AKVARISTIKA AKVARIJUM CENTAR BILJNI AKVARIJUMI JUWEL AKVARIJUMI TEKSTOVI BAZA BILJAKA SLIKE AKVARIJUMA May 25 2013 09:56:21
Meni
AKVARIJUM CENTAR - AKVARISTIKA
AKVARIJUM CENTAR
BILJNI AKVARIJUMI
JUWEL AKVARIJUMI
TEKSTOVI
AKVARIJUMSKE RIBICE
BAZA BILJAKA
SLIKE AKVARIJUMA
Diskusije sa starog sajta
Pretraga
Alexa traffic rank
AKVARIJUM CENTAR
Akvarijum-centar.com
Izrada akvarijuma
Akvaristika - reportaže
AKCIJE, 2013.
Ribe i biljke za akvarijum

OPŠTE INFORMACIJE

Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu OVDE.

Gosti: 30
Nema članova prisutnih

Registrovanih: 2,770
Neaktiviranih članova: 0
Najnoviji: Radivoje

Izaberi svoj model

Pravi izbor

Vidi temu
Aqua-art Akvaristika, Biljni akvarijumi, Juwel akvarijumi, Izrada akvarijuma, Beograd | VAŠI AKVARIJUMI | Uređenje akvarijuma
Stranica 1 od 9 1 2 3 4 > >>
Autor Nano 15l journal
Rastaman
Član

Reputacija: [ +8 ]
Registrovan: 07.07.07
Upisano u 07-07-2007 20:15
Pozdrav ekipahejhej Za pocetak moram pohvaliti ovaj odlican sajt, samo tako nastavite.
U ovoj temi cu prikazat kronoloski razvoj ovog akvarija...
Akvarij je dimenzija 38x18x22cm - oko 15l
Substrat je zemlja za cvijece pomjesana sa lateritom i sljunkom od lave. Preko toga sam stavio kvarcni sljunak 1-3mm granulacije.
Za osvjetljenje trenutno koristim 2x14W (aqua-glo i aquastar) i jednu stednu daylight zarulju od 15W. Uskoro cu staviti HQI od 70W
Filter je vanjski 200 l/h (neki kineski)
Akvarij je u funkciji oko mjesec dana. Prvih mjesec dana unutra je bila zasadjena samo Heteranthera zosterifolia, dok se akvarij nije stabilizirao (nisam htio riskirati od pocetka sa zahtjevnijim biljem) Jucer sam zasadio unutra 15-ak vrsti bilja. Vecina bilja je jos u emerznoj formi. U desnom kutu je ostalo nesto Heteranthere. Nju cu isto iscupati i na njeno mjesto zasaditi Didiplis diandru koja je trenutno u kupki od Easy Carba , jer ima nesto koncaste alge na njoj. Ovako to izgleda od gore:
Rastaman dodata sledeća slika:

forum/attachments/bilje.jpg
640x321 [JPG]

Izmenio Rastaman u 13-07-2007 00:12
Pošalji privatnu poruku
Autor RE: Nano 15l journal
Rastaman
Član

Upisano u 07-07-2007 20:22
I od naprijed:
Poklopac trenutno stoji na letvicama, da ne zakuha. Jedno vrijeme je bilo 34'C unutra... dobro da sam skuzio na vrijemebiggrin
Neznam za ove anubijase (da se ne pojeve alge na njima)... Mislio sam napraviti im sjenu sa par grancica sa nekom mahovinom na njima... Ili ih izvaditi van i na njihovo mjesto staviti Weeping moss...?
Svi komentari i prijedlozi su dobrodosli.happy

forum/attachments/nano.jpg
640x479 [JPG]

Izmenio Rastaman u 07-07-2007 20:36
Pošalji privatnu poruku
Gliga
Član

Reputacija: [ +9 ]
Registrovan: 14.03.07
Upisano u 07-07-2007 21:04
Pozdrav kolega i dobrodošao!hejhejBilo je i vreme da se pojaviš!namig
Ne sumnjam da će ovo biti prelep akvarijum.
Što se tiče Anubiasa,možda se baš i ne uklapaju sa ostalim biljkama zbog krupnih listova.Pre će se na tim grančicama sa mahovinom pojaviti alge nego na nani,bar ja tako mislim.Možda je bolje da i tu posadiš E.parvula.
Ranije smo svi forsirali panjeve i grane u akvarijumima,a u poslednje vreme se počelo sa ubacivanjem kamenja,što mi se baš sviđa jer bar meni kamenje deluje mnogo moćnije,naravno ako se postavi pravilno i ako je slične boje i teksture kao u ovom akvarijumu.
Jedno pitanje:Zbog čega toliko vrsta biljaka u tako malom akvarijumu?Imaćeš mnogo posla oko njega!
Pošalji privatnu poruku
malke
Član

