POÄŚETNA ONLINE prodaja stari FORUM Tekstovi Galerija AKVARIJUM CENTAR FB stranica FB slike akvarijuma August 04 2020 16:00:20
Akvarijum Centar

 
Juwel akvarijumi
 
Ponuda ribica - cene

 
Baner

 
Atman EF-4

 
Izrada akvarijuma

 
 Baza biljaka: _Melanotaenia
Australian Rainbowfish

Australian Rainbowfish - Melanotaenia fluviatilis spade u ribe koje žive u sporo pokretnim delovima reka zatim u jezerima, barama i rukavcima. Spada u porodicu „Melanotaeniidae”, spada u miroljubive riba po karakteru, mužjaci narastu do oko 10 cm ženke su nešto manje.

Staništa ove ribe su najčešće delovi gde je voda izuzetno čista gusta ubiljena sa vodenom vegetacijom. Mnoga od staništa gde se sreće ova riba zavisi u velikoj meri od klimatskih uslova odnosno o sezonskim promenama tu se misli na temperature vode i hemizam vode, što je ujedno i čini vrlo prilagodljivom vrstom.

Za ovu vrstu kao i za većina drugih potrebno je da nam je akvarijum gusto ubiljen sa prostorom za preplivavanje, ostatak dekoracije nije bitan. Kretanje vode kroz akvarijum bi trealo da bude umereno.

Australian Rainbowfish spada u vrlo miroljubive ribe mogu poremetiti manje ribe ili ribe koje se sporije kreću sa svojim brzim pokretima ujedno i zbog svoje relativno velike veličine. Sve ovo treba uzet u obzir ukoliko se odlučimo za ovu riba i samim tim treba prilagoditi ostale ribice u zajedničkom akvarijumu.

Ono na šta se posebno mora obratiti pažnja ukoliko želimo da držimo Australian Rainbowfish u akvarijumu jeste visok nivo kvaliteta vode. Visok nivo kvaliteta vode je bitan prvenstveno na zdravlje ribe, pored ovog bitan je jer utiče i na obojenost ribe a samim tim i da bi ona došla do maksimalno izraženosti u akvarijumu.

Polno zreli mužjaci su za razliku od ženki veći i imaju svetliju nijansu u odnosu na ženke.
Australian Rainbowfish poznata još i kao Murray River, ova vrsta nije tako česta kod hobista kao neke druge ribe iz ove porodicene, ali se ponekad može naći u akvarijumima. Lako je zamijeniti s vrlo sličnim M. duboulayi, nekada su ove dve ribe bile svrstavane zajedno kao jedna vrsta. Međutim, postoje jasne razlike među njima koje su utvrđene i na osnovu kojih ih biolozi razvrstavaju.

Australian Rainbowfish nastanjuje južne predele Australije više od bilo koje druge ribe iz ove grupe, i kao takva riba može izdržati relativno hladne temperature. To je još jedna od prilagodljivosti ove ribe na južne krajeve Australije koji su hladniji tokom zimskih meseci. Ova prilagodljivost se u svakom slučaju ne preporučuje da se primenjuju u akvarijumima, prilikom pada tempeature Australian Rainbowfish će biti znatno manje aktivna i izgubiće boju.
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 31.08.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Boesemani Rainbow

Boesemani Rainbow - Melanotaenia boesemani pripada porodici “Melanotaenia” ova riba potiče iz Tajlanda. Za uspešno držanje ovih riba potrebno je da je akvarijum zapremine minimum 30L, spada u ribe koje su lake za uspešno držanje.
Boesemani Rainbow je riba koja se drži uglavnom srednjeg dela akvarijuma i samim tim zbog pozicije koju zauzima u akvarijumu pleni pogledom.
Glava mužjaka je prekrasne plavkasto ljubičaste boje koja se preliva u naranzđastu ili žutu boju koja se tonirano širi sve do repnog peraja.

Osnovna razlika između mužjaka i ženki i jeste upravo u boji tela, ženke nisu toliko šarene. Ženke imaju srebrnu boju ali bez obzira na to što nisu upadljivih boja kao mužjaci lepo se ističu u akvarijumu.

Bez obzira na pol, Boesemani Rainbow imaju iste karakteristike kao i drugi ribe iz ove porodice. To se prvenstveno odnosi na velike izražene oči, duboka rašljasta usta i dvostruko dorzalno (leđno) peraja.

Boesemani Rainbow je riba koja je po prirodi izuzetno miroljubiva, najbolje se oseća u akvarijumu koji je dobro zasađen ukrasnim biljkama. Naravno podrazumeva se da imaju dovoljno prostora za preplivavanje. Da bi ove ribe došle još više do izražaja preporučuje se da je pozadina akvarijuma urađena od tamne boje takođe se preporučuje da je i podloga tamnije boje jer tada riba izlazi još više do izražaja sa svojim bojama na telu.

