AKVARISTIKA AKVARIJUM CENTAR BILJNI AKVARIJUMI JUWEL AKVARIJUMI TEKSTOVI BAZA BILJAKA SLIKE AKVARIJUMA May 23 2013 19:35:14
Meni
AKVARIJUM CENTAR - AKVARISTIKA
AKVARIJUM CENTAR
BILJNI AKVARIJUMI
JUWEL AKVARIJUMI
TEKSTOVI
AKVARIJUMSKE RIBICE
BAZA BILJAKA
SLIKE AKVARIJUMA
Diskusije sa starog sajta
Pretraga
Alexa traffic rank
AKVARIJUM CENTAR
Akvarijum-centar.com
Izrada akvarijuma
Akvaristika - reportaže
AKCIJE, 2013.
Ribe i biljke za akvarijum

OPŠTE INFORMACIJE

Prijava
Korisničko ime

Lozinka

Zaboravili ste lozinku?
Zatražite novu OVDE.

Gosti: 39
Nema članova prisutnih

Registrovanih: 2,770
Neaktiviranih članova: 0
Najnoviji: Radivoje

Izaberi svoj model

Pravi izbor

Vidi temu
Aqua-art Akvaristika, Biljni akvarijumi, Juwel akvarijumi, Izrada akvarijuma, Beograd | VAŠI AKVARIJUMI | Uređenje akvarijuma
Stranica 1 od 6 1 2 3 4 > >>
Autor Projekat-Rekonstukcija Silent Kingdom of Anubia
Vojs
Član

Reputacija: [ +3 ]
Registrovan: 14.03.07
Upisano u 05-04-2007 21:22
Da ne bi otvarao jedno šest novih tema po različitim podforumima, rešio sam da sve to strpam u jednu. Pa zato i služi ovaj podforum.

E, kako sam naslov teme kaže, reših da rekonstruišem moj Silent Kingdom of Anubia. Nisam baš najzadovljniji stanjem, a i hteo bih da dodam neke nove vrste, posebno one malo niže za prednji plan.

Prvo što planiram je da rešim pitanje osvetljenja, trenutno sam na korak od uzimanja MH lampi i to dva reflektora od po 150 w.Mislim da će one stvarno rešiti posao, naročito zbog dubine od 50 cm, i moje želje da napravim moćan tepih Glosostigme, tenelusa i eventualno još neke vrste-Utricularia ili Marsilea.

Drugo je obogaćivanje podloge, još uvek se nisam rešio za konačnu varijantu ali mi je mešavina : Vulkanita- lave, Treseta, i gline sa šljunkom granulacije 1-4 mm preko svega toga ,najbliža .

Treče je povećanje koncentracije CO2, mislim da ću do željene koncentracije od oko 30 mg po litru, to jest 30 ppm, doći ako ubacim još jedan DIY generator i još jedan sistem dva šprica, ali opet moguće je da i jedan generator proizvodi to isto. Za bocu i kompletan sistem nemam sredstava još uvek.

Četvro ribe, što se riba tiče skalarosi i platike definitivno idu napolje, a Corydorusi i Botije najverovatnije mada, teška srca. Za početak planiram jedino da ostavim sijamce i Ancistruse, a kasnije kad sve to sredim i kad se sve to malo slegne,planiram da ubacim neke sitne Characinidae Kraljevske neonke, ili nešto drugo, što više leži biljnom akavrijumu. A pošto sam Ciklidaš u duši, mislim da će tu uleteti neki Ramirez ili neka slična Apistogramica.

Peto, neke biljke će po svoj prilici leteti napolje, kao što je Cryptocoryne usteriana i verovatno C.affinis. A kad se akvarijum slegne i uravnoteži i Hygrophyla, da ga ne lišim naglo velikuh potrošača i da me opet ne zeznu alge. S kojima ću opet morati da se borim po sistemu biljka, po biljka u posudu pa hidrogenom po njima ili možda čak i po Starkinom savetu Varikinom.

I šesto sam aquascape će biti dosta drugačiji od sadašnjeg ,nešto na fazon čika Olivera Knota , holandski ali malo više da liči na jedan prirodan vodeni ambijent a ne da bude sterilan, naravno sa mojim stilskim pečatom. Japanci, iwagumi i ostali Nature koncepti su za mene out definitivno biggrin.

Kad sve to malo sazri u moj glavi poslaću tlocrte sa planiranim rasporedom bilja .A i svi radovi na tome će biti dokumentovani i podeljeni sa vama.