Reputacija: [ +5 ]
Registrovan: 21.03.07
Upisano u 07-07-2007 21:24
Dobro nam dosao Rastamane , mislim da ekipa sa akvarij.net-a sada kompletnarazz
Nek se bilje malo povrati i privikne na nove uslove , pa pocne da divlja onda mozes da pravis rokade i kombinacije do mile volje , tu si pravi majstorrazz

Pošalji privatnu poruku
Vojs
Član

Reputacija: [ +3 ]
Upisano u 07-07-2007 21:28
Dobro došao Rastamane, stari aquascaperu. hejhej Akvarijum će biti super, u tvom poznatom nano stilu.

Veliki pozdrav.

"One who cannot love her smallest creations, cannot claim to stand in front of Nature"

Takashi Amano
Pošalji privatnu poruku
Brainman
Administrator

Reputacija: [ +7 ]
Registrovan: 08.03.07
Upisano u 07-07-2007 22:37
Kolega dobrodošao hejhej, setup neću da komentarišem, jer se ne brinem, znajući ko je zadužen za njeganamig. Samo me interesuje gde si nabavio drop checker i koliko košta?
Pošalji privatnu poruku
Rastaman
Član

Upisano u 08-07-2007 00:45
Hvala na dobrodoslici i komentarimabiggrin
@Gliga: Bas sam iz tog razloga sto ima krupnije listove ubacio Anubias u setup (zbog kontrasta i osjecaja dubine). Inace to je Dwarf varijacija...sad neznam jeli to isto sto i Petite, jer ova ima duguljastije listove.
Unutra je i jedna koja ima nesto manje listove i nisu tako duguljasti (ova sto je najvisocije postavljena)- ili moguce da je pod vodom rasla... Vidit cu kako ce izgledati kad bilje izraste. A mahovinu sam mislio zbog tamno-zelene boje, i mislim da bi se dobro uklopila sa ovim ostrim kamenjem.
Meni se isto vise svidja kamenje od granja, ali isto mi se najvise svidja kombinacija (kada je dobro uklopljeno) Npr. pobjednicki akvarij sa ADA kontesta 2003.cool
Znao sam da ce neko pitati zasto toliko vrsta biljahappy - radi sigurnostibiggrin Zasadio sam nesto u drugi akvarij, a u ovaj par pelcera od svake... Tako da u slucaju da se u jednom akvariju ne primi ostaje druginamig I usput cu viditi koje vrste ce dobro rasti, pa ove druge lako izvadim.
Isto cu ostaviti najmanje 8-10 vrsta, par u vecim grupama i par razbacano medju grmove- po par stabljika. Ne svidja mi se bas Dutch stil.
Inace tu je jos 5-6 vrsta koje nisu na popisu.biggrin

@Brainman: Imas ih ovdje->http://stores.ebay.com/AquaticMagic Kosta 20$ ali imas i aukcije, pa mozes dobro proci...ja sam ga platio 7-8$ ili npr. co2 difuzor ovaj sto mi je unutra, 3 kom. sam platio 3# Treba samo biti na pravom mjestu u pravo vrijeme. Postarina je 6$ za prvi predmet, i 3$ za svaki sljedeci.

E da, zaboravio sam napisati jos neke detalje...