Boesemani Rainbow su ikrašice vole da polažu ikru na mahovini koja se preporučuje da se drži u akvarijumu. Nakon izleganja mlađ se hrani sa živom hranom, mlade jedinke su u početku sve istih boja i samim tim ih je nemoguće pouzdano razlikovati do potpune polne zrelosti.
Boesemani Rainbow bez obzira na veličinu usta treba hraniti sa sitnim komadima hrane preporučuje se mešovita prehrana koja se sastoji od biljne hrane uz koju se može dodavati živa hrana.
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 24.08.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Celebes Rainbowfish

Celebes Rainbowfish (Marosatherina ladigesi) pripada porodici “Marosatherina”, ova riba se može naćI u predelima Indonezije tačnije na ostrvima Sulawesi. Ova su ostrva nekada bila poznata pod nazivom Celebes odakle i potiče ime ove ribe. Prirodno okruženje ovih riba su mirne vode koje su bogate florom gde je voda izuzetno čista.

Celebes Rainbowfish je odlična riba za gusto zasađene akvarijume, u takvim okruženjima ona se oseća najprirodnije. Preporučuje se korištenje plutajućeg bilja koje pravi senku i na taj način dobijaju se u akvarijumu prostori koji su blago prigušeni svetlošću.

Celebes Rainbowfish je riba za koju je već u tekstu napisano da u prirodnom staništu živi u mirnim i izuzetno čistim vodama pa se to za uspešno držanje u akvarijumu podrazumeva. Po nekim podatcima ova riba zahteva dodavanje soli u vodu da bi se postigli uslovi braktičkih voda ali ovo nije preduslov za njeno uspešno držanje.

Ovo je izuzetno mirna riba koja se najlepše i najsigurnije oseća ukoliko ih ima više u jatu. Celebes Rainbowfish je riba koja se može držati i sa nekim drugim jatnim ribama ali moramo obratiti pažnju na izbor tog drugog jata da su takođe ribe mirnog karaktera. Ukoliko se odlučimo za braktički akvarijum Celebes Rainbowfish se može kombinovati sa manjim, mirnijim vrstama kao što su Mollva, Halfbeaks, Gobies itd. Mužjaci narastu do oko 8 cm, dok su ženke manje i narastu do oko 5 cm. Prilikom formiranja parova preporučuje se 2 do 3 ženke na jednog mužjaka. Odgovara im temperatura vode od 22c do 28c mogu se uspešno držati kako u tvrdoj tako i u mekšoj vodi.

Celebes Rainbowfish spadaju u ikrašice polažu ikru na mahovini koja se preporučuje da se drži u akvarijumu ako ne zbog drugog razloga onda da bi bacale ikru. Nakon izleganja mlađi neophodno ih je odvojiti u zaseban akvarijum jer u protivnom roditelji pojedu mlađ koja se obično izleže iz ikre ako je sve u redu nakon sedam do deset dana. Hrane se kao i ostala mlađ sitnom živom hranom mikro crvima ili infuzorijuom.

Celebes Rainbowfish je dugo vremena svrstavana u porodicu “Telmatherina” još uvek se po nekim datotekama može naći podatak da se svrstavaju u ovu porodicu. Da ne bi dolazilo do zabuna ova riba pripada porodici “Marosatherina” nažalost ova riba je od nedavno zavedena na listu IUCN na kojoj se nalaze još neke ugrožene riblje vrste. Predviđa se da će se u skorije vreme ovo promeniti zbog pokretanja programa intezivnog uzgajanja ovih riba u odgajivačnicama na Istoku i Isočnoj Evropi.

Celebes Rainbowfish je riba koja nije posebno teška za držanje u akvarijumskim uslovima ukoliko se zadovolje njene osnovne potrebe koje nisu preterano zahtevne. Ono na čega se posebno treba obratiti pažnje su česte i nagle promene parametara vode na to su posebno osetljive.
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 25.08.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Irian Jaya Rainbowfish

Irian Jaya Rainbowfish je riba koja nastanjuje rečne tokove, zadržava se u rečnim tokovima na mestima gde je protok vode brži isto tako nalazi se i delovima reke čiji je tok sporiji.
Irian Jaya Rainbowfish je riba koja se može u prirodi naći u Indoneziji. Pripada porodici „Melanotaeniidae” spada u grupu većih riba iz ove porodice naraste na oko 12 cm mužjak dok je ženka nešto manja. Voda u akvarijumu bi trebala da se kreće u temperaturnom opsegu od 23c do 26c, pH 6,5 do 8 tvrdoća vode 10 do 15.U prirodi nastanjuje reke na mestima gde je brži tok isto tako nalazi se i u delovima reke čiji je tok sporiji.

