 4cm ukupne dužine.

Ove tetre se najbolje osećaju pri temperaturama vode od 22-26°C, a svoje najbolje kvalitete i najintenzivniju boju će pokazati u mekoj, neutralnoj do slabo kiseloj vodi. Kao i sve ostale izrazito jatne ribe i one vole društvo veće grupe, i trebalo bi ih držati u grupama od 6-10 riba. Bije ih glas da su agresivne prema drugim ribama, ali to uglavnom nije tačno ukoliko ima dovoljno pripadnika njihove vrste. One se tada međusobno "vaspitavaju" i uređuju jatne odnose, mada je preporučljvo da se ne drže zajedno sa ribama koja imaju duža peraja koja ih mogu iritirati. Za pravo uživanje u jatu ovih tetri potrebno im je obezbediti jako ubiljen akvarijum čija dužina ne bi smela biti manja od 60cm.

Kao i mnoge druge tetre, i Serpae su svaštojedi. Ješće svu ponuđenu hranu, od lisnate do sitne žive hrane. Ne treba preterivati sa količinom hrane jer, iako proždrljive, njihova veličina im ne dozvoljava da pojedu previše.

Smatra se da je Serpae tetru najlakše razmnožavati: prethodno mrestu ribe treba pripremiti dajući im raznovrsnu, kvalitetnu hranu. Za mresni akvarijum treba pripremiti meku i blago kiselu vodu, kao i nekoliko finih listova akvarijumskog bilja. Nakon mresta roditelje treba odvojiti od ikre koja se izleže za oko 24-28 sati.
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 10.10.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Hyphessobrycon columbianus
Hyphessobrycon columbianus - Colombian Tetra ili Plavo-crvena Kolumbijska Tetra, je slatkovodna riba iz porodice Characina. Kolumbijska Tetra je poreklom iz Rio Acandi sistema u Kolumbiji, Južna Amerika. Staništa Kolumbijske Tetre su spori potoci i pritoke.

Raste do oko 6,5 cm ukupne dužine.Telo je srebrno sive boje sa tirkizno plavim primesama čiji se intenzitet povećava od bočne linije na gore i postaje naglašena traka preko prednjeg leđnog grebena. Peraja su uglavnom crvene boje koja izbledi kad riba odmara ili spava. Analno peraje je oivičeno crnom bojom, a oba leđna peraja i repno peraje imaju beličaste vrhove.

Kolumbijska Tetra je generalno izdržljiva i izuzetno prilagodljiva riba. Životni vek joj je od 3 do 5 godina. One jedu svu uobičajenu hranu za akvarijumske ribe, kao što su listići, zamrznutu hranu, suvu hranu i sitnu živu hranu. Najbolje se osećaju u neutralnoj ili blago kiseloj vodi na oko 24- 26°C.
Iako je poznato da maltretiraju druge ribe, verovatnoća da se to dešava u se u velikoj meri gubi ako se drže u grupama od 6 ili više.

Mirnije vrste, kao što su Anabantoids ili patuljasti ciklidi mogu biti proganjani od Kolumbijske Tetre, tako da je najbolje držati ih sa aktivnim vrstama u zajednici. Ribe slične veličine, kao što su, Rainbowfish, veće Rasbore i većina Danionins su odličan izbor. Stanovnici dna, kao što su Coridorasi, Doradids, male Loricariids i Botiine loaches su takođe dobri pratioci.

Razmnožava se slično kao i ostale tetre.

Odlično izgledaju u jako ubiljenim akvarijumima gde razvijaju neke zaista intenzivne boje. Takođe se mogu držati i u Amazonskom biotopu (Low-light, "Black water"namig
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 10.10.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Hiphessobricon amandae
Ember (Žar) Tetra (Hiphessobricon amandae) je slatkovodna riba iz porodice Characidae od reda Characiformes. Vodi poreklo iz basena Araguaia reke Brazil. Otkrivena pre petnaestak godina i dobila je ime u čast majke istraživača riba Heiko Bleher-a (Amanda Bleher).

Ova vrsta je tipična Tetra po svom obliku tela, ali raste do najviše 2 cm ukupne dužine. Upečatljive je narandžaste boje sa crvenkastim obojenjem. Primetna je blaga providnost kod karličnog peraja. Boja oka prati boju tela ribe i uokvireno je crnom bojom.

Hiphessobricon amandae je veoma mirna vrsta koja neće dobro podneti društvo agresivnijih i mnogo većih riba. Kako su kao odrasle ribe male veličine to ih čini ukusnim zalogajem za veće predatore, kao što su Angelfish ili neki Gouramis. Idealno društvo bi im bili takođe neki Južnoamerikanci, kao što su druge male tetre, patuljasti ciklidi, Coridorasi i Otocinclusi.