Trajanje osvjetljenja - 7h, 5h sve tri lampe (u pocetku je bilo 6/4)

Svaki dan ( kad se sjetim) ubacim po 15 kapi Easy Carba i isto toliko Plant-groa

KH - 5

C02 - 30-40 ppm (zuto-zelena boja u drop checkeru)

NO3 2.5 ppm
---------------> Salifert testeri (jucer testirano)
PO4 0.1 ppm

Vodu mijenjam svakih 3-4 dana 50% - u pocetku svaki drugi
hejhej
Izmenio Rastaman u 13-07-2007 00:13
Pošalji privatnu poruku
Renta
Član

Reputacija: [ +4 ]
Registrovan: 11.05.07
Upisano u 08-07-2007 14:44
Kolega pozdrav i na ovom sajtu!hejhej Sviđa mi se postav akvarija iako i ja smatram da ćeš sa ovako puno vrsta imati dosta posla a i neke rastu dosta brzo...pa će biti šišanja.. Drago mi je da si postao ovako početnu fotografiju setupa jer su mi draže od onih tvojih, doduše savršeno, obrađenih završnih slika..haha

Bit će zanimljivo pratiti razvoj akvarija..zato šalji slike..
Uskoro se, nadam se, vidimo u Zadru..namig
Pošalji privatnu poruku
Rastaman
Član

Upisano u 08-07-2007 19:23
Pozdrav barba Rentahejhej Ne znam zasto bi bilo vise posla ako u 3-4 vrste pozadinskih biljaka, ubacim koju stabljiku neke druge biljke koja raste slicnom brzinom. Ionako cu sisati bilje sve u sutu (kao travu kosilicombiggrin).
[quote]Renta je napisao/la:
Drago mi je da si postao ovako početnu fotografiju setupa jer su mi draže od onih tvojih, doduše savršeno, obrađenih završnih slika..haha
quote]
To je iz razloga da i vas potaknem da stavljate slike kako se akvarij razvija od pocetka, jer vidim da vecina vas stavi samo konacu sliku (svaka cast iznimkama) namig
Samo se ti smij i ti si jedan od tihhaha i sto je najgore te konacne fotografije ti i nisu bas neke hahabiggrin
Nego sto se tice ovoga da ce bilje brzo rasti, i da ce biti puno posla oko odrzavanja (sisanja), mislim da nece bas... Bilje u ovom akvariju raste dosta sporije iz razloga sto su NO3 i PO4 dosta niski (vidi post iznad), i period osvjetljenja je kratak... Evo ova Heteranthera sto je unutra rasla je dosta manja i ima ljepsu boju, za razliku od ove koja raste u drugom akvariju sa visim NO3 i PO4.
Evo i slika za usporedbu:

Ova gornja je iz ovog akvarija

forum/attachments/614.jpg
640x479 [JPG]

Izmenio Rastaman u 08-07-2007 19:24
Pošalji privatnu poruku
Rastaman
Član

Upisano u 08-07-2007 21:06
Evo jedan trik kako dobiti gust grm bilja na malo laksi nacin, u ovom slucaju se radi o Hemianthus michranthemoides 'Amano' (Pearlgrass). Ovo je dobro pogotovo ako se sadi bilje u emerznoj formi.
Grm koji sam prekjucer posadio sam danas osisao na 2-3cm visine...

Ovako sada izgleda:

Sada cekam par dana dok na baci nove izdanke od nekih 3-4cm, i onda cu nasuti jos kojih 4-5cm sljunka.

sl. 1. zasadjena biljka u emerznoj formi
sl. 2. nakon 2-3 dana biljka se osisa na 2-3 cm od podloge
sl. 3. biljka pusta izdanke koji su za razliku od maticne biljke prilagodjeni uvjetima u akvariju.
sl. 4. kada izdanci izrastu do 3-4cm visine, nasipa se sljunak kao na slici.
Moram napomenuti da sam u pocetku zemlju prekrio sa samo 1-2 cm sljunka upravo zbog ovoga.namig
Izmenio Rastaman u 08-07-2007 21:08
Pošalji privatnu poruku
Renta
Član

Registrovan: 11.05.07
Upisano u 08-07-2007 23:48
Rasta, moguće je da si u pravu što se tiče brzine rasta biljaka, preletio sam tehnikalije..a priznajem u pravu si i sa žurnalimahaha.. Sredi to još malo pa dolazim za 15 dana u kontrolu..hahanamig
Pošalji privatnu poruku
bobby
Član

Reputacija: [ 0 ]
Registrovan: 29.03.07
Upisano u 09-07-2007 01:23
Pozdrav i dobrodosaohejhej
Akvarijum je i sad prelep a mogu samo da zamislim kako ce izgledati finalna verzija.razzrazz
Potpuno si u pravu sto se tice toga da je mnogo bolje kada se akvarijum predstavi od formiranja pa do konacnog izgleda jer nama sa manje znanja znaci kada vidimo kako se to odvija i mozemo izbeci dosta gresaka a kad vidim finalnu sliku mogu samo da mastam.namig
Pošalji privatnu poruku
Brainman
Administrator