Irian Jaya Rainbowfish je riba koja je po prirodi izuzetno miroljubiva, akvarijum koji želimo namenski da pripremimo za ovu ribu trebao bi da ima dovoljno prostora za plivanje sa manje zasađenih biljaka i sa ubačenim granama ili komadom drveta radi dekoracije. Irian Jaya Rainbowfish može da se drži i u gusto zasađenom akvarijumu i u takvom okruženju osećaće se podjednako dobro. Protok vode u akvarijumu nije bitan za uspešno držanje ove ribe, ono na šta treba da se obrati pažnja je svakako kvalitet vode koji mora da se održava na visokom nivou. Iz svega gore navedenog ovo je riba koja ne traži posebne zahteve po pitanju uređenja životnog prostora u akvarijumu.

Irian Jaya Rainbowfish spada u vesele riba i ovo je jatna riba koja bi trebala da se čuva u grupama od najmanje 6 do 8 riba, po mogućnosti i više. Mužjaci će u većoj grupi da ističu svoje boje da bi pre bili privlačniji ženkama. U zavisnosti od grupe jata koje želimo da držimo neophodno je i nabaviti odgovarajući akvarijum.

Polno zreli mužjaci su za razliku od ženki veći i imaju svetliju nijansu u odnosu na ženke.

Ova lepa riba se na žalost ne viđa često u akvarijumima, nije poznat razlog toga jer je to riba koja nije na popisu ugroženih vrsta.
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 02.09.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Lake Kutubu Rainbowfish

Lake Kutubu Rainbowfish riba koja potiče iz porodice „Melanotaeniidae”, prirodno stanište ove ribe je jezero Kutuba i reke Soro čiji je izvor upravo navedeno jezero.

Jezero Kutubu je jedno od najvećih na prostoru Papua Nova Gvineja. Površina jezera iznosi oko šezdeset kvadratnih kilometara. Smatra se da se jezero formiralo nakon erupcije vulkana čiji su segmenti prilikom erupcije blokirali dolinu i tako je nastalo jezero. Interesantan podatak je da je 10 od 14 ribljih vrsta koje naseljavaju ovo jezero proglašeno do sada da su endemske vrste i nalaze se na spisku ugroženih vrsta.

Lake Kutubu Rainbowfish je riba koja je po prirodi izuzetno miroljubiva naraste na oko 12 cm dok su ženke nešto manje. Najbolje se oseća u akvarijumu koji je dobro zasađen ukrasnim biljkama. Naravno podrazumeva se da imaju dovoljno prostora za preplivavanje. Ostali dekor koji se koristi u akvarijumu nije od posebne važnost što znači da se može koristiti i drvo i kamen.

Ono na šta bi trebalo da obratimo pažnju prilikom opremanja akvarijuma za ovu ribu jeste da filtracija treba da bude kvalitetna da bi se zadržao visok nivo čistoće vode. Isto tako treba obratiti pažnju da protok vode kroz akvarijum bude sveden na minimum

Lake Kutubu Rainbowfish spada u vrlo miroljubive ribe koje nenamerno mogu poremetiti manje ribe ili ribe koje se sporije kreću sa svojim brzim pokretima i zbog svoje relativno velike veličine. Sve ovo treba uzet u obzir ukoliko se odlučimo za ovu ribu i samim tim treba prilagoditi ostale ribice u zajedničkom akvarijumu.

Savetuje se da se Lake Kutubu Rainbowfish čuva u grupama od najmanje 6 do 8 riba, po mogućnosti i više. Mužjaci će u većoj grupi da ističu svoje boje da bi pre bili privlačniji ženkama. U zavisnosti od grupe jata koje želimo da držimo neophodno je i nabaviti odgovarajući akvarijum.

Polno zreli mužjaci su za razliku od ženki veći i imaju svetliju nijansu u odnosu na ženke.

Nažalost ova riba je kao i još neke ribe zavedena na listu IUCN na kojoj se nalaze još neke ugrožene riblje vrste. Jezero Kutubu je proglašeno lokalitetom od međunarodnog značaja 1998 god., isti status je dodeljen i jezeru Kikori gde se nalaze retke i ugrožene endemske vrste.WWF i druge međunarodne organizacije koje se bave očuvanjem endemskih vrsta rade na projektima kako bi se osiguralo da se jezero sačuva u svom prirodnom stanju.