Voleo bih da mi pomognete u ostvarenju ovih mojih zamisli, pre svega vašim mišljenjem ,kritikama i sugestijama. Za svaku stavku ponaosob.

Hvala unapred.

"One who cannot love her smallest creations, cannot claim to stand in front of Nature"

Takashi Amano
Pošalji privatnu poruku
Autor RE: stanje
Vojs
Član

Upisano u 05-04-2007 21:24
A evo i trenutnog stanja koje će u neko dogledno vreme biti izmenjeno.

"One who cannot love her smallest creations, cannot claim to stand in front of Nature"

Takashi Amano
Vojs dodata sledeća slika:

forum/attachments/1_24.jpg
640x480 [JPG]
Pošalji privatnu poruku
Autor RE: front
Vojs
Član

Upisano u 05-04-2007 21:26
I jedna frontalna

Takashi Amano
Vojs dodata sledeća slika:

forum/attachments/2_15.jpg
640x311 [JPG]
Pošalji privatnu poruku
Autor RE: Projekat-Rekonstukcija Silent Kingdom of Anubia
Karlo
Član

Reputacija: [ +1 ]
Registrovan: 16.03.07
Upisano u 05-04-2007 23:06
Za pocetak bi razrijedio lijevu stranu, na desnu bi posadio dosta cyperusa da se uvija prema sredini i naprijed tepih od glosse ako ces imat dosta svijetla. Tepih od tennelusa ti nije neko rjesenje, previsok je i nenormalno se siri pogotovo ako ces ga kombinirat sa glossom.
Ja sam imao tepih od tennelusa i nisam bio zadovoljan, zavlacio mi se u sve dijelove akvarija
Karlo dodata sledeća slika:

forum/attachments/aqa.jpg
640x151 [JPG]
Pošalji privatnu poruku
Vojs
Član

Upisano u 05-04-2007 23:24
Planirao sam tepih od glosse malo dublje počevši od leve,a da se sužava ka desnoj strani , a tenelus iza nje, u desnoj strani. Takođe mislim da ubacim i Utriculariu graminnifoliu, iza gllose u srednjem delu. Napraviću tlocrt, pa će biti malo jasnije. Jer moraju tu ipak sve biljke da se uklope...

Hvala na sugestiji i molim te daj još neku.biggrin

Takashi Amano
Pošalji privatnu poruku
Aleksandar
Administrator

Reputacija: [ +13 ]
Registrovan: 09.03.07
Upisano u 06-04-2007 02:39
Ja mogu samo da kažem: Puno sreće sa raščupavanjem ove džungle.
Pošalji privatnu poruku
Brainman
Administrator

Reputacija: [ +7 ]
Registrovan: 08.03.07
Upisano u 06-04-2007 03:23
Vojs, glosso je jedna mnogo nezgodna biljka, ne što se tiče uslova, već kontrolisanje njenog rasta. Preporučujem ograde od kamenja, da ne bi mogla da se širi od uokvirenog mesta, jer ukoliko se upetlja sa ostalim biljem, teško ćeš je raspetljati i razmrsiti. Raste neverovatnom brzinom, ali opisaću ovu biljku i moja iskustva sa njom, jer to sigurno zaslužuje.

Vidim da je Karlo imao sličan problem i sa tenelusom, tako da je moje mišljenje da ovakve biljke, treba ogradjivati, jer ukoliko iščupaš nebitnu pozadinsku biljku, povućićeš i pola "tepiha"
Pošalji privatnu poruku
Aleksandar
Administrator

Reputacija: [ +13 ]
Registrovan: 09.03.07
Upisano u 06-04-2007 04:00
Ja sam kao napravio barijeru od kamenčića, preskočila ju je bez po muke. To treba stenama ograditi da ne divlja.
Pošalji privatnu poruku
lp
Član

Reputacija: [ +4 ]
Registrovan: 04.04.07
Upisano u 06-04-2007 09:23
Kao prvo posto je ovo moj prvi post ovdje...veliki pozdrav svima ovdje, sve pohvale za forum ovog tipa, konacno jedan na ovom djelu Europe...hejhej

A sad da se ukljucim malo u raspravu...Posto trenutno u svom akvariju (stavit cu slike uskoro) imam bas takav tepih, da kazem svoje iskustvo...nije glossu tako tesko kontrolirat, a ako mozes nabavit pincetu za rad s njom, ja sam se spasio otkad imam pincete. I onda ako krene negdje di ne treba lako je preusmjeris gdje bas ti zelis. Kad krene raste ko blesava.