Reputacija: [ +7 ]
Registrovan: 08.03.07
Upisano u 09-07-2007 13:47
Mislim da ce morati da se otvori podforum Tips and Tricks za ovakve teme, jer ima mnogo nacina za dobijanje raznih efekta. Znao sam za efekat "sabijanja", ali nisam imao predstavu da se naknadno dodaje podloga, vec da se samo putem trimovanja dobija gusci zbun... Cekamo konacan efekat razzrazz
Pošalji privatnu poruku
Razor
Član

Reputacija: [ +1 ]
Upisano u 09-07-2007 15:04
Dobrodosao!!!
Pošalji privatnu poruku
cerebrum
Član

Reputacija: [ 0 ]
Registrovan: 13.04.07
Upisano u 12-07-2007 09:18
Sta se dobija nasipavanjem sljunka (sl. 4)? Da li se to radi iz estetskih razloga ili je nesto drugo u pitanju?
Pošalji privatnu poruku
Rastaman
Član

Upisano u 13-07-2007 00:26
Bobby i Razor blade, hvala na dobrodoslici.
Cerebrum, nasipavanjem sljunka cu zatrpati maticnu biljku koja je uzgojena izvan vode, zbog toga sto ce njeno lisce ionako poceti propadati i na kraju otpasti. To bi mi samo napravilo smece po akvariju. Nasipanjem cu jos malo povisiti podlogu u zadnjem planu, jer ce grm biti gust pa je bolje da je biljka sto kraca da svjetlost moze doci do nizih listova.namig
Danas sam izvadio anubiase i umjesto njih stavio zalosnu mahovinu (Vesicularia ferriei). Stavit cu slike kad naspem sljunak. hejhej
Pošalji privatnu poruku
Krajten
Član

Registrovan: 03.04.07
Upisano u 15-07-2007 22:11
Pozdrav Rastamane...biggrin

Imam neku viziju kako bi taj tvoj akvarij trebao izgledati...i mogao bi biti dobar...svidja mi se kamenje i svjetlija boja kao kontrast parvuli kad se razraste...Po meni izbaci Valisneriju biggrin

zar nije bilo price da radis neku mrcinu, a ti opet na nano..nepopravljiv si..haha

www.akvarij.net
markopetrak@hotmail.com www.akvarij.net Pošalji privatnu poruku
Rastaman
Član

Upisano u 15-07-2007 22:41
hejhej Pozdrav, da Vallisneria ce ici van jer ce ionako samo smetati kod sisanja pearlgrassa. Tu je samo privremeno, sutra kad budem nasipao sljunak leti van jer mi se ova u drugom akvariju primila.biggrin
Mrcinu necete vidjeti,hahaustvari viditi ce te ju tek za godinu dana na duplerici brosure ADA 2008haha
Evo sadasnje stanje prije nasipanja:

Slikano iz daljine jer mi je blokiralo manualno stelanje otvora blendezzz Samo jos jedan razlog za nabavku pilecool
Pošalji privatnu poruku
Coa
Administrator

Reputacija: [ +12 ]
Registrovan: 09.03.07
Upisano u 16-07-2007 12:07
Nema zamerki, nema pitanja, bice dobra i Auto opcija, samo ti nama Manualno stavljaj slike, da ispratimo u etapama ovaj setup do zamisljenog izgleda. happy
Pošalji privatnu poruku
Rastaman
Član

Upisano u 21-07-2007 19:30
Nisam puno sljunka nasuo, ali i ovako vidim da mi fali par vrstahaha
Sada necu nista dirati neko vrijeme. Stavljam Liquidoser u pogon i idem u nabavku opreme za "mrcinu" hejhej

Pošalji privatnu poruku
Stranica 1 od 9 1 2 3 4 > >>
Idi na:
Izrada akvarijuma

Izaberite HD rezoluciju na Youtube snimcima <<

Zadnji članci
Vrste i uzgajanje sl...
Proizvođač za CO2 (s...
Kozice za akvarijum ...
Lepljenje (pravljenj...
Kompakt Fluorescentn...
Postizanje efekta du...