Ponekad se ova riba nađe na tržištu u specijalizovanim radnjama ali primerci koji se nađu u prodaji nemaju tako lepu boju kao ribe koje se nalaze na slikama. Odrasli primerci se jako retko viđaju u prodaji, ako se i nađu u prodaji obično se vode pod imenom "plave" rainbowfish ili slično. Obojenost odraslih primeraka može biti nešto promjenjiva i u veliko meri zavisi od paragenetskih uslova odnosno od hemizma vode i načina ishrane.

Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 02.09.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Lake Tebera Rainbowfish

Lake Tebera Rainbowfish može da se pronađe u različitim biotopima, uključujući reke, jezera i potoke, uglavnom nastanjuju područja gde je čista i bistra voda. Lake Tebera Rainbowfish voli da pliva u grupama u pordručju guste vegetacije i potopljenih grana gde ima dovoljno mesta za skrivanje.
Lake Tebera Rainbowfish je riba koja se može u prirodi naći na Papui Nova Gvineja. Pripada porodici „Melanotaeniidae” spada u grupu srednjih po veličini riba naraste na oko 9 cm mužjak dok je ženka manja. Voda u akvarijumu bi trebala da se kreće u temperaturnom opsegu od 20c do 26c.
Lake Tebera Rainbowfish je riba koja je po prirodi izuzetno miroljubiva, najbolje se oseća u akvarijumu koji je dobro zasađen ukrasnim biljkama. Naravno podrazumeva se da imaju dovoljno prostora za preplivavanje. Da bi ove ribe došle još više do izražaja preporučuje se da je pozadina akvarijuma urađena od tamne boje takođe se preporučuje da je i podloga tamnije boje jer tada riba izlazi još više do izražaja sa svojim bojama na telu. Protok vode u akvarijumu bi trebao da je sveden na minimum, takođe treba obratiti pažnju na kvalitet vode koji mora da se održava na visokom nivou.

Lake Tebera Rainbowfish spada u vesele riba i ovo je kao što je već u tekstu navedeno jatna riba koja bi trebala da se čuva u grupama od najmanje 6 do 8 riba, po mogućnosti i više. Mužjaci će u većoj grupi da ističu svoje boje da bi pre bili privlačniji ženkama. U zavisnosti od grupe jata koje želimo da držimo neophodno je i nabaviti odgovarajući akvarijum.

Polno zreli mužjaci su za razliku od ženki veći i imaju svetliju nijansu u odnosu na ženke. Pored toga što su veći od ženki njihovo dorzalno (leđno) i analno peraje je veće u odnosu na ženkina peraja.

Jedna od od riba iz ove porodice koja ima boje tela kojima je nemoguće odoleti a da ne poželite da je imate u svom akvarijumu.
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 31.08.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Lake Wanam Rainbowfish

Lake Wanam Rainbowfish - Glossolepis wanamensis je riba koja vodi poreklo iz jezera Wanam sa Nove Gvineje. Pripadaju porodici „Melanotaeniidae” spadaju u miroljubive ribe.

Kao i većina riba iz ove porodice preporučuje se uzgajanje i držanje ovih riba u bogato zasađenim akvarijumima. U akvarijumu koji je gusto naseljen sa biljkama neophodno je ostaviti prostor da bi ove ribe mogle da preplivavaju sa jednog na drugi kraj akvarijuma. Ono na šta se posebno mora obratiti pažnja ukoliko želimo da držimo ovu vrstu riba u akvarijumu jeste kvalitet vode. Naime on mora biti na visokom nivou jer su ove ribe vrlo osetljive na povišen nivo nitrata.

Ovo je izuzetno mirna riba koja se najlepše i najsigurnije oseća ukoliko ih ima više u jatu. Lake Wanam Rainbowfish je riba koja se može držati i sa nekim drugim jatnim ribama ali moramo obratiti pažnju na izbor tog dugog jata da su takođe ribe mirnog karaktera. Mužjaci narastu do 10 cm, dok su ženke manje i narastu do oko 7 cm. Odgovara im temperatura vode od 25c do 30c mogu se uspešno držati kako u tvrdoj tako i u mekšoj vodi. U zavisnosti od toga koliko jato riba želimo da držimo potrebno je tome prilagoditi i veličinu akvarijuma.

Polno sazreli mužjaci se razlikuju od ženki po veličini i svetlije su nijanse u odnosu na ženke. Pored same veličine telo mužjaka je više izduženo, leđna peraja i analna peraja su takođe nešto izduženija kod mužjaka u odnosu na peraja kod ženki.