Prirodna ishrana ovih riba sastoji od malih beskičmenjaka i biljaka. Ipak, rado će jesti raznovrsnu hranu, od lisnate i smrznute do sitne žive hrane. Živa hrana se preporučuje pošto ima dosta uticaja na lepšu boju i zdravlje ribe.
Iako je nešto teško naći u akvarijumskim radnjama, H. amandae je rado čuvana kao akvarijumska ribica kod mnogih hobista.

Ember tetrama treba obezbediti kiseliju vodu sa pH blizu 6.6, a iako žive u prirodnim staništima sa veoma mekom vodom, dobro se prilagođavaju širokom spektru tvrdoće (5-17 dGH). Preporučeni temperaturni opseg je između 23-29°C. Idealno bi bilo da njihovo okruženje bude akvarijum koji je dobro i raznovrsno ubiljen, tamnije podloge i sa puno prostora za plivanje. Izrazito su jatne ribe te ih treba držati u grupama od 4-6 komada najmanje. Rado će formirati jata sa nekim drugim tetrama kao što je Neon Tetra.

Razmnožavaju se slično kao druge vrste iz roda. U slabo osvetljen akvarijum dodati malo Javanske mahovine da bi ženka mogla negde da položi jaja. Može se primeniti i klasičan recept sa prekrivanjem dna akvarijuma nekom mrežicom sa otvorima dovoljno velikim da kroz njih propadne ikra. Vode treba da bude mekana i kisela u opsegu pH vrednost 5.5-6.5, GH 1-5, sa temperaturom od oko 27-29°C. Filtriranje vode kroz treset je poželjna.

Ove ribe zauzimaju srednji nivo akvarijuma i ne hrane sa dna. Zbog toga se preporučuje da se čuvaju sa ostalim ribama dna (kao što su Coridorasi) tako da se ostaci hrane ne zadržavaju na podlozi.

Idealni biotop za Ember Tetre bi podrazumevao upotrebu rečnog peska i nekoliko grana drveta. Dozvoljena je čak i grana ili koren bukve ukoliko nađete željeni oblik. Potrebno je prethodno skinuti koru i potpuno osušiti drvo. Stavite i nekoliko suvih listova (opet bukva može da se koristi, ali i hrastovo lišće je takođe pogodno) kako bi upotpunili prirodni ambijent. Vodene biljke nisu tipična karakteristika prirodnog okruženja ove vrste. Za potpuni doživljaj bilo bi dobro da voda bude malo obojena ispuštanjem prirodne boje drveta. Dodavanjem akvarijumskog treseta u filter možete još pojačati efekat "black water" akvarijum. Osvetljenje treba da bude srednje do slabo.
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 10.10.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Hiphessobricon anisitsi
Buenos Aires tetra (Hiphessobricon anisitsi) je izdržljiva i naprasita tropska/subtropska jatna riba poreklom iz Južne Amerike. To je velika tetra koja raste i do 7 cm. Kao jatnoj ribi treba joj društvo od najmanje 5 riba u zajednici. Pošto su brzi plivači akvarijum ne bi trebalo da bude kraći od 80cm, a najprirodnije se oseća u plitkoj vodi.

Omiljeni stanovnik akvarijuma već više od 60 godina, Buenos Aires Tetra je riba metalik boje, sa crvenim vrhom peraja i crnih oznaka na leđnom peraju.
Kao nezahtevna riba Buenos Aires tetra je izuzetno pogodna za početnike jer nema posebnih zahteva. Međutim, najbolje je držati daleko od nežnih i stidljivih vrsta riba zbog njihove burne prirode. Ne preporučuje se držanje zajedno sa Neon tetrama, malim Cardinal tetrama, Sijamskim algarima, Guppy... H. anisitsi je poznati "grickač peraja", a obožava da jede akvarijumske biljke.

Hrani se slično većini pripadnika svog roda. U prirodi se hrani crvićima, račićima, insektima i biljem, što znači da je zapravo svaštojed. Redovno hranjenje kvalitetnom lisnatom i sušenom hranom, kao i živim larvama komaraca, Daphnia, smrznutim Blood Worms je dovoljno da ove živahne ribe lepo i zdravo napreduju. Važno je davati im biljnu hranu i to je ono što ih odvaja od većine tetri. Rado će jesti Duckweed (Lemna Minor). Zbog svoje veličine, Buenos Aires tetre zahteva više hrane nego većina malih akvarijumskih ribica.

U akvarijumskim uslovima se mesti među biljkama, a jaja se izležu nakon 20-24 sata. Ipak, vole da pojedu ikru te bi bilo dobro skloniti roditelje ili ikru nakon mresta.

Buenos Aires tetre je najbolje držati u zajednici sa standardnim osvetljenjem, može se držati i u relativno hladnovodnom akvarijumu sve dok temperatura vode ne padne ispod sobne temperature. Najbolje napreduju na temperaturi od 17-28°C, idealno 24°C. Buenos Aires tetra će tolerisati pH 5.5-8.5 što je širi opseg od onog koji podnosi većina tetri. Karakteristično je i to što dobro podnosi i meku i tvrdu vodu.

