POÄŚETNA ONLINE prodaja stari FORUM Tekstovi Galerija Pretraga AKVARIJUM CENTAR FB stranica FB slike akvarijuma February 23 2020 20:29:34
Akvarijum Centar

 
Juwel akvarijumi
 
Ponuda ribica - cene

 
Baner

 
Atman EF-4

 
Izrada akvarijuma

 
 Baza biljaka: Cryptocoryne
Cryptocoryne spiralis
Cryptocoryne spiralis je biljka sa prirodnim staništem u predelima Indije, Cryptocoryne spiralis je kao i ostale biljke iz grupe “Cryptocoryna” pripadnik porodice “Araceae”, biljka ima dugačke uske listove koji su na obodu blago naborani.
Može se naći na obodima rečnih tokova mada se može naći i na vlažnim područjima kao što su močvare ili obradive površine (Polja sa rižom). Ukoliko se nalazi na močvarnim terenim ili na industriski obradivim površinama razvija se emerzno i u tom slučaju su listovi malo čvršći.
U akvarijumskim uslovima biljka može da se razvija i u mekoj i u tvrdoj vodi, na temperaturama od 20 c do 28 c, intezitet svetla može da varira od jakog do slabog inteziteta svetla.
Cryptocoryne spiralis je vrlo prilagodljiva biljka kada je u pitanju sredina lako se razvija i u baznoj i kiseloj sredini, jedino je bitno da je podloga u kojoj se nalazi bogata hranljivim materijama.
U akvarijumima se sadi u zadnjem delu ili sa strane, sadi se više mladica zajedno jer na taj način biljka dolazi više do izražaja. Zbog izuzetno lakog držanja preporučuje se početnicima.
Max.visina: Od 30 cm do 60 cm TeĹľina gajenja: Nezahtevna biljka Osvetljenje: Jako / Slabo svetlo
Datum dodavanja u bazu: 09.03.07 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Cryptocoryne tonkinensis