Na Jezeru Wanam je pokrenut program zaštite ove ugrožene vrste. Jedan od osnivača ovog programa je Heiko Bleher koji je zbog pada populacie ove i sličnih vrsta i pokrenuo ovaj program zaštite i očuvanja ugrožene vrste.
Pretpostvalja se da je uzrok pada populacije Lake Wanam Rainbowfish upravo kriv čovek zbog prenaseljenosti na obalama jezera i čestim izlovljavanjima u komercialne svrhe. Pored izlovljavanja u komercialne svrhe velikim delom za smanjenje populacije ove vrste imaju učešća i neke druge dominantnije vrste riba. Ovaj program koji je pokrenut u osnovi se i odnosi na veštačko povećavanje populacije u specijalizovanim odgajivačnicama i poribljavanje jezera ovim ribama.

Lake Wanam Rainbowfish se danas u specializovanim akvarističkim radnjama uglavnom doprema iz veštački uzgajanim primercima u odgajivačnicama koje su najviše bazirane u Nemačkoj. Međutim velika većina ovih riba koje se danas prodaju u specijalizovanim radnjama potiču od ukrštanja i na taj način one nisu identične svojim rođacima u jezeru Wanam.

Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 27.08.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
New Guinea Rainbowfish

New Guinea Rainbowfish - Melanotaenia affinis može da se pronađe u različitim biotopima, uključujući močvare, jezera i lagune, ali najčešće nastanjuju čiste prašumske potoke. Uglavnom se nalazi da plivaju u grupama u pordručju guste vegetacije i potopljenih grana. Mnoga od ovih staništa zavise od sezonskih promena odnosno od temperature vode i njenih samih parametara, što u stvari ovu vrstu čini vrlo prilagodljivom.

Iz gore navedenog se da zaključiti da ukoliko želimo u svom akvarijumu uspešno da držimo i uzgajamo New Guinea Rainbowfish potrebno je da nam je akvarijum gusto ubiljen sa prostorom za preplivavanje. Kretanje vode kroz akvarijum bi trealo da bude umereno, temperatura u akvarijumu može da se kreće od 20c do 30c.

Kao što se da videti iz samog imena ribe New Guinea Rainbowfish se može u prirodi naći na Novoj Gvineji, pripada porodici „Melanotaeniidae” po priridi je izuzetno miroljubiva riba.
Iako spada u vrlo miroljubive ribe mogu poremetiti manje ribe ili ribe koje se sporije kreću sa svojim brzim pokretima ujedno i zbog svoje relativno velike veličine. Sve ovo treba uzet u obzir ukoliko se odlučimo za ovu riba i samim tim treba prilagoditi ostale ribice u zajedničkom akvarijumu.

Nova Gvineja rainbowfish je vrlo vesela riba i ovo je kao što je već u tekstu navedeno jatna riba koja bi trebala da se čuva u grupama od najmanje 6 do 8 riba, po mogućnosti i više. Mužjaci će u većoj grupi da ističu svoje boje da bi pre bili privlačniji ženkama. U zavisnosti od grupe jata koje želimo da držimo neophodno je i nabaviti odgovarajući akvarijum.

Polno zreli mužjaci su za razliku od ženki veći i imaju svetliju nijansu u odnosu na ženke. Pored toga što su veći od ženki njihovo dorzalno (leđno) i analno peraje je veće u odnosu na ženke.
New Guinea Rainbowfish je bila jedna od prvih rainbowfish vrsta koja se našla među hobistima i ujedno je doživela veliku prihvaćenost među istima.

Postoji nekoliko varijateta ove ribe koji zavisi od toga odakle potiču, najčešća tri varijiteta koja se mogu naći u specijalizovanim radnjama su:

"Standardne" ovaj varijaritet se ujedno i najčešće može naći u prodaji.

"Pagwi" ovaj varijaritet ima vrlo ograničenu distribuciju, one se mogu naći u pritokama reke Sepik na Novoj Gvineji.

"Bluewater Creek" ovaj varijaritet se može pronaći samo u blizini jednog mesta odnosno u blizini Madang, u Papui Novoj Gvineji.
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 30.08.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Praecox Rainbow

Praecox Rainbow (Melanotaenia praecox) ova riba pripada porodici “Melanotaenia” potiče iz Malezije. Za uspešno držanje ovih riba potrebno je da je akvarijum zapremine minimum 20L, spada u ribe koje su lake za uspešno držanje.
Praecox Rainbow, inače poznata i kao Rainbow patuljak, je riba koja pripada grupi mirnih riba. Praecox Rainbow imaju iste karakteristike kao i drugi ribe iz ove porodice. To se prvenstveno odnosi na velike izražene oči, duboka rašljasta usta i dvostruko dorzalno (leđno) peraja.

Praecox Rainbow je riba koja je po prirodi izuzetno miroljubiva, najbolje se oseća u akvarijumu koji je dobro zasađen ukrasnim biljkama. Neophodno im je obezbediti dovoljno prostora za preplivavanje koji se najčešće ostavlja u prednjem delu akvarijuma. Da bi ove ribe došle još više do izražaja preporučuje se da je pozadina akvarijuma urađena od tamne boje takođe se preporučuje da je i podloga tamnije boje.