VAŽNO: NIJE ZA BILJNE AKVARIJUME
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 10.10.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Hyphessobrycon bentosi
Hyphessobrycon bentosi - Ornate Tetra vodi poreklo iz basena Amazona, u oblasti Perua i Brazila. Staništa su im šumovita područja, reoni sporih voda van glavnih tokova reke. Zadržavaju se među obalnom vegetacijom i potopljenim korenjem drveća.

Ukupna dužina tela retko prelazi 4cm. Jatna je riba i najbolje će se osećati u društvu svoje vrste, u jatu koje nije manje od 6 primeraka. Akvarijum može da bude dobro ubiljen, a može i da imitira prirodni biotop (Blackwater, Amazonski - sa veoma malo biljaka koje izdržavaju slabo osvetljenje). Temperatura vode bi trebalo da se kreće od 24-28°C, blago kisela, sa 5,5 - 7,0 pH i 2-10 dH. Društvo u akvarijumu koji ne bi trebalo da je kraći od 60cm može da im pravi bilo koja druga Južno Američka vrsta, pod uslovom da nije mnogo veća ili ratobornija od ove Ornate tetre. Dobro se slaže i sa ribama dna.

Hrani se svim vrstama hrane, a najviše voli sitnu živu ili zamrznutu hranu.

U akvarijumskim uslovima se mresti među biljkama ili u posebnom mresnom akvarijumu koji je pripremljen (kiselija voda i biljke, ili varijanta sa mrežicom) a jaja se izležu nakon 24-36 sata. Ikru će roditelji pojesti ako im se ukaže prilika, pa je uvek dobro skloniti roditelje ili ikru nakon mresta.
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 10.10.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Stranica 1 od 2 1 2 >
Meni
ONLINE prodaja
stari FORUM
AKVARIJUM CENTAR
Akvarijum Centar
Izrada akvarijuma
OdrĹľavanje akvarijuma
Juwel akvarijumi
Slike akvarijuma
AKCIJE, AC
Akvarijumske ribice
3D pozadine
PostExpress
KATEGORIJE PROIZVODA - najprodavanije
Kompresori Resun LP
Kanister filteri za akvarijum
Pumpe za fontane
Tetra Diskus
Kvarcni pesak za akvarijum
Oprema za akvarijum
 
Prijava
Korisničko ime

Lozinka



Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu OVDE.
 
Online
Gosti: 16
Nema ÄŤlanova prisutnih

Registrovanih: 2,771
Neaktiviranih ÄŤlanova: 0
Najnoviji: Akvarijum Studio
 
Zadnji ÄŤlanci
Vrste i uzgajanje sl...
Proizvodjac za CO2 (...
Kozice za akvarijum ...
Lepljenje (pravljenj...
Kompakt Fluorescentn...
Postizanje efekta du...
Vodene paprati - Tip...
Filtracija u nature ...
T5 (HO) i T8 rasvjeta
Trimovanje biljaka u...
CO2 drop checker
Trimovanje stabljika...
Iwagumi - odrzavanje...
Alge i biljke
Iwagumi - kreiranje ...
Principi i tehnike u...
Iwagumi - principi p...
PPS-pro na?in doziranja
Odgovarajuce doziran...
Put do finalnog izgl...
Razvoj supstrata u "...
Identifikacija mahovina
Nature aquarium, aqu...
Tajne holandskog sti...
DIY Makroelementi st...
Principi aquascapinga
Low light biljni akv...
Biljke prednjeg plan...
Zid od mahovine
Dugorocno odrzavanje...
Filtracija u biljnom...
Metal halogena - MH ...
Drvo i bilje na njemu
Neocaridina denticul...
Rastvorljivost gasov...
EI sistem doziranja
Kontrola algi u bilj...
Cryptocoryne - prepo...
Znacaj mikro i makro...
DIY neonsko osvetljenje
Podloga u akvarijumu
Slama u borbi protiv...
Biotopski akvarijum ...
Supstrat za cvece ka...
Uzgoj biljaka u Hydr...
Aquascaping
Kamen i drvo - dekor...
Sezona biljaka
Razmnozavanje akvari...
Otvoren akvarijum
Osvetljenje za akvar...
Dodavanje CO2 u akva...
Makro i mikro elementi
Vrste algi
 
Akvarijum Centar 1, ADRESA: Ugrinovačka 116 f, Zemun, Beograd, PAK 200461, Srbija, TELEFON: 065 / 82 52 755 FAX: 065 / 82 52 755 EMAIL: akvarijumcentar1@gmail.com MATIČNI BROJ: 64401467 PIB: 109748569 RADNO VREME: radnim danima 10:00–20:00, subotom 10:00–16:00,