Odlicna ideja Vojs da se glossa siri s lijeve strane iz dubine...moglo bi mrak izgledat.namig
Izmenio lp u 06-04-2007 09:24
Pošalji privatnu poruku
StarChaser
Član

Upisano u 06-04-2007 11:03
Cao Vojs!
Prvo, meni je tesko da ti dam neki savet sto se tice postojecih biljaka, jer ih ne vidim dobro, u smislu da im boje nisu dosle do izrazaja zbog osvetljenja koje koristis. Tako da prvo, mislim da ti je ideja da promenis osvetljenje pun pogodak.
Shodno promeni osvetljenja, podloge i CO2, mislim da ces u akvarijumu mocu da cuvas i neke zahtevnije biljke. Mislim da bi ti lepo tu legla jedna Limnophila aromatica i to da bude biljka u fokusu, a onda prema njoj da prilagodis i ostalle, vodeci racuna o oblicima i bojama. Pored Limnophile bi zato stavilaneko takodje zvezdoliko zeleno bilje, a malo podalje, kao neki pad, Lotus koji sad imas. Ostalo bilje rasporedis da prave lep pad i okolinu Limnophili, a puno prostora ostavis za tepih glossostigme i ostalih niskih biljcica koja go dto kombinacija bude bila, a tu bih ti posavetovala umesto tenellusa da uzmes Limnophila dissecta, mislim da bi lepo izgledala.

Slazem se potpuno za Cryptocoryne out, botije...nazalost verovatno ces morati. Sto se tice malih tetri u kombinaciji sa Microgeophagusima, samo cu reci da mi je to jedna od omiljenih kombinacija.

Imaces velik problem oko imena, vise mu nece pripadati Silent kingdom of anubia, akvarijum ce ti se pretvoriti u Sparkling forest of colours, sto moram priznati, jedva cekam da vidim! hejhej
Pošalji privatnu poruku
Brainman
Administrator

Upisano u 06-04-2007 14:40
lp dobrodošao na foum i hvala na lepim rečima. Pratio sam tvoj akvarijum u nagradnoj igri, te u isto vreme i čestitam na pobedi razzrazz.

Moram da napomenem dve stvari, jedna je ta da Vojs, ne provodi mnogo vremena uz svoj akvarijum, pošto studira, te menja lokacije Beograd/Bor, tako da neće moći stalno da pazi na njega. Druga stvar kod širenja glossoa, je ta da se "iscepka" na sitne delove, tj.ne sadiš ceo prutić koji dobiješ, već se prutić iscekpa na sitne pelcere, i svaki pelcer sadis jedan pored drugog. U tom slučaju dobijaš rast u svim pravcima i veoma brzo popunjavanje tepiha, tako da skoro dnevno mora da se pazi, na njen rast. Znam da si ovo znao, ali ima dosta ljudi sa ovih prostora koji nisu upoznati sa ovom biljkom. Svako iskustvo je dobrodošlo.

Ovo sa pincetom je dobra stvar, čak mislim da je najbolji način za sadnju i manipulaciju ove biljke.
Izmenio Brainman u 06-04-2007 14:56
Pošalji privatnu poruku
lp
Član

Reputacija: [ +4 ]
Registrovan: 04.04.07
Upisano u 06-04-2007 16:11
Thanx na pohvalama...

Ako je tako da se ne moze biti svakodnevno uz akvarij onda bolje mozda ne pocinjat sa glossom jer jednostavno prebrzo raste.

Ovo s kamenjem, meni je rasla i preko kamenja, nista je nije moglo zaustavit..haha
Pošalji privatnu poruku
Karlo
Član

Upisano u 06-04-2007 17:14
Jesi razmisljao ako je ovo vec anubia setup da se nabavi anubias nana petit, pa da se napravi tepih od toga. Trebalo bi jako puno vremena ali bi bilo coolcool
Pošalji privatnu poruku
Brainman
Administrator

Upisano u 06-04-2007 17:23
Pošto je krenulo sa predlozima, glasam za Marsileu hirsutu, pošto imaš malo slabije osvetljenje, ali ako pojačavaš osvetljenje, moj glas ide za Lilaeopsis brasiliensis, jedino mana kod ove biljke je veoma spor rast, ali pošto smo bez tebe ustanovili da glosso nije za tvoj akvarijum, počni da razmišljaš o nekim sporostućim biljkamahaha
Pošalji privatnu poruku
Karlo
Član

Upisano u 06-04-2007 17:34
Imao lilaeopsis i nikako mi se ne svidja tepih, nije gust i bas kao sto kazes jako sporo raste.
Pošalji privatnu poruku
Vojs
Član