Praecox Rainbow spadaju u ikrašice vole da polažu ikru na mahovini koja se preporučuje da se drži u akvarijumu. Nakon izleganja mlađi neophodno ih je odvojiti u zaseban akvarijum. Hrane se kao i ostala mlađ sitnom živom hranom.

Praecox Rainbows bez obzira na veličinu usta treba hraniti sa sitnim komadima hrane preporučuje se mešovita prehrana koja se sastoji od biljne hrane uz koju se može dodavati živa hrana.
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 24.08.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Red Rainbowfish

Red Rainbowfish - Glossolepis incises poznata i kao crveni-losos ili Nova Gvineja rainbowfish, je jedna od najpopularnijih ribica iz ove porodice između hobista. Nažalost, zbog masovnog uzgoja ove ribe i različitog ukrštanja između jedinki dobijaene su ribe koje nisu toliko spektkularne po bojama kao njihovi divlji primerci.

Red Rainbowfish je riba koja pripada porodici „Melanotaeniidae”. U prirodi ova riba se može naći u Indoneziji i na Novoj Gvineji. U prirodi se mogu naći u manjim jatima u područjima koja su gusto obrasla podvodnjim rastinjem.

Ovo je izuzetno mirna riba koja se najlepše i najsigurnije oseća ukoliko ih ima više u jatu. Red Rainbowfish je riba koja se može držati i sa nekim drugim jatnim ribama ali moramo obratiti pažnju na izbor tog dugog jata da su takođe ribe mirnog karaktera. Preporučuje se da ima više mužjaka u akvarijumu da bi se međusobno stvarao rivalitet i samim tim više ispoljavaju boje da bi pridobili ženku.

Zanimljivo je da se uzgajaju na nižoj temperaturi svi mužjaci poprimaju crvenu boju, dok u toplijoj vodi samo dominantna riba imaju tendenciju da se izdvoji po intezitetu boje. Odgovara im temperatura vode od 20c do 25c mogu se uspešno držati kako u tvrdoj tako i u mekšoj vodi.
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 27.08.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Slender Rainbowfish

Slender Rainbowfish se u prirodnom staništu može pronaći u sporim tokovima reka u severnom delu Australije. Takođe se može pronaći izolirana u okolnim bazenima koji se formiraju tokom sušne sezone tada ove ribe ostaju zarobljene u njima. Voda koja se nađe u tim bazenima je uglavnom vrlo bistra i čista.

Slender Rainbowfish je za razliku od drugih riba iz ove porodice preferira stenovita dna i kamenito okruženje. Ako ovo uzmemo u obzir kod opremanja akvarijuma oformićemo idealno okruženje za ovu ribu. Ujedno ovo ne znači da se ona neće prijatno osećati i u akvarijumu koji je gusto ubiljen. Naprotiv Slender Rainbowfish se može držati i u gusto ubiljenim akvarijumima i u akvarijumima u kojima prevladava dekoracija od kamenja. Ono na šta se trba obratiti pažnja jeste kvalitet vode i protok vode mora biti sveden na minimum.

Slender Rainbowfish je jedna od manjih riba iz porodice „Melanotaeniidae”, naraste na oko 7,5cm. Po prirodi je izuzetno mirnog karaktera ovo se treba uzeti u obzir ukoliko želimo da je držimo sa nekim drugim ribama u zajedničkom akvarijumu.

Slender Rainbowfish su vrlo vesele prirode, u divljini se one drže jata pa se to preporučuje i u akvarijumskim uslovima. Jato riba bi trebalo da sačinjava najmanje 6 do 8 jedinki taj broj se naravno može i povećavati u zavisnosti od veličine akvarijuma. Mužjaci se u većem jatu podstiču međusobno tako da poprimaju izražajnije boje.

Polno zreli mužjaci se razlikuju od ženki po svetlijoj nijansi tela u odnosu na ženke.

Nema dostupnih podataka u vezi razmnožavanja ove ribe. Pretpostavlja se da se ova riba razmnožava na sličan način kao i ostale ribe iz ove porodice stom razlikom što ona kako se pretpostavlja svoju ikru rasejava direktno po podlozi a ne na mahovinu i listove kao njoj srodne ribe.

