AKVARISTIKA BILJNI AKVARIJUMI TEKSTOVI BAZA BILJAKA i RIBA SLIKE AKVARIJUMA AKVARIJUM CENTAR May 22 2012 02:45:25
Meni
AKVARIJUM CENTAR - AKVARISTIKA
BILJNI AKVARIJUMI
TEKSTOVI
AKVARIJUMSKE RIBICE
BAZA BILJAKA i RIBA
SLIKE AKVARIJUMA
AKVARIJUM CENTAR
Diskusije sa starog sajta
Pretraga
Alexa traffic rank
AKVARIJUM CENTAR
Akvarijum-centar.com
Izrada akvarijuma
Akvaristika - reportaže
AKTUELNO, Februar 2012
AKCIJE, Februar 2012.

OPŠTE INFORMACIJE

Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu OVDE.

Gosti: 32
Nema članova prisutnih

Registrovanih: 2,770
Neaktiviranih članova: 0
Najnoviji: Radivoje

REKLAME

REKLAME

Vidi temu
Akvarijum Centar - Akvaristika | BILJNA AKVARISTIKA | Ribe
Autor Boesemani Rainbow (Melanotaenia boesemani)
Dragan Kinez
Administrator

Reputacija: [ +6 ]
Registrovan: 09.03.07
Upisano u 23-08-2011 17:44
Boesemani Rainbow (Melanotaenia boesemani) riba pripada porodici “Melanotaenia” ova riba potiče iz Tajlanda. Za uspešno držanje ovih riba potrebno je da je akvarijum zapremine minimum 30L, spada u ribe koje su lake za uspešno držanje.
Boesemani Rainbow je riba koja se drži uglavnom srednjeg dela akvarijuma i samim tim zbog pozicije koju zauzima u akvarijumu pleni pogledom.
Glava mužjaka je prekrasne plavkasto ljubičaste boje koja se preliva u naranzđastu ili žutu boju koja se tonirano širi sve do repnog peraja.

Osnovna razlika između mužjaka i ženki i jeste upravo u boji tela, ženke nisu toliko šarene. Ženke imaju srebrnu boju ali bez obzira na to što nisu upadljivih boja kao mužjaci lepo se ističu u akvarijumu.

Bez obzira na pol, Boesemani Rainbow imaju iste karakteristike kao i drugi ribe iz ove porodice. To se prvenstveno odnosi na velike izražene oči, duboka rašljasta usta i dvostruko dorzalno (leđno) peraja.

Boesemani Rainbow je riba koja je po prirodi izuzetno miroljubiva, najbolje se oseća u akvarijumu koji je dobro zasađen ukrasnim biljkama. Naravno podrazumeva se da imaju dovoljno prostora za preplivavanje. Da bi ove ribe došle još više do izražaja preporučuje se da je pozadina akvarijuma urađena od tamne boje takođe se preporučuje da je i podloga tamnije boje jer tada riba izlazi još više do izražaja sa svojim bojama na telu.

Boesemani Rainbow su ikrašice vole da polažu ikru na mahovini koja se preporučuje da se drži u akvarijumu. Nakon izleganja mlađ se hrani sa živom hranom, mlade jedinke su u početku sve istih boja i samim tim ih je nemoguće pouzdano razlikovati do potpune polne zrelosti.
Boesemani Rainbow bez obzira na veličinu usta treba hraniti sa sitnim komadima hrane preporučuje se mešovita prehrana koja se sastoji od biljne hrane uz koju se može dodavati živa hrana.
Dragan Kinez dodata sledeća slika:

../forum/attachments/4_165.jpg
Pošalji privatnu poruku
Autor RE: Boesemani Rainbow (Melanotaenia boesemani)
Coa
Administrator

Reputacija: [ +12 ]
Registrovan: 09.03.07
Upisano u 23-08-2011 22:57
Verovatno i najatraktivnija riba iz ovog roda Melanotaenia.

Sporo raste i kao manje se mogu držati i u manjem akvarijumu, kao što stoji gore, ali ipak maticama treba barem akvarijum 150 litara, pogotovo ako se radi o jatu.

Kad malo razmislim ovo je jedna od krupnijih riba koja bi mogla da ide u biljne akvarijume, pa mislim da je za velike biljne akvarijume jato ovih riba odličan izbor.

Koliko sam pratio ponašanje matica dok sam ih držao, imao sam utisak da se svakodnevno mreste, a dešavalo se i da se mali izvedu i prežive u zajedničkom akvarijumu. Boje se periodično intenziviraju i tada su mužjaci u punom sjaju prosto fascinantni.

U svakom slučaju ovo je nešto na brzinu, čega bih se setio u vezi ovih riba, a Draganov tekst bez mojih upadica ide u Bazu Riba, koju ćemo lagano da pokrenemo, koliko stignemo.

I još jedan info, trenutno ovih riba ima u Akvarijum Centru, na veličini 5-6cm, i mogu se kupiti po ceni od 300 din. za komad.
Pošalji privatnu poruku
Idi na: