Autor |
Krive makaze |
bio_biofizicar
Član

Reputacija: [ +19 ]
Registrovan: 10.02.09 |
Upisano u 29-01-2010 09:10 |
|
|
Sve vise osecam potrebu za dugim krivim hirurskim makazama za seckanje, orezivanje i sisanje biljaka.
Kakva su vasa iskustva kakve uzeti zbog manipulativnosti:
- da li najduze moguce?
- da li spicasto-spicaste, spicasto-tupe, tupo-tupe vrhove?
- i naravno imate li ideju gde ih naci u prodaji. |
|
Autor |
RE: Krive makaze |
leko
Član

Reputacija: [ 0 ]
Registrovan: 20.02.09 |
Upisano u 29-01-2010 09:59 |
|
|
Ja sam pazario spicasto tupe,dugacke su 16 cm i krive su..Napravljene su od nerdjajuceg celika i Nemacke su,izuzetno ostre..Imas takve i neke druge u svim radnjama gde se prodaje medicinski materijal ukucaj u guglu pa ces naci...ja sam moje platio 1600 din.. |
|
Autor |
Dusan79
Član

Reputacija: [ +6 ]
Registrovan: 25.07.09 |
Upisano u 29-01-2010 10:33 |
|
|
Odlicna tema!!!! Ako bi neko mogao malo da opise, koje su to makaze koje bi za nase potrebe bile najbolje! Sta znaci tupo-tupe, ostro-tupe....
I dodao bi ovde jos i dugacke pincete! Takodje bi molio nekoga iskusnijeg da kaze neku rec o tome gde,kako i koja su najadekvatnije! Hvala! |
|
Autor |
bio_biofizicar
Član

Upisano u 29-01-2010 12:39 |
|
|
Pricamo o ovim makazama sa 3 razlicita tipa vrhova kao na slici. Zgodne su da se uvuku u zbun i secne samo jedna stabljika. Po meni najlogicnije je da su najbolje najduze i ostro-ostrog vrha...
...ali da sacekamo jos poneki komentar od onih koji ih redovno koriste
bio_biofizicar dodata sledeća slika:
 |
|
Autor |
dragan
Član
Registrovan: 21.09.09 |
Upisano u 29-01-2010 12:48 |
|
|
Ja sam moje uzeo od devojke iz seta za nokte ( mislim da su niklovane) i koristim ih vise od pola godine. Inace je secivo zakrivljeno i ostro-ostrog vrha. U setu sam nasao i secivo za uklanjanje zanoktica koje koristim za skidanje izdanaka na stablu biljke. |
|
Autor |
Aquamaniac
Član

Reputacija: [ +4 ]
Registrovan: 04.04.07 |
Upisano u 29-01-2010 13:32 |
|
|
Koristim vec duze vreme makaze od oko 25cm koje su blago zakrivljene pri vrhu,a vrh im je,da se prilagodim pitanju,ostro-ostar . Nabavio sam ih preko veze u Domu zdravlja .
Sto ostrije makaze to manje mucenje za stabljiku...odnosno,manje stresa za biljku .

|
|
Autor |
cikazuba
Član

Registrovan: 08.11.09 |
Upisano u 29-01-2010 15:59 |
|
|
Pokusajte ovde

znam da imaju neke pakistanske hiruske instrumente koji su dosta povoljni.
Imaju prodavnicu u Beogradu i u Kragujevcu
 |
|
Autor |
salmotruta
Član

Reputacija: [ +8 ]
Registrovan: 17.11.08 |
Upisano u 29-01-2010 18:23 |
|
|
Moje misljenje je sledece,uzmem najskuplje,najbolje "profi" makaze i ako neznam da sisam,dzaba sto su najskuplje. |
|
Autor |
Dusan79
Član

Registrovan: 25.07.09 |
Upisano u 29-01-2010 18:35 |
|
|
Tacno tako, bitno je da su ostre i da mogu da se ostre!
E sad, hteo bih da pitam za pincetu, posto mi niko nije odgovorio (a i svima zainteresovanima) kakav vrh pincete preporucujete i koja je neka optimalna duzina, znam da zavisi od aq, ali necu valjda za svaki aq po jedan par, nego neka optimalna duzina makaza i pincete, duzine koje sam ja nasao su: 11,5; 14,5; 16,5; 18 i 20 cm za makaze ,a za pincete Anatomska,Hirurka,duine: 11,5; 14,5; 16; 18 i 20 cm. Adson anatomske i hirurke sa standardnim i finim vrhom duzine 12cm
E sad mi treba pomoc oko ovoga! |
|
Autor |
Brainman
Administrator

Reputacija: [ +7 ]
Registrovan: 08.03.07 |
Upisano u 29-01-2010 18:53 |
|
|
Ja sam korstio "hokey" pincetu  |
|
Autor |
Kum
Član

Reputacija: [ +5 ]
Registrovan: 16.12.09 |
Upisano u 29-01-2010 19:20 |
|
|
@ludwigia
Zavisi koliki akvarijum imas i zavisi da li zelis da radis sa pincetom iz fotelje ili iznad akvarijuma ili ces da umaces malo ruke,e prema svrsi ti odredi duzinu. A pitanje je da li ti znas za sta ces da je koristis ili samo pitas? |
|
Autor |
Marinjo 84 KV
Član

Registrovan: 08.05.09 |
Upisano u 29-01-2010 22:08 |
|
|
Ovo je moj "alat", mada bi u rukama mnogo iskusnijih na ovom forumu mnogo bolje rezultate pravio 
ako nekoga zanima 
Marinjo 84 KV dodata sledeća slika:
 | 640x480 [JPG] |
Izmenio Marinjo 84 KV u 30-01-2010 11:57 |
|
Autor |
isnogood
Član

Registrovan: 13.07.09 |
Upisano u 30-01-2010 01:46 |
|
|
Zavisi koliki akvarijum imas i zavisi da li zelis da radis sa pincetom iz fotelje ili iznad akvarijuma ili ces da umaces malo ruke,e prema svrsi ti odredi duzinu. A pitanje je da li ti znas za sta ces da je koristis ili samo pitas?

"Hokey" rulez!
Deda mraz mi je doneo jedne "hokey" od 30cm i imam jednu ravnu pincetu od 15cm (tanja od 30) za finije radove i tretiranje sitnijeg bilja poput glosse, HMa i marsilee.
Stizu i makaze ali ne znam da li su spicasto-spicaste, spicasto-tupe, tupo-tupe. A nije ni bitno kad nemam ni jedne adekvatne, bitno je da stizu.
@Biobio
Duzina - Sta znaci najduze? Ako shishas da oblikujes onda ces retko to raditi na vecim dubinama (pisem kao da je more u pitanju). Proceni u kojoj dubinskoj zoni ces nacesce da delujes sa njima pa po tome proceni duzinu. Sa kracim ces cesce da kvasis ruke (al` kapiram da ti to nije toliki problem, znam da volis da skasis ruke) a sa duzim redje. Uglavnom ces ih koristiti pod uglom koji nije 90 stepeni vec 45 ili nesto vise. Imaj i to u vidu.
Ako ih planiras za onu Baru onda trebaju mnoooogo dugacke 
Vrh - Rekao bih da spicasto-spicaste omogucavaju laksi pristup u gusto zasadjenom akvarijumu i, kako da kazem, precizniji/finiji rad. Jos ako imas "laku ruku".... To bi bio moj izbor po pitanju vrha.
Kupovina - Ja sam nesto guglao ranije pa ako nadjem link ili tel. saljem ti PP. U pitanju je medicinska oprema, mislim da je max duzina bila 20cm a cena izmedju 10 i 15e. Jbg. ne mogu da se setim tacno.
Ja sam ovo o makazama glasno razmisljao. Nemam iskustva sa velikim makazama, samo sa malim spicasto-spicastim.
 |
|
Autor |
bio_biofizicar
Član

Upisano u 30-01-2010 02:43 |
|
|
Ako ih planiras za onu Baru onda trebaju mnoooogo dugacke
Za onu Baru i prolece spremam ronjalicu i grabulje , a za neke od ovih bara u stanu trebale bi mi najduze da ostavim bradu i brkove suvim...
Zato sam i otvorio temu jer mi je dojadilo da svaki put duboko udahnem kada hocu makazicama za nokte da dovatim biljke zadnjeg plana po coskovima akvarijuma... |
|
Autor |
isnogood
Član

Registrovan: 13.07.09 |
Upisano u 30-01-2010 03:01 |
|
|
Zadnji plan, pa u cosku - u tom slucaju moj izbor bi bio sto duze makaze sa spicasto-spicastim vrhom. |
|