Na žalost ova riba se izuzetno retko sreće kod hobista razlog za to je upravo što je zavedena na listu IUCN, listu ugroženih vrsta kojima preti istrebljenje. Dosada po podatcima nije uspešno izvedeno leglo ovih riba u zatočešeništvu ali se to podstiče kako bi se na bilo koji način održala vrsta od izumiranja.
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 31.08.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Threadfin Rainbow

Threadfin Rainbow poznata još i kao Featherfin Rainbow je jedna od najlepših ako ne i najlepša riba iz porodice „Melanotaeniidae”. U prirodi ova riba se može naći u nekim delovima Aziskog i Australiskog kontinenta. Prirodni habitat ovih riba su mirne vode, najčešće su to neke uvale rečnih tokova koje su bogate florom gde je voda izuzetno čista.

Threadfin Rainbow je idealn aribica za manje akvarijume ali se nažalost ova riba prodaje kao početnička riba što zapravo nije. Threadfin Rainbow je izuzetno osetljiva na povećanu koncentraciju nitrata i nagle promene pH.

Kao što je već i u samom početku teksta napomenuto ova vrsta se može u prirodi naći na različitim kontinentima. Ono što je takođe karakteristično regionalna varijacija boje. Naime ribe koje dolaze sa Australiskog kontinenta imaju izraženo žuta peraja u odnosu na ribe koje dolaze iz nekih drugih područja. Uzimajući ovu karakteristiku može se lako zaključiti poreklo riba, ove promene u koloritu takođe se odnose i na tamnije ili svetlije nijanse tela.

Ovo je izuzetno mirna riba koja se najlepše i najsigurnije oseća ukoliko ih ima više u jatu. Threadfin Rainbow je riba koja se može držati i sa nekim drugim jatnim ribama ali moramo obratiti pažnju na izbor tog dugog jata da su takođe ribe mirnog karaktera. Mužjaci narastu do oko 5 cm, dok su ženke manje i narastu do oko 3,5 cm. Odgovara im temperatura vode od 24c do 30c mogu se uspešno držati kako u tvrdoj tako i u mekšoj vodi.

Threadfin Rainbow je jedna od retkih riba iz ove porodice kod kojih mužjaci imaju izražena dugačka peraja. Kao i kod nekih drugih mužjaka iz ove porodice dorzalna i abdominalna peraja se sastoje iz dva dela. Nastavak odnosno drugi deo peraja se proteže sve do analnog peraja.
Kao i kod ostalih riba iz ove porodice ima prepoznatljive velike oči, boja im se preliva između crne i srebrne, duboka viličasta usta.

Threadfin Rainbow je riba koja je po prirodi izuzetno miroljubiva, najbolje se oseća u akvarijumu koji je dobro zasađen ukrasnim biljkama. Naravno podrazumeva se da imaju dovoljno prostora za preplivavanje . Da bi ove ribe došle još više do izražaja preporučuje se da je pozadina akvarijuma urađena od tamne boje takođe se preporučuje da je i podloga tamnije boje jer tada riba izlazi još više do izražaja.

Threadfin Rainbow spadaju u ikrašice vole da polažu ikru na mahovini koja se preporučuje da se drži u akvarijumu ako ne zbog drugog razloga onda da bi bacale ikru. Nakon izleganja mlađi neophodno ih je odvojiti u zaseban akvarijum jer u protivnom roditelji pojedu mlađ koja se obično izleže iz ikre ako je sve u redu nakon sedam do deset dana. Hrane se kao i ostala mlađ sitnom živom hranom mikro crvima ili infuzorijuom.

Threadfin Rainbow bez obzira na veličinu usta preporučljivo je hraniti sa sitnim komadima hrane. U njihovoj ishrani može se koristiti mešovita prehrana koja se sastoji od biljne hrane uz koju se može dodavati živa hrana.

Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 24.08.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Western rainbowfish

Western rainbowfish može da se pronađe u različitim biotopima, uključujući močvare, jezera i lagune, ali najčešće nastanjuju čiste prašumske potoke. Uglavnom se nalazi da plivaju u grupama u pordručju guste vegetacije i potopljenih grana. Mnoga od ovih staništa zavise od sezonskih promena odnosno od temperature vode i njenih samih parametara, što u stvari ovu vrstu čini vrlo prilagodljivom.

Western rainbowfish je riba koja se može u prirodi naći u Australiji. Pripada porodici „Melanotaeniidae” spada u grupu većih riba naraste na oko 12 cm mužjak dok je ženka manja. Voda u akvarijumu bi trebala da se kreće u temperaturnom opsegu od 20c do 30c.

Za ovu vrstu kao i za većina durgih potrebno je da nam je akvarijum gusto ubiljen sa prostorom za preplivavanje. Kretanje vode kroz akvarijum bi trealo da bude umereno.
Western rainbowfish spada u vrlo miroljubive ribe mogu poremetiti manje ribe ili ribe koje se sporije kreću sa svojim brzim pokretima ujedno i zbog svoje relativno velike veličine. Sve ovo treba uzet u obzir ukoliko se odlučimo za ovu riba i samim tim treba prilagoditi ostale ribice u zajedničkom akvarijumu.