Uskoro više podataka o ovoj biljci.
Max.visina: TeĹľina gajenja: Osvetljenje:
Datum dodavanja u bazu: 09.03.07 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Cryptocoryne undulata
Cryptocoryne undulata je vrlo slična sa Cryptocorynom Wendtii brown mnogi akvaristi ih mešaju, Cryptocoryna undulata se razlikuje po tome što nema valove na listovima, i ima izraženu nervaturu lista slično kao Cryptocoryne Afinis, jedino što ima smeđu boju umesto zelene. Nezahtevna što se tiče ph i dh, odgovara joj temperatura od 24 c do 28 c. Razmnožava se bočnim izdancima i jako je osetljiva na promenu uslova u kojima se već privikla. Posle presađivanja gotovo uvek počne da propada-melting, ali se posle izvesnog vremena oporavi i nastavi bujno da raste.
Spada u grupu manjih Criptocoryne, raste do 10 cm u visinu. Lepo se uklapa u kombinaciji ako se sadi sa Echinodorus tennelus ili Sagittaria subulatom.
Max.visina: Od 5 cm do 10 cm TeĹľina gajenja: Nezahtevna biljka Osvetljenje: Srednje / Slabo
Datum dodavanja u bazu: 22.03.07 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Cryptocoryne usteriana
Cryptocoryne usteriana je jedna od najrasprostranjenijih biljaka iz grupe Cryptocoryna . Ovu biljku odlikuju dugački tamno zeleni krupni listovi , listovi su celom površinom prošarani sa udubljenjima , sam list se nalazi na dugačkoj dršci . Ova biljka voli malo tvrđu vodu i za pravilan razvoj traži malo jače svetlo . Ukoliko se biljka ne kontroliše vrlo brzo može da se raširi njen moćan splet korenja , ukoliko se to dogodi ostale biljke u njenom okruženju ostaće bez hranljive podloge . Ovo se može sprečiti tako što u podlogu treba da postavimo male pregrade od klirita ( pleksiglas ) na taj način možemo da kontrolišemo njeno širenje po akvarijumu . Ovo je idealna ne previše zahtevna biljka za duboke akvarijume u njima se sadi kao pozadinska biljka . Razmnožava se vegetativno biljka će kada se ukoreni sama da pušta mlade pelcere . Ove mlade pelcere možemo da odvojimo od matične biljke kada dobiju nekoliko listova odnosno kada porastu 10-tak centimetara u visinu . U senci ove biljke mogu da se sade biljke koje ne vole jako svetlo , Cryptocoryne usteriana za vrlo kratko vreme može da prekrije kompletnu površinu akvarijuma .
Max.visina: Od 10 cm do 70 cm TeĹľina gajenja: Nezahtevna biljka Osvetljenje: Jako svetlo
Datum dodavanja u bazu: 09.03.07 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Cryptocoryne wendtii "brown"
Cryptocoryne wendtii “brown” vodi poreklo iz Jugistočne Azije područje Šri Lanke, pripada porodici biljaka “Araceae”.
Prepoznatljiva je po svojoj smeđoj boji listova i izraženo valovitim listovima, predstavlja idealno osveženje za zelene predele akvarijuma.
Uspeva na temperaturama od 24 c do 28 c. Ph od 5.5 do 7može da uspeva kako u tvrdoj tako i umekoj vodi, zahteva hranljivu podlogu.
Jedno vreme je vladalo pogrešno mišljenje da ova biljka preferira meku vodu što nije tačno njoj baš nasuprot toga odgovara tvrda voda njen prirodni ambijent upravo i jesu reke u kojim je voda tvrda, ali je ova biljka vremenom prilagođena i na drugačije uslove, ova biljka zahteva dosta prostora.
Cryptocoryne wendtii “brown” je izuzetno prilagodljiva biljka uslovima koji vladaju u akvarijumu, možemo da je sadimo direktno ispod svetla ili u senci neke više biljke kao što je već napisano lako će da se prilagodi lokaciji na koju je postavimo. Razmnožava se bočnim izdancima koje pušta u podlogu, kao i ostale biljke iz ove grupe ne voli često premeštanje.
Cryptocoryne wendtii “brown” kao i većina drugih biljaka iz ove grupe, pati od takozvane Melting bolesti, topljenja listova, koje najčešće nastupa ako se znatno promene uslovi u kojima raste odnosno drastične promene svetla ili parametara vode. Ako se ovo ipak desi, treba je ostaviti u podlozi, posle propadanja većine listova ponovo počinje da raste kad se prilagodi na novo okruženje.
Cryptocoryne wendtii “brown” je biljka koja se sadi u srednjem planu u akvarijumima. Biljka može da se sadi u grupi od nekoliko biljaka zajedno ili zasebno kao fokusna tačka, ukoliko se sadi u grupi tada se dobija bogata gusta grmolika forma.
Max.visina: Od 15 cm do 30 cm TeĹľina gajenja: Nezahtevna biljka Osvetljenje: Jako / Slabo
Datum dodavanja u bazu: 22.03.07 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Cryptocoryne wendtii "green"
Cryptocoryne wendtii ''green'' je biljka čije je prirodno stanište Jugistočna Azija područje Šri Lanke, pripada porodici biljaka “Araceae”.
Kao i ostale biljke iz grupe Cryptocoryna čije je stanište područje Šri Lanke Cryptocoryne wendtii ''green'' može da se uzgaja u kako u mekoj tako i u tvrdoj vodi, na temperaturama od 20 c do 30 c, dodavanje CO2 nije neophodno za razvoj biljke ali će svakako da ubrza rast, preporučuje se hranljiva podloga.
Cryptocoryne wendtii “green” je izuzetno prilagodljiva biljka uslovima koji vladaju u akvarijumu, možemo da je sadimo direktno ispod svetla ili u senci neke više biljke kao što je već napisano lako će da se prilagodi lokaciji na koju je postavimo. Razmnožava se bočnim izdancima koje pušta u podlogu, kao i ostale biljke iz ove grupe ne voli često premeštanje.
Cryptocoryne wendtii “green” je kao i ostale biljke iz porodice “Araceae” osetljiva na promenu sredine ili na nagle promene parametara koji vladaju u sredini u kojoj se nalaze ovo se odražava u vidu topljenja listova, koje najčešće nastupa ako se znatno promene uslovi u kojima raste. Ako se ovo ipak desi, treba je ostaviti u podlozi, posle propadanja većine listova ponovo počinje da raste kad se prilagodi na novo okruženje.
Cryptocoryne wendtii “green” je biljka koja se sadi u srednjem planu u akvarijumima. Biljka može da se sadi u grupi od nekoliko biljaka zajedno ili zasebno kao fokusna tačka, ukoliko se sadi u grupi tada se dobija bogata gusta grmolika forma.
Max.visina: Od 10 cm do 25 cm TeĹľina gajenja: Nezahtevna biljka Osvetljenje: Jako / Slabo
Datum dodavanja u bazu: 09.03.07 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Cryptocoryne x willisii
Cryptocoryne nevillii je spororastućih biljaka, prirodno stanište ove biljke je Azija preceznije Šri Lanka, kao i ostale biljke iz grupe “Cryptocoryna” pripada porodici “Araceae”.
Sadi se u drugom planu, odlično može da posluži kao prelaz između niskih biljaka iz prvog plana i biljaka u srednjem planu akvarijuma,za uspešan rast traži bogatu podlogu, može uspešno da se razvija kako u mekoj tako i u tvrdoj vodi, odgovara joj slabiji intezitet svetla. Uspešno se razvija na temperaturama od 22 c do 28 c, dodavanje CO2 nije neophodno za pravilan razvoj ali će u svakom slučaju da ubrza rast biljke.
Može da se sadi u senci neke veće biljke kao jedinka ali veći efekat se postiže ukoliko se sadi u grupi više biljaka zajedno. Ovo je jedna od biljaka koja može da se koristi u akvarijumima koji imaju visok vodeni stub pa zbog takve konstrukcije ne dopire dovoljno svetlosti do samog dna.
Max.visina: Od 5 cm do 10 cm TeĹľina gajenja: Nezahtevna biljka Osvetljenje: Slabo svetlo
Datum dodavanja u bazu: 09.03.07 Nazad na poÄŤetak baze biljaka
Stranica 2 od 2 < 1 2
Meni
ONLINE prodaja
stari FORUM
AKVARIJUM CENTAR
Akvarijum Centar
Izrada akvarijuma
OdrĹľavanje akvarijuma
Juwel akvarijumi
Slike akvarijuma
AKCIJE, AC
Akvarijumske ribice
3D pozadine
PostExpress
KATEGORIJE PROIZVODA - najprodavanije
Kompresori Resun LP
Kanister filteri za akvarijum
Pumpe za fontane
Tetra Diskus
Kvarcni pesak za akvarijum
Oprema za akvarijum
 
Prijava
Korisničko ime

LozinkaZaboravili ste lozinku?
Zatražite novu OVDE.
 
Online
Gosti: 208
Nema ÄŤlanova prisutnih

Registrovanih: 2,771
Neaktiviranih ÄŤlanova: 0
Najnoviji: Akvarijum Studio
 
Zadnji ÄŤlanci
Vrste i uzgajanje sl...
Proizvodjac za CO2 (...
Kozice za akvarijum ...
Lepljenje (pravljenj...
Kompakt Fluorescentn...
Postizanje efekta du...
Vodene paprati - Tip...
Filtracija u nature ...
T5 (HO) i T8 rasvjeta
Trimovanje biljaka u...
CO2 drop checker
Trimovanje stabljika...
Iwagumi - odrzavanje...
Alge i biljke
Iwagumi - kreiranje ...
Principi i tehnike u...
Iwagumi - principi p...
PPS-pro na?in doziranja
Odgovarajuce doziran...
Put do finalnog izgl...
Razvoj supstrata u "...
Identifikacija mahovina
Nature aquarium, aqu...
Tajne holandskog sti...
DIY Makroelementi st...
Principi aquascapinga
Low light biljni akv...
Biljke prednjeg plan...
Zid od mahovine
Dugorocno odrzavanje...
Filtracija u biljnom...
Metal halogena - MH ...
Drvo i bilje na njemu
Neocaridina denticul...
Rastvorljivost gasov...
EI sistem doziranja
Kontrola algi u bilj...
Cryptocoryne - prepo...
Znacaj mikro i makro...
DIY neonsko osvetljenje
Podloga u akvarijumu
Slama u borbi protiv...
Biotopski akvarijum ...
Supstrat za cvece ka...
Uzgoj biljaka u Hydr...
Aquascaping
Kamen i drvo - dekor...
Sezona biljaka
Razmnozavanje akvari...
Otvoren akvarijum
Osvetljenje za akvar...
Dodavanje CO2 u akva...
Makro i mikro elementi
Vrste algi
 
Akvarijum Centar 1, ADRESA: Ugrinovačka 116 f, Zemun, Beograd, PAK 200461, Srbija, TELEFON: 065 / 82 52 755 FAX: 065 / 82 52 755 EMAIL: akvarijumcentar1@gmail.com MATIČNI BROJ: 64401467 PIB: 109748569 RADNO VREME: radnim danima 10:00–20:00, subotom 10:00–16:00,