Alge i biljke
Upisao lp u May 16 2008 12:03:26

U ovom tekstu cemo pokusat na svima razumljiv nacin objasniti kako pobijediti alge u high light biljnim akvarijima, a analogno tome i kako uspjesno uzgajati biljke.


Pa krenimo odmah na stvar. Najvaznije za nas biljne akvariste je shvatiti na koji nacin funkcionira biljni akvarij i koji to faktori utjecu na stvaranje ravnoteze i akvariju.

Ako cemo napraviti redoslijed najvaznijih elemenata u akvariju, onda su to:

Svjetlost →  CO2 →  Makroelementi    Mikroelementi

Sad moze netko postaviti pitanje kako onda pobjedit alge kad i njima treba isto to za rast. Odgovor je osigurati dovoljno biljne mase i brzinu rasta tih biljaka.

 

Sto onda utjece na brzinu rasta biljne mase?

To je u prvom redu svjetlost, tj. tocnije intezitet svjetlosti odreduje brzinu rasta biljaka. Ono odreduje koliko cemo co2 uvoditi u akvarij i kojom cemo kolicinom makro i mikroelemenata gnojiti akvarij. Manje svjetla znaci manje co2, manje gnojiva, sporiji rast. Vise svjetla je sve obrnuto. Svjetlo je na vrhu svega, i prema njemu sve ravnamo, a ne obratno. To je vazno da svi akvaristi shvate, jer se cesto postavlja pitanje koliko gnojiva, koji omjeri fosfata i nitrata, pa problemi sa co2, a da se ne prvo ne krene od temelja, a to je omogucavanje visokog inteziteta svjetlosti.


Idemo razjasniti drugu predrasudu s kojom se cesto srecemo, a to je:

Zasto svi preporucuju nisku razinu fosfata i nitrata?

Zato sto se to odnosi na akvarije sa slabim intezitetom svjetla i obicno bez ili sa vrlo malo biljaka. U biljnim akvarijima je drugacije. Mi moramo hranit vise biljke nego ribe. Ogranicavanje biljaka sa svjetloscu, co2, makro i mikroelementima dovodi do sporijeg rasta biljaka, i alge automatski dobijaju bitku nad biljkama u vrlo kratkom roku. Znaci dokle god se budete bojali dodati u akvarij kalij, fosfate, nitrate, i zeljezo imat cete alge jer ogranicavate rast biljkama. One ne nastaju ako dodate u akvarij fosfate i nitrate, vec naprotiv. Fokusirajte se na to da se omoguci biljkama hrana jer cete imati konstantnu borbu sa algama, koje ce i ovako nestat ukoliko biljkama omogucimo sve.

 

Kako alge gube bitku?

Alge trebaju puno, puno puno manje nutrijenata za rast od biljaka, ali moraju ih dobivati konstantno. Biljke naravno trebaju puno vise hrane nego alge, al ih zato mogu pospremiti u rezervu. Ukoliko im omogucimo ujednacenu prehranu sa nutrijentima, biljke ce ih sve iskoristiti i algama nista nece ostati. Ukoliko pak biljkama uskratimo samo jedan od nutrijenata one ce prestati konzumirati i ostale nutrijente i alge ce zacas nastati.

 

A sto ukoliko alge rastu brze od biljaka?

Odgovor  losem rastu biljaka treba potraziti u redoslijedu elemenata potrebnih biljkama po prioritetu.


Svjetlo→CO2→Kalij→Nitrati→Fosfati→Mikroelementi                    

 

Svjetlo smo vec pojasnili. Jos cemo navesti sto se smatra high light akvarijem za standardne dimenzije akvarija (prema slavnom Takashi Amanu):

 

Dimenzije

Lumeni

Broj lampi

 

60*30*35

 

4800 ? 5500

3 x 24W/865 T5 HO

4 x 20W T8

2 x 36W PC

 

 

90*45*45

 

10 500 ? 13 000

4 x 39W/865 T5 HO

6 x 32W T8

1 x MH HQI 150W


 

120*45*45

 

21 000 - 22000

2 x MH HQI 150W

2 x (4*36W PC)

5 x 54W/865 T5 HO 

 

180*60*60

 

 

31 000 ? 35 000

 

 

3 x MH HQI 150W

3 x (4*36W PC)

6*54W/865 T5 HO

 

 

 

Bez CO2 nema fotosinteze jer omogucava biljkama da iskoriste svjetlost. Ukoliko ga nema dovoljno za odreden intezitet svjetlosti nastat ce alge, i na taj odnos treba najvise od svega obratit paznju. Kolicine CO2 u akvariju bi trebale biti izmedu 15-30 mg/l. Jedini siguran nacin za ustanovit  koliko ima CO2 u akvariju je drop checker sa kh=4 otopinom unutra (bit ce tekst o tome uskoro). Nedostatak i nekonstantnost CO2 su najcesci uzroci algi.