Western rainbowfish spada u vesele riba i ovo je kao što je već u tekstu navedeno jatna riba koja bi trebala da se čuva u grupama od najmanje 6 do 8 riba, po mogućnosti i više. Mužjaci će u većoj grupi da ističu svoje boje da bi pre bili privlačniji ženkama. U zavisnosti od grupe jata koje želimo da držimo neophodno je i nabaviti odgovarajući akvarijum.

Polno zreli mužjaci su za razliku od ženki veći i imaju svetliju nijansu u odnosu na ženke. Pored toga što su veći od ženki njihovo dorzalno (leđno) i analno peraje je veće u odnosu na ženke.

Ova vrsta je nekada bila klasificirana kao Melanotaenia splendida complex, ali nedavna istraživanja u genetici vrsta je pokazalo da ne samo da je Melanotaenia australis genetski različita od Splendida grupe, nego i da postoje dve jasne linije unutar australis.

Melanotaenia australis pokazuje velike razlike u boji u zavisnosti od lokacije gde se razvija, iz toga proizilazi da je verovatno ovo najčešća rainbowfish vrsta u Australiji. Vrlo je važno naglasiti da se ne treba različite podvrste mešati u akvarijumu, jer se formiraju hibridi i samim tim gubi se linija. Kao i kod mnogih drugih rainbowfish, odraslih jedinke se retko mogu nabaviti u specijalizovanim radnjama. Ovo se može uzeti u obzir i kao dobra stvar jer će nas tek nakon nekoliko meseci truda brige oko mlađi na kraju nagraditi sa matičnim primercima koji će da krase akvarijum.
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 31.08.11 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Meni
ONLINE prodaja
stari FORUM
AKVARIJUM CENTAR
Akvarijum Centar
Izrada akvarijuma
OdrĹľavanje akvarijuma
Juwel akvarijumi
Slike akvarijuma
AKCIJE, AC
Akvarijumske ribice
3D pozadine
PostExpress
KATEGORIJE PROIZVODA - najprodavanije
Kompresori Resun LP
Kanister filteri za akvarijum
Pumpe za fontane
Tetra Diskus
Kvarcni pesak za akvarijum
Oprema za akvarijum
 
Prijava
Korisničko ime

LozinkaZaboravili ste lozinku?
Zatražite novu OVDE.
 
Online
Gosti: 37
Nema ÄŤlanova prisutnih

Registrovanih: 2,771
Neaktiviranih ÄŤlanova: 0
Najnoviji: Akvarijum Studio
 
Zadnji ÄŤlanci
Vrste i uzgajanje sl...
Proizvodjac za CO2 (...
Kozice za akvarijum ...
Lepljenje (pravljenj...
Kompakt Fluorescentn...
Postizanje efekta du...
Vodene paprati - Tip...
Filtracija u nature ...
T5 (HO) i T8 rasvjeta
Trimovanje biljaka u...
CO2 drop checker
Trimovanje stabljika...
Iwagumi - odrzavanje...
Alge i biljke
Iwagumi - kreiranje ...
Principi i tehnike u...
Iwagumi - principi p...
PPS-pro na?in doziranja
Odgovarajuce doziran...
Put do finalnog izgl...
Razvoj supstrata u "...
Identifikacija mahovina
Nature aquarium, aqu...
Tajne holandskog sti...
DIY Makroelementi st...
Principi aquascapinga
Low light biljni akv...
Biljke prednjeg plan...
Zid od mahovine
Dugorocno odrzavanje...
Filtracija u biljnom...
Metal halogena - MH ...
Drvo i bilje na njemu
Neocaridina denticul...
Rastvorljivost gasov...
EI sistem doziranja
Kontrola algi u bilj...
Cryptocoryne - prepo...
Znacaj mikro i makro...
DIY neonsko osvetljenje
Podloga u akvarijumu
Slama u borbi protiv...
Biotopski akvarijum ...
Supstrat za cvece ka...
Uzgoj biljaka u Hydr...
Aquascaping
Kamen i drvo - dekor...
Sezona biljaka
Razmnozavanje akvari...
Otvoren akvarijum
Osvetljenje za akvar...
Dodavanje CO2 u akva...
Makro i mikro elementi
Vrste algi
 
Akvarijum Centar 1, ADRESA: Ugrinovačka 116 f, Zemun, Beograd, PAK 200461, Srbija, TELEFON: 065 / 82 52 755 FAX: 065 / 82 52 755 EMAIL: akvarijumcentar1@gmail.com MATIČNI BROJ: 64401467 PIB: 109748569 RADNO VREME: radnim danima 10:00–20:00, subotom 10:00–16:00,