Upisano u 06-04-2007 20:07
Ljudi vi već odlučiste šta ću ja da sadim biggrinbiggrinbiggrinbiggrin

Pa trebaće mi deset godina da Anubia petit pokrije ono što planiram da pokrije Glossa biggrinbiggrinbiggrin

Biće ipak Glossa na na pred ali više ka desnoj strani do nekih 20-25 cm debljine, iza nje će najverovatnije C.undulata, Anubia nana u centru a E.parviflorus, E:shulerti leopard uvišepo levoj strani, Utricularia graminifolia napred na sredini, iz nje C.petchi i delom E.tenellus,a malo više iz takođe nana i Nypmphaea lotus. E.tennelus takođe desno malo a iza njega C.petchi i E.ozelot , prelaz između njih rešiće panjevi i verovatno mahovina na njima .Glosa nek se širi koliko hoće, kad dođe u senku neverujem da će dalje, a i čupaću je ako treba . Stim što ću formirati i jedan mali akvarijum od nekih 60 litara, kao neki pomoćni, za gllosu, Utriculariju i Eleocharis . P ako se glossa pokaže kao korov ide napolje iz velikog i ostaje u malom, a na njeno mesto će Pogostemon.

Na ćoškove planiram Eleocharis na levo i C. parvu na desnu. Na levo iza Eleocharisa Cryptocoryne wilisii, a na desno iz parve će C.wendtii brown.

Barteri ide pozadi u desni ćošak, ali ću je postaviti malo niže, iza nje će H.polysperma, samo privremeno dok se ne stabilizuje situacija, onda će Hrazzolysperma rosenwig.Ti negde ći ugleaviti i A.lanceolatu i A. hastifoliu. Crynum će nazad po sredini, a prelaz od Nane do Crynuma uradiću panjevima sa Monosolenium tenerumom. Skroz levoo pozadi Ludwigija polisperma, malo više ka sredini nadesno Ludwigia arcuata.

Da Centralna tačka biće N.Lotus. Probaću neku foru sa granama i mahovinom. E znam da vam je sve jasno biggrinbiggrinbiggrinbiggrinbiggrinbiggrinbiggrin

al dobro biće jasnije kad pošaljem tlocrt, a još jasnije kad pošaljem slike akvarijuma.

Takashi Amano
Izmenio Vojs u 06-04-2007 20:10
Pošalji privatnu poruku
Vojs
Član

Upisano u 06-04-2007 21:08
StarChaser je napisao/la:
Sparkling forest of colours, sto moram priznati, jedva cekam da vidim! hejhej

biggrinbiggrinbiggrinbiggrin Ne ,nazvaću ga Green Fields of Glossostigma Beeneth the Vigourous Leafs of Ozelot in the Silent Kingdom of Anubia.

biggrinbiggrinbiggrin

Takashi Amano
Pošalji privatnu poruku
Vojs
Član

Upisano u 06-04-2007 21:09
Ljudi šta kažete za planirano osvetljenje i podlogu ?

Takashi Amano
Pošalji privatnu poruku
StarChaser
Član

Upisano u 06-04-2007 21:37
[Quote=Vojs]StarChaser je napisao/la:
Sparkling forest of colours, sto moram priznati, jedva cekam da vidim! hejhej

biggrinbiggrinbiggrinbiggrin Ne ,nazvaću ga Green Fields of Glossostigma Beeneth the Vigourous Leafs of Ozelot in the Silent Kingdom of Anubia.

biggrinbiggrinbiggrin[/QUOTE]

Dobro, kad si tvrdoglav, ja rezervishem ime Sparkling Forest of Colours za neki moj buduci akvarijum, samo da se zna biggrin
A ti slobodno budzi svoj GFoGBtVLoOitSKof Anubia hejhej
Pošalji privatnu poruku
Kuzman
Član

Registrovan: 13.03.07
Upisano u 06-04-2007 21:38
Sto se tice podloge, mislim da ti je vulkanit odlicna varijanta, a za glinu pomesanu sa tresetom imam sve pohvale.Sto se tice osvetljenja mislim da ce ti najbolji odgovor dati Dragan Kinez i jos neki clanovihejhej

Kuzman
www.aquascaping.rs Pošalji privatnu poruku
Stranica 1 od 6 1 2 3 4 > >>
Idi na:
Izrada akvarijuma

Izaberite HD rezoluciju na Youtube snimcima <<

Zadnji članci
Vrste i uzgajanje sl...
Proizvođač za CO2 (s...
Kozice za akvarijum ...
Lepljenje (pravljenj...
Kompakt Fluorescentn...