 

NPK - Kalija i Nitrata uvijek mora biti u akvariju u dovoljnim kolicinama. Kod fosfata se lako uoci ukoliko ih nema i problem se lako rijesi, dok kod nedostatka kalija i nitrata je problem puno veci. Biljke bez ta dva elementa nece konzumirati niti CO2, niti fosfate...sto naravno vodi do algi.

Kalij se moze dodat kod promjene vode bez ikakvih posljedica, i to pola cajne zlicice na 100 litara vode (sto daje 10-15 ppm kalija + kalij iz KNO3, bi trebalo biti dosta za svaki akvarij), ili naravno da mozete svaki dan dodavati 2-3 mg/l.

Preostaju nam nitrati i fosfati. U vezi njih svi uvijek pitaju koliko cega i u kojim omjerima? Nitko ne moze dati univerzalni omjer za sve akvarije, jer se svaki akvarij razlikuje po svojim potrebama za makroelementima. Dokle god ne ogranicavate biljke sa nutrijentima omjeri nisu bitni. Jedino sto je bitno je konstatnost njihova dodavanja. Mozete u akvariju imati recimo 2ppm fosfata i samo 3 ppm nitrata, ili obrnuto vise nitrata, manje fosfata, biljke ce i dalje rast. Alge nece nastati sve dok vi neprekidno dodajete makroelemente i promjenite 30-50% vode tjedno. Ukoliko preskacete doziranje iz nekog razloga, te kolicina nekog od makroelemenata padne na nulu, dobivate alge jer biljke prestaju rast. Prednost je velika ukoliko imate podlogu tipa Aquasoil Amazonia koja neprestano pusta nitrate i fosfate u vodu, pa ih ponekad nije  potrebno ni dodavat. Ukoliko bas netko inzistira evo nekih omjera nitrata i fosfata (u kojem se omjeru dodaju P:N) koji se koriste u svijetu: Tom Barr (EI sistem doziranja) P:N=1:5-10, PPS Pro P:N=1:10, Seachem P:N=1:16.6, Tropica plant nutrition +  P:N =1:19, ADA preporuca  P:N=1:15-25.

 

Mikroelemente nalazimo u obliku komercijalnih gnojiva i kad ih kupujete gledajte da su uravnotezeni. Sastav bi trebao biti iduci : 7% Fe, 1.3% B, 2% Mn, 0.06% Mo, 0.4% Zn, 0.1%Cu. To je inace sastav Tropice Master Grow.  Nemojte kupovati gnojiva za koja ne znate sta sadrze ili nigdje ne pise. Mikroelementi se dodaju u kolicinama da povecaju koncentraciju zeljeza u akvariju za 0.1-0.5 mg/l ovisno o rastu biljaka. Treba naglasiti da je to cesto i dva tri puta vise od preporucene doze.

 

Kako to sve izgleda u praksi?

Sve sto trebate napraviti je da uz adekvatan intezitet svjetlosti i co2, dodavate redovno (svaki dan , svaki drug dan) makro i mikroelemente u kolicini malo vecoj nego sto biljke mogu potrositi, te promjenite tjedno 30-50% vode da izbacite one nutrijente koje bilje nije potrosilo. Moze li biti jednostavnije? Kolicine gnojiva koje se tjedno dodavaju bi bile: PO4 0.5-3 mg/l, NO3 do 30 mg/l (ne manje od 5-10 mg/l), K=do 30 mg/l, Fe 0.1-0.5 mg/l.

 

Sto je sa testerima?

Prvo, na njih zaboravite, jer napravljeno je vec par studija i pokusa, te je dokazano da ovi jeftiniji testeri koje mi akvaristi koristimo (cak i oni navodno jako dobri!!!) su nepouzdani i ne daju tocne rezultate. Druga stvar, oni potiskuju nas glavni alat - promatranje. Vjerujte samo svojim ocima. Treca stvar ?vrlo precizna kontrola i precizno dodavanje  nutrijenata u akvarij nije potrebno jer nadam se da smo dokazali ovim tekstom, da koncetracije nutrijenata u vodi ne dovode do algi, vec samo ukoliko ogranicavate rast biljkama njihovim nedodavanjem.
Odredeni podaci za ovaj tekst preuzeti su sa:

http://www.barrreport.com/
http://amania.110mb.com/
http://www.tropica.dk/
http://www.adana